легенди и приказки за Орхидеята.

има легенда, която разказва как прекрасната Венера, докато се наслаждавала на любовни игри, изпуснала обувката си. и обувката на богинята се превърнала във възхитително цвете, символ на сексуалността й. цветето е орхидея. на орхидеята и до ден днешен приписват вълшебни свойства, а от листата и семената й приготвят любовни еликсири.

има и приказка за орхидеите, в която се казва, че имало едно време една невероятно красива богиня. тя отишла при хората да ги научи на доброта и взаимно разбирателство. но била прогонена от хората в гората. на мястото, където нощувала в гората, тя оставила нежно було. което вятърът отнесъл, а на земята и по дърветата израснали нежни, ароматни цветя, подобни на веещи се воали, с прекрасни чашки и неземно красиви цветове. може би точно така са се родили орхидеите.

а има и друга легенда, в която орхидеята е момък, увлечен по една от девойките, придружаващи бог Дионисий. момъкът толкова силно пожелал девойката, че не се посвенил да й посегне. девойката успяла да се отскубне и да избяга, а бог Дионисий, като разбрал, свикал зверовете и ги пратил да погубят момъка. но нещо в него се събудило, май била зараждащата се мъжка солидарност, и го съжалил. превърнал го в красиво цвете. чието име знаем. Орхидея!

500 г.пр.н.е. Конфуций определя аромата на орхидеята като Кралското ухание. (красoтата на орхидеята в снимки) орхидеята е символ на пролетта, символ на изяществото и приятелството, символ на любов и любовно щастие. а според фънг шуй и носител на любов.

и нищо чудно, че аромата й опиянява. ванилията се добива от шушулките на орхидеята, която краси земите на Мадагаскар.


Facebook Comments

4 коментарa :

Нина Райчева каза...

Благодаря, прекрасна Натали :) Много красива статия за най-любимото ми цвете :)

Анонимен каза...

Чудесно, много красиво!

petunia68 каза...

strajotno e mnogo mi jares

Анонимен каза...

Благодаря! Страхотна статия!

Публикуване на коментар