Коледна звезда, 12 декември


За учените тя е - Euphorbia pulcherrima (сродница на Магнолията) или млечка, за други тя е Коледно цвете, в Мексико и Гватемала я наричат 'Flor De La Noche Buena' (цветето на Светата нощ, или Коледната нощ), в Испания я познават като - 'Flor de Pascua' (Великденско цвете), в Чили и Перу е 'Короната на Андите', в САЩ е Поинсетиа, а за нас тя е Коледна звезда.

Историята на Коледната звезда е дълга и интересна.
Започва още с древните Ацтеки, които са я наричали : Cuetlaxochitl 'Кожно цвете'. Освен за украса те са използвали добитата от прицветника й червена боя, за боядисване на платове и правенето на козметика. А с млечния й бял сок са проготвяли лекарство за сваляне на висока температура.

Най-големи заслуги за разпространението и известността на Коледната звезда по света има американския учен и ботаник - Джоел Робъртс Поинсет (1779 - 1851), създателя на Smithsonian Institution. Джоел, като баща си френски лекар, учил в медицинско училище, но всъщност неговата истинска страст била - ботаниката.

Назначен от президент Мадисън през 1825 година за първия посланник на САЩ в Мексико, Джоел Поинсет заминава за малкото Южно мексиканско градче на име - Такско дел Аркон.

Отивайки в Такско, той за пръв път видял това красиво червено растение, цъфтящо през декември в областта около селището. Очарован от красотата на този храст или по-точно казано - това малко дърво (което може да достигне до 4 метра височина), той изпратил няколко от тях в плантацията си с парници в Грийнвил, Южна Каролина. И така започнало отглеждането и разпространението на Коледната звезда по ботаническите градини, първо в САЩ, а после и по света.


Отначало тя е наричана с ботаническото й име, дадено и от немски таксономист през 1833 година: Euphorbia pulcherrima (в превод 'най - красивата Euphorbia'). За първи път Поинсетията е продадена под това име от Робърт Буист, собственик на разсадници в Пенсилвания. Името си - Поинсетия, в чест на откривателя си, тя получава в 1836 година.

На 12 декември всяка година се чества деня на Поинсетията, денят, в който е починал откривателят й Джоел Поинсет.

През 16 век за първи път се е започнало свързването на Коледната звезда с Коледа. Според една легенда, в различни източници, тя е разказана с момиче на други с момче на име Хозе, но продължението навсякъде е едно и също. Та - традицията повелявала на Коледа да се занесе в църквата подарък за празнуването на раждането на Исус Христос, но тъй като семейството на момичето било много бедно и нямало пари за да купи подарък. Явил се ангел пред момичето и му казал да откъсне вървейки към църквата от тревите, които растат отстрани на пътя. И когато отиде в църквата да ги сложи отпред на олтара.
Изпълнило момичето на ангела заръката и когато оставило тревите пред олтара, те цъфнали с ярко червени цветове и се превърнали в красиви Коледни звезди.

Няколко съвета за желаещите да си я имат вкъщи и да и се радват по Коледните празници.

Светлината
Поставете саксията на светло, до слънчев прозорец, но далече от стъклото.

Водата
Избягвайте преполиването. На дъното на саксията задължително трябва да има дупки за отцеждане на водата. Проверявайте повърхността на почвата всеки ден. Не оставяйте вода в подложката.

Подхранване
След като растението прецъфти, подхранвайте всяка седмица със средно силен течен тор.

Температура
Оптималната температура в помещението да е между 19 и 24 градуса. През нощта може да е по – ниска. Пазете коледната звезда от течение и климатици.

Най-подходящи за отглеждане у дома, са видовете: Freedom, Cortez, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми.

Основно тя се отглежда в САЩ, Германия и Холандия. Всяка година само в САЩ се продават над 70 милиона поинсетии, което я прави най-продаваното цъфтящо растение в саксия. Един от щатовете, който отглежда най-много поинсетии е Калифорния. Там тя е толкова популярна и почитана, че дори има наречен на нея град - Вентура, известен с името - Град на Поинсетиите.

Коледната звезда може да се използва както за Коледна украса с нейните различни нюанси на червено, така и за ефектен подарък. Една идея: можете да я поставите в цветна кутия като тази и да я поднесете с много любов на любим човек... вместо букет с цветя...

Facebook Comments

5 коментарa :

Анонимен каза...

Благодаря, но имам само една забележка - произнася се поAнсетия, тъй като Poinsett е от френски произход и oi = оа. Затова и името му е Поансет и съответно цветето - поансетия, а не поИнестия.

Georgina каза...

Благодаря за забележката,не знаех, че се произнася така, само че никой не го произнася с френското произношение в англоговорящите страни.:)

Анонимен каза...

predi tri sedmici si kupih cveteto koga da go razsady

Анонимен каза...

Мини коледната звезда расте ли?Ако расте кога да я присадя?

Georgina каза...

Прочетох, че може да се мести в друга саксия в късна пролет.
"Коледната звезда се размножава чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. След като се развият корени, резниците се засаждат в не големи саксии 9- 15 см. в богата , порьозна почва, с достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение.
Съвет на градинаря: За да се запазят цветовете за няколко седмици, първото правило е, привечер, към 17 – 18 часа, да се осигури пълна тъмнина в помещението, в което е саксията с Коледната звезда, в продължение на около 14 часа. Лесна за приложение идея е да поставите растението в картонена кутия или кашон. Поинзецията често се напада от гъбни и бактериални заболявания. Те се благоприятстват от много ниските температури и прекомерната влага. Най- честият вредител е белокрилката. Единственият изход е да се купуват здрави растения, да се поддържа добра хигиена и да се пръска редовно с подходящи препарати. Често листата пожълтяват и окапват - причината може да в сухия въздух и висока температура в помещението в което е растението. Възможно е причината да е в прекомерното поливане или пък пълното засъхване на почвата около корените. Пагубни са всички резки колебания в температурата и недостатъчната светлина. "

Публикуване на коментар