Мамо, татко, хайде да играем!

Като продължение на започнатата тема "Могъл си да родиш дете, трябва да можеш да го научиш" нека пак да повторя, че да си родител е голяма отговорност. Не е достатъчно детето ти да е облечено по последна мода - то не го разбира това. Не е достатъчно да притежава най-скъпите играчки - то не осъзнава стойността на парите и колко ти е коствало на теб, като родител да събереш цялата колекция на Барби. Не е достатъчно детето ти да има всички играчки, с които приятелчетата му разполат - то няма да ги оцени, а само ще ги хвърля. То би се радвало на всяка минута прекарана с теб.

Да, вярно е, че родителите много работят, защото в този живот всичко се купува с пари. А когато се приберат вкъщи ги завъртат домашните задължения и най-доброто, което може да им се случи е децата да си се занимават с нещо сами, а те на спокойствие да свършат къщната работа и след това ако успеят да си извоюват малко време за седене и правене на нищо.

Разбираемо - изморен си. Но може да бъде и по друг начин. Няколко идеи децата да се навъртат около нас без да ни пречат да си вършим задълженията и да прекараме заедно времето си. Те ще бъдат много ентусиазирани и щастливи, не се съмняваме!

ЗАБАВЛЕНИЯ ( 3-4 годишните деца )

КАРТА ЗА СЪКРОВИЩА
Рисуваме схема на апартамента ни, като обозначаваме и мебелите. Основата ни ще е хубаво да е по-голяма, може да си я изработим от два залепени листа от картон. Взимаме няколко малки предмета и ги скриваме на различни места. След това с няколко бобчета, пионки или нещо друго обозначеме на картата скритите съкровища. Хубаво е, да е нещо подвижно, за да не се драска и трие по 'картата', за да може веднъж направена да се ползва многократно. Отбелязваме къде се намира предмета, например - шкафа, стаята, където е скрит. Така детето ще се ориентира и ще се забавлява, докато го търси, а ние ще си свършим това-онова.

ТОПЛО - СТУДЕНО
Подобна е играта на 'топло - студено'. Мисля, че на всички ни е добре известна. Ние, родителите, скриваме предварително известен и на нас и детето предмет и детето започва да го търси. Докато детето обикаля ние го напътстваме. Наближи ли мястото му казвате 'топло', а отдалечи ли се 'студено'.

ГОВОРИМ БЕЗ ДУМИ
Тази игра е много забавна с малки деца. В началото трябва да имитираме прости движения и детето трябва да ги познае. Например, как си мием зъбите, как ядем супа, четем книга, галим кучето, пишем по клавиатура и т.н. Постепенно може да усложним играта - как чистим, как си отваряме чадъра, превключваме с дистанционното. А след това си сменяме местата, детето ще се чувства много приятно и в двете роли да познава и да играе.

ВЪЛШЕБНО МАГНИТЧЕ
Първо обясняваме, а най-добре е да покажем на детето какво означава магнит, как може да привлече дадени предмети да се залепят и как да ги отблъсне. После казваме, че нашето магнитче привлича от едната страна доброто, а от другата - лошото. Казваме на детето различни думи и нека то намери положителните и отрицателните им страни. Може да бъде оценено например - стъкло, кибритена клечка, ножица, ютия, боички, огън, вода, слънце, дъжд, вятър, сняг.... каквото ни хрумне. Целта е детето да асимилира, че един и същи предмет може да получава противоположни свойства. Например, дъждът е полезен за растенията, измива прахта по улиците, но в същото време можем да си намокрим краката и да настинем. Оставяме детето да каже първото нещо, което му хрумне и да определи дали е хубаво или лошо, а после го питаме намира ли и противоположното свойство, ако му е трудно му помагаме. Тази игра ще е забавна и поучителна и за по-големите деца.

ХВАНИ ЧУДОВИЩЕТО
Всички ние като деца сме се опитвали да разпознаваме форми в какво ли не. Защо сега не обясним тази игра и на децата ни. Като начало можем да започнем с петно водна боя. На лист хартия трябва да капнем на няколко места големи цветни капки. Докато ние отмятаме някоя и друга задачка, детето трябва да открие чудовището, за да е по-ясно трябва да му поставим очи, уста, уши...

ПО ПЪТЯ НА ОБЛАЦИТЕ
Тази игра е подобна на предишната, но вместо петно се използват облаците, може да се излегнем заедно на някое легло, ако имаме видимост от жилището си, да се гушнем и да се забавляваме. Още по-добре би било на одеяло сред природта. Същото може да направим, докато се прибираме към вкъщи с локвите, дупките по улиците, стволовете на дърветата или скалите.

ДИЗАЙНЕР
На един лист рисуваме два еднакви предмета. Обясняваме на детето, че трябва да направи нещо уникално за предстоящото ревю. Подходящо е да очертаете например ръката на детето и да му възложите да направи две абсолтно еднакви ръкавици, или да си очертае крачето и да изработи модел на обувки. Ако му е трудно, правим ние едната и детето трябва да разположи същите фигурки симетрично и на другата.

НАСТРОЙВАНЕ НА ТЕЛЕВИЗОРА
Трябва да направим настройка на телевизора да предва един цвят. За целта споменаваме един цвят и детето трябва да изброи поне 3 предмета в този цвят, още по-добре би било ако ги нарисуваме. Ако детето се справя добре може да усложним като прибавим райрани предмети, предмети на точки и т.н. Същото може да се играе и с форми - предмети с формите на геометрични фигури - кръг, квадрат, триъгълник.

ГИМНАСТИКА В ОГЛЕДАЛЕН СВЯТ
Правим няколко движения, примерно въртене на глава, вдигане на ръце, ако в момента не сме заети с нещо и имаме сили, може да включим и скачане или клякане. Детето трябва да преминава заедно с нас от едно движение в друго, без да греши. След това сменяме ролите детето води, а ние го следваме.

ВЕЛИКАНИ И ДЖУДЖЕТА
Подобна е играта 'великани и джуджета'. Например ние сме водещият и казваме великан или джудже. Когато кажем великан - стоим прави, когато кажем джудже клякаме. Думите могат да се повтарят. Например: великан, великан, великан, джудже. Целта е да се греши по -малко.

ПЪРВО И СЛЕД ТОВА
Първо ние произнасяме прости изречения, в които има последователност например: първо обядвам, а след това мият чиниите, първо сипват млякото в чаша, а след това го пия. В някои изречения нарочно допускаме грешки като - първо порасна цветето, после посадихме семенцата, първо изядохме вкусните бисквити, а после ги направихме с мама, първо момичето каза стихчето, а после го научи, първо закачихме картината на стената, а после художника я нарисува. Детето трябва да хване грешката, да плесне с ръце и да каже правилното изречение.

ЧЕТЕМ ТАБЕЛИ
Когато се разхождаме или обикаляме по магазините с децата, нека го превърнем в игра. Насочете вниманието на детето, че по картинките на витрините може да предполагаме какъв е магазина, например над хлебарниците има нарисуван хляб, над сладкарниците - торти, над фотото - фотоапарат или снимка. Показваме му картинката - обувка, месо, парафюми, а детето трябва да се опита да познае магазина. Когато се приберем предлагаме на детето да нарисува по аналог магазин за играчки, цирк, кино и т.н.

В ЧУВАЛЧЕТО МИ ИМА
Ако сме купили нова играчка на детето, нека не бързаме да му я подаряваме, нека подаряването също бъде игра. Първо го насочеваме, то само да познае какво има в опаковката. Най-добре е детето да започне да ни задава въпроси: Движи ли се? Някакво животно ли е? От коя приказка е? и т.н. После когато се прибере другия родител може играта да продължи например: Знаеш ли татко, в моето омъгьосано чувалче има играчка. Злата вещица я е заключила и може да бъде спасена само ако познаеш каква е. Тогава детето започва да описва играчката. Бъдете търпеливи, т.к. описанията на децата може да бъдат не точни.

КАРТИНА
Това го видяхме в Девня в 'Музея на мозайките'. Там децата бяха сътворили невероятни чудеса от продукти - леща, боб, ориз, семки, фиде, макарони, спагети... Нека паното ни бъде празна кутия от бонбони, а в нея разстлан пластелин. Върху пластелина нека детето сътвори своята картина. Първите няколко пъти може и ние да му помогаме, за да разбере как се прави.

"могъл си да родиш дете, трябва да можеш да го научиш"
руска пословица




Facebook Comments

6 коментарa :

Dimana каза...

Много полезни и забавни неща откривам и тук, и в предишното постче :)) Мисля, че децата са най-големият ни подарък, но и отговорност. Хубаво е да можем да възпитаваме под формата на взаимно забавление.
Пък нали и ние сме малко пораснали деца ;) Аз се хванах, че още играя на онова с облаците, локвите и другите форми и се надявам никога да не спра!

Анонимен каза...

явно не съм само аз - детето. само преди 2 дни се бях зазяпала в облачетата и какво ли не видях в тях. в локви скоро не съм скачала, трябва да изчакам да завали отново ..хахаха

Цвети, идеите ти са просто страхотни. и толкова простички, остава само желание да има ..
а децата, мисля си, ще го оценят.

Анонимен каза...

Много хубава статия. Сякаш по телепатия и аз днес публикувах нещо подобно.

Анонимен каза...

4udesna publikaciq!!!dano powe4e maiki,a za6to ne i ba6ti da go pro4etat i ne samo, a i da otdelqt pone po 15 min.wseki dan da poigraqt s decata si, za6toto te sa na6eto nai-golqmo bogatstwo!Oswen towa spored men e mnogo wajno, po-kysno tiq igri da se prewyrnat w iskreno ob6tuwane.Znaete li kolko stra6no mi stana, kogato pri edna anonimna anketa s 15 - 16 godi6ni u4enici ot profesionalna gimnaziq, 70% ot tqh otgoworiha 4e w ky6ti sa o4ujdeni i wseki se zanimawa sys swoite si ne6ta. Togawa idwa moje bi logi4no i drugiqt otgowor, 4e powe4eto ot tqh sa tormozili po edin ili drug na4in nqkogo otsyu4enicite si.Kogato ne se komentirat w ky6ti razli4ni situacii, razli4ni modeli na powedenie... wyzpitawa sredata, ulicata, a te ne winagi sa podhodq6tite. Moqt sywet e:"Roditeli, ne prestawaite da ob6tuwate,razgowarqte i diskutirate s decata si, nezawisimo kolko godi6ni sa. Dori i kogato te sa golemi i4esto ste daje na protiwopolojno mnenie"

leon каза...

Поздравления!Дано има повече такива родители,че напоследък безразличието е станало заразно.

Анонимен каза...

Страхотна информация! Когато седна да играя с дъщеря си,Винаги се чудя какво ново мога да измисля, вие ми помогнахте!

Публикуване на коментар