BENTO изкуство

ровейки се из една от моите папки открих поредица снимки с добре аранжирани обяди в кутии. нали напоследък е модерно да си носиш обяд от вкъщи в офиса. та, реших да проверя как става номера и да намеря още и още идеи.

така.нареченото. кулинарното изкуство bento е тръгнало от Япония. най-ранните данни за опакован обяд датират от 5 век. ловци, фермери, войници. обядът често ги сварвал насред полето и се е налагало да се спасяват с приготвената от вкъщи храна. оризови топки, най-често. обяд в кутия, бенто изкуство или отговора на въпроса защо не си виждал дебел японец?

и пак да кажа. бенто е кутия за обяд, в която има отделения за всяко ястие. като икебаната японците са го превърнали в изящно изкуство за сръчните дами. bento или obento на японски е опакована храна. bento-bako е японската думичка за кутия за обяд.

освен, че е тръгнало от Япония, то не е като да си няма събратя по света. в Индия си имат tiffin, в Корея dosirak, на Филипините baon lunch.

някъде прочетох, че има 2000 вида бенто. като всяко изкуство и тук има основни правила. най-важното сред тях = пропорциите. 3 части въглехидрати. 2 части плодове и зеленчуци. 1 част белтъци. без мазни храни и бонбонки.

най-честите съставки са : ориз или паста, моркови, краставички, спанак, водорасли, яйца, месо и риба.

всичко на всичко за приготвянето на един бенто обяд отиват около 15-20 минути. това, разбира се, при условие, че не си си поставил за цел много амбициозна украса.

ако си фен на зелената вълна, бенто обядът е за препоръчване. мнокократната употреба на кутия за обяд намалява значително опадъците от пласмасови опаковки за еднократна употреба. а в същото време ти дава шанс да се храниш балансирано и здравословно.

огледай внимателно детайлите на всяко бенто, изумяващо лесно е в действителност.
къде на шега, къде на сериозно мъжлето или детето, а защо не и ти - може да се уредиш с як обяд. иска се само Голям мерак.



















bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство


bento изкуство












































































и това не е всичко : за още : скокни до най-богатия на идеи сайт
adventuresinbentomaking.com




Facebook Comments

12 коментарa :

Dimana каза...

Много сладурско (да не кажа сладко, че може да се изтълкува по друг начин)!!! Колко много красота можеш да създадеш с малко фантазия :) Но ми се струва, че ще изискват доста време ...

Аз - Цвети каза...

уникални идеи! Страхотно!

Yana каза...

жестоко!

Анонимен каза...

Невероятни са!Бравооо!Поздравления!!

Анонимен каза...

А черното как става? Айде... някои неща ги мога с маслинки, обаче тука има и джойстик :)

Анонимен каза...

черното в повечето случай е водорасло. от това, дето използват за завиване на суши. срещала съм го из китайските магазини, а последък и в супермаркетите има. но не знам дали на вкус ще се хареса на всички - може да се замени в някой случай с лозови листа..примерно

Анонимен каза...

Наистина изящно изкуство и храненето може да бъде балансирано, но подготовката и приготовлението ми изглеждат сериозни.

Анонимен каза...

и аз така си мислех за подготовката. но всъщност никой не е казал, че трябва непременно да е така нагласено. отваряш хладилника, вадиш всичко, което става за обяд, питник ..изобщо за ядане, нарязваш на парченца и подреждаш ..мисля, че като начало това е достатъчно. да не забравя, че за да изглежда добре кутията при отварянето й - трябва хубаво да е уплътнено всичко..иначе ще се размести..

Йоланта Делибозова каза...

Прекрасно е. Благодаря , че ни показа тази красота.

Vicky каза...

Така е, едно такова творение изисква време и усилия, но пък резултатът си струва! Дори и и ако трае само една снимка време :-)))

Анонимен каза...

Жалко, че не обичам ориз! Иначе смятам, че храната трябва да изглежда точно така за да предизвика желание да я опиташ! Кой знае - може пък и да ти хареса!

Светлана Великова каза...

Невероятна красота и усет за естетика!!! <3

Публикуване на коментар