30. Мартеничката

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е тридесетия Отговор


Днес ще пиша за една изцяло българска традиция.
Традицията, която повелява на 1 март всяка година да се закичваме с Пижо и Пенда за здраве и против уроки. Както ние ги наричаме - Мартеници.

В класическия си вид Mартеницата e усукан бял и червен конец. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв и живот, а бяло - чистота и щастие.

Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че, когато хан Аспарух победил Византийските войници, той написал писмо и го вързал с бял конец за крака на една птица. Птицата била ранена от византийските войници, обаче, успяла да пристигне в българския лагер. Но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта й. И от там и идеята за бялото и червено конче, дето му викаме Мартеница.

Друга от легендите гласи, че древните корени на този ритуал почитат Бог Марс. Той е Бог на пролетта, а по-късно и Бог на войната. Обикновено войните започвали в началото на Март. Тогава жените завързвали на мъжете си червени и бели парчета плат с малки фигури на момиченце и момченце.

Има две версии защо се правело така: Първата е да напомнят на мъжете за техните семейства. Втората - да се молят на Баба Марта за хубаво и топло време, за да има по-малко загинали от измръзване - воини.

Мартеничката се носи до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. Ако нямаме късмет да видим нито дръвче, нито щъркел, до Благовец - 25 март.

Тогава я връзваме на дърво или я слагаме под камък. А после гадаем. Ако на следващия ден под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. Ако е червейче, ще имаме здраве и успех. Ако в паяче, тогава сме в беда. Може да нямаме голям късмет със здравето и личните успехи. Но кой знае?

Facebook Comments

9 коментарa :

varnik каза...

Много се гордея с тази българска традиция! Оказва се, че не само ние можем да копираме празници от другите (няма да давам примери, само погледнете календара и ще се убедите), но и останалите могат да си закичват мартеници в началото на пролетта. Що се отнася до легендата, ето тук (http://varnik.blogspot.com/2008/11/blog-post.html#links) може да намерите една малко по-различна гледна точка. Не казвам, че непременно е истина, но е интересно човек да погледне и от друга гледна точка, пък и е представена доста аргументирано.

Анонимен каза...

Prekrasna tradicia,proizhoda na koiato e ezicheski i ne biva da ia priemame za Balgarska.No,mozhem da ia praktikuvame bez ugrizenia,za razlika ot mnogoto drugi naposledak!

Diana каза...

Imam dosta priateli ot razlichni darjavi - Moldova, Albania primerno. Te sashto imat martenici. Sabirame se i pravim martenichki zaedno, mnogo hubava tradicia (ne samo Bulgarska).

Анонимен каза...

Diana.ako si pripomnis istoryata ste si otgovoris .zasto Moldovzi my Albanzi imat martenizi.Ta tova sa zemi naselyavani ot BUlgari,tejnite dedi.

Анонимен каза...

Naskoro chetoj che tocho zvetovete na martenizata varju fona na zelenoto/prekrasnite Bulgarskiplanini/e zalojeno v Bulgarskya flag.Byalo,zeleno,cherveno.

Анонимен каза...

Osven G1rcite nie sme edinstvenite na tozi poluostrov koito vse o6te pazqt tazi tradiciq,narodnost i ime.Mislq 4e s1vsem spokoino mojem da kajem 4e e b1lgarska tradiciq.

Анонимен каза...

румънците имат матреници

Анонимен каза...

Патриотизмът е прекрасно качество, но не бива да се заменя със неосведоменото самохвалство. Мартениците не са само българска традиция и е по-интересно да се стигне до общия корен на традицията отколкото да се бием в гърдите, че ние сме единствени и уникални.

зайче каза...

Бях изненадан преди 20-на години, когато гледах документален филм за Алпите и видях да се практикува същата традиция.

Относно произходът на мартеницата създадох една доста изчерпателна тема, надявам се да ви е полезна: http://vorfax-am-am.blogspot.com/2011/02/blog-post_07.html

лека вечер

Публикуване на коментар