По-важно от здравето няма



Взех решението да се включа и да споделя своя опит, защото преди да достигна до приемането на самата мен, на моите 'несъвършенства', преминах през различни трудности. Аз винаги съм била закръглена и пухкава, още от дете, с много голям апетит. Хранех се с охота. Не бях капризна и винаги когато ме поканеха да маса не отказвах. И така, докато не навлязох в годините на пубертетa.

Бях на 14, когато се вглъбих в идеята за съвършено и хармонично тяло. Започнах да тренирам много усилено, а диетите, които спазвах бяха меко казано убийствени. Състоянието, до което се докарах бе аменорея (липса на менструация), и отслабнах с 14 килограма за 1 месец.

Да изглеждах слаба, но болна! От този момент започнаха мъките, ходенето по лекари и изпиването на множество хормонални таблетки. Всеки лекар бе безсилен да ми помогне. Бях приета в ендокринологично отделение, но без резултатно. Докато приемах хормоналните таблетки качих 3 пъти повече килограми, издух се и изглеждах наистина ужасно. За да се въведа в ред започнах усилени тренировки, много, безкрайно много ограничения в храненето.

След като се върнах към нормалните си килограми, започнах да се храня правилно: често, но от всичко и по малко. Липсата на менструация продължи цели шест години. А как нещата се върнаха към нормалното си състояние: като започнах да се приемам, да се харесвам такава каквато съм. Всичко се промени към добро в момента, в който осъзнах, че по-важно от здравето няма, и ако някой не ме харесва нека гледа на друга страна, за да не ме гледа.

I.

_______________________________________________________
Разкажи ни твоята история, как заобича тялото си, през какви лишения и крайности премина и защо, кога се научи да не си вредиш, а да се харесваш. Изброи ни всичко, което харесваш в твоето тяло. И в заключение включи думите на Ева Енслър: Обичам тялото си. Спирам да го поправям! То никога не се е разваляло!

Вярваме, че инициативата Обичам моето тялo ще помогне на повече жени да спрат да си вредят, да осъзнаят колко добре изглеждат и да се насладят на телата си.

Твоята история изпрати на ilovemybody@jenite.net. Ще се радваме да прочетем всяка една!

Facebook Comments

1 коментарa :

Unknown каза...

Аз съм на 19 години и си докарах същите проблеми .. От 2 години насам се опитвам да се излекувам.. Нещата станаха доста сериозни и хубавото е,че осъзнах,че първо трябва да променя мисленето си .. Всичко е в главата .. лесно звучи,но е много трудно ..Шоколад не ме е изкушавал поради простата причина,че не помня вкуса му,или пък сладолед .. И защо? Пустите му комплекси ...

Публикуване на коментар