Животът е твърде кратък,
за да сме заети.



Безделието не е просто ваканция, глезотия или порок, то е незаменима съставка от храната на мозъка, както витамин D е нужен на тялото, и лишен от своята доза почивка, мозъкът страда от психическо заболяване, точно толкова обезобразяващо като рахита.

Пространството и спокойствието, които безделието осигурява, са задължително условие, за да видим голямата картина на живота и да направим неочаквани връзки или да бъдем сполетени от онези бурни летни светкавици на вдъхновението – а това, колкото и парадоксално да звучи, е необходимо, за да свършите някаква работа.

Безделието и мечтаенето често са в същността на това, което правим, пише Томас Пинчън в есето си за леността. Архимедовата Eврика в банята, Нютоновата ябълка, Джекил и Хайд и бензеновия пръстен: историята е пълна със случаи на вдъхновение, което идва в моменти на почивка или сън. Направо да се зачуди човек, дали мързела не е отговорен за повече страхотни идеи, изобретения и шедьоври на този свят, отколкото тежкия труд [но все пак е имало часове на тежък труд, преди резултатът да разцъфне в момента на почивка – б.пр.]

Животът е твърде кратък, за да сме заети.

Тim Kreider, The New York Times

прочети пълния текст

Facebook Comments

2 коментарa :

работара каза...

Напълно съм съгласен. Случвало ми се е няколко дена подред да се зомбирам пред компа в работа. В резултат на това, елементарни работи започват да ми отнемат необикновено дълго време за изпълнение, а понякога направо блокирам. Като се наспя обаче и си дам няколко дена почивка, след това работата като че ли сама се върши.

евтини самолетни билети каза...

Рядко се случва да прочета нещо с което съм абсолютно съгласен...

Публикуване на коментар