щастието е равно на действие.


4,580,000 резултата на български се материлизират пред теб в Google, щом изпишеш думата щастие. и около 336,000,000, ако решиш да търсиш на английски. определенията за щастието са толкоз много, че може да се загубиш в тях. и всяко едно е вярно. толкоз разнолико и комплексно е щастието!

разсъжденията ми по темата щастие бяха провокирани от TED лекцията на Ник Маркс. Ник Маркс е психолог, статистик и създател на Центъра по благоденствие във Великобритания. негов е Индекса на щастливата планета, който измерва щастието на нациите като съпоставя използваните от тях ресурси и създадените от тях блага. при изчисляването се взима под внимание и количеството, и качеството на живот на нациите. в лекцията си за измерването на щастието Ник говори за изследване довело до синтезирането на 5 действия, водещи до щастие:

да бъдеш свързан или да бъдеш в контакт с другите. да бъдеш активен или да бъдеш навън сред природата. да се движиш. да забелязваш или да наблюдаваш нещата около теб и в теб. да виждаш малките неща. да продължаваш да учиш или да си отворен към света и новото. да се учиш от всичко и всички. да любопитстваш. да даваш или да бъдеш щедър и състрадателен.

ще си позволя да допълня - умът ни притежава тази способност да се лута. да ходи назад във времето. да препуска напред във времето. и да мисли куп не значителни неща. в миговете, в които спираме неговия поток, и сме фокусирани. в миговете, в които отдадено извършваме 1 дейност, в която намираме смисъл, изпитваме и излъчваме щастие. или действие плюс отдаденост плюс смисъл е равно на щастие.

Ник Маркс: Индекс на щастливата планета

*прави повече от това, което те прави щастлив.

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар