6 вида любов.


еднаква, различна, ярка, цветна, недоразбрана, силна, извисяваща, вдъхновяваща, задоволяваща, открита, преоткрита, раждаща, прераждаща, умираща, възкръстваща, обладaваща, забранена, неизчезваща, трагична, героична, истинска, прикрита, разкрита, невинна, греховна, платонична, пленителна, обсебваща, чувала съм да й казват любов.

38 години назад, през 1973 Джон Алън Лий, професор по социология, вкарва нея, любовта, в 6 рамки,...това се случва в книгата му Colors of Love {Цветовете на любовта}.

Agape -> чете се като(a-GOP-aye). тя е първа в списъка. чиста, свята, невинна любов. обърната към другия, винаги търпелива, прощаваща и нежна. любовта, която поставя желанията и нуждите на другия на преден план. тя е още себеотричаща и раздаваща се, посвещаваща се любов.

Eros -> романтична, страстна, сексуална любов. потребността да знаеш всичко за другия и да го преживяваш напълно. Джон Алън Лий я нарича открита и искрена. тя е втора сред видовете. Еros не е чувство, а истинска стихия, която те обхваща изцяло и те лишава от възможността да разсъждаваш, викат й още безразсъдна любов.

Storge -> приятелска любов. трета в списъка на Джон Лий. здрава, спокойна любов между приятели. тук всичко е ясно, хубаво и спокойно. всичко се прави заедно и често води до дълго сътрудничество.

Mania -> обсебващата и изискваща любов. всичко се върти около притежание, зависимост и постоянно безпокойство. четвърта по ред, тя вечно пита: Обича ли ме, не ме ли обича, Къде е сега, Защо не е тук и такива ти ми работи. Mania e синоним на ревност и страх.

Ludus -> неангажираща любов, неясна и дистанцирана. пета по ред, тя избягва напрежението, няма дълбоки чувства, нито истинска преданост, нито тревога за другия. днес си с мен, утре с друг, другиден отново сме заедно, но няма сълзи, упреци или взаимни обещания, а лъжата е част от играта. понякога така става, че тя е прелюдие към Eros, но не е задължително.

Pragma -> практична и логична любов. срещаш някой, изпитваш към него леко влечение, и се започва едно анализиране на база сходства в убежденията, ценностите, опита и интересите. търси се стабилност и сигурност. взаимоизгодни отношения, при които на секса се гледа като необходимост за възпроизводство.

каква е твоята любов?




отново тук, след известна доза мълчание. заредена с вдъхновение, благодарна и щастлива.

Facebook Comments

5 коментарa :

Анонимен каза...

източник: някъде в интернет (това е от сто години), браво, страхотен пост

Dimana каза...

При мен май и двата пъти вървят х2 от тях :))
Между другото, явно не съм толкова древна, защото това беше ново за мен ;)

Анонимен каза...

Maria-Storge...Това е моята любов:))

Анонимен каза...

браво на човека,разбирал си е от работата...Сега търся прагма,защото съм уморена от agape,eros i ludus!Душите ни имат право да си починат,нали?!

ALICE каза...

Какво за мен е любовта? Е, поне в мечтите ми тя ...
... има кафяви, лешникови очи и ефирна, светлокестенява коса. Има красиви, широки рамене и прекрасна фигура. Усмивката й е красива и я прави весел и спокоен човек. Тя е оптимистична поначало. Позитивна и търпелива е към хората и живота. Привлекателна е, мила, състрадателна и отзивчива. Тя е истински приятел и притежава искрата, която те вдъхновява и ти дава сили да се бориш. Тя е силна и решителна. Тя е прелестна жена и човешко същество ...

Ако трябва да я сложа в рамките на г-н Лий, за мен тя е Storge, примесена в хубавите моменти с Agape и Eros (от хубавото, по малко :)).

P.S. Радвам се, че Натали отново пише. Не знам за Вас, но на мен ми липсваха малките й букви, които подредени като мъниста, разказват толкова увлекателно, живо и вдъхновяващо. А, за малко да забравя, и честита Баба Марта и честит Празник на всички.

Публикуване на коментар