великденски яйца.
традиция, история, легенди, и друго.


днес без идея станах провокатор на дискусия свързана с произхода на козунака и великденското яйце. всичко започна с публикуването на албум с красиви козунаци на стената на jenite във facebook. под албума беше записано следното: Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. източник на информацията е Уикипедия.

заплелата се дискусия ме замисли. дали има някой от нас, който да не свързва Великден със сладкия козунак и варените великденски яйца, украсени шарено. едва ли? но как е започнало всичко, от'де иде?

след четене и препрочитане на публикуваното тук и там съвсем се заплетох. има толкоз много версии и истории. първо за яйцето, пък ако имам енергия ще продължа и с козунака и заека в дните следващи. едно е сигурно яйцето го е имало и преди навлизането на християнството.

то е символизирало възраждането на земята след зимата. участвало е активно в пролетните обичаи на римляни, египтяни, перси, китайци. персите казвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. а китайци и египтяни правели връзка между яйцето и птиците, които летейки високо в небето, били най-близо до боговете.

боядисването на яйцата също е старо много, поне на 4000 години. когато християнството било подето от нашите деди, яйцето продължило да присъства в обичаите, но вече свързано не с прераждането на природата, а с възкресението на Исус Христос.

легендите, които открих, за великденските яйца:
една легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли с яйца. а по божията воля, те се превръщали в червени яйца, щом се докосвали до тялото му. в чест на чудото хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

друга легенда казва, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. кръвта му се стичала върху яйцето и го оцветила в червено. оттук иде обичаят първото яйце се боядисва в червено. а най-възрастната жена в семейството да взима първото червено яйце и с него да чертае кръст по челата на децата за здраве. а после да го заравя в нивата за плодородие. или просто да го запазва. и след година време да го чупи и по него да гадае за следващата година.

легенди има и други. че Мария Магдалена поднесла на римския император Тиберий червено яйце с думите Христос възкресе! и му разказала за възкресението на Исуса.

четвърта подред легенда гласи, че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. една сълза от очите й паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

последна намерена от мен легенда реди, че когато Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.

какво друго научих? че днес яйцето е религиозен символ, втъкан в бита ни. някои християни виждат в него олицетворение на пещерата, гробница на Христос, чийто камък той отместил. а червеният цвят като символ на кръвта на Исус. синият цвят, на непорочността. виолетовият, на кръста. зеленият цвят, на учениците на Исус. а жълтият, като символ на Бог.

бабите ни са били добри химици и са добивали цветните си бои от билки. риганът е бил равен на червен цвят. копривата на зелен. орехите на жълт. а смрадликата на оранжев. две години назад и аз заложих на старите традиции, и бях много горда със себе си. (великденски яйца с естествени бои)

по традиция яйцата се боядисват в четвъртък преди Великден. ако тогава не смогнем, в краен случай в събота сутрин преди Великден. великденски яйца е много натруфено и дълго, и народът го е измислил по-кратко. викат им перашки, писани яйца или писаници. чукането с перашки започва в нощта след Великден. най-здравото яйце, което оцелее след битката, викат му борец или борак. то се пази.

по всичко личи, че дървени яйца винаги е имало, докато шоколадовите се повяват в края на 18 век. за тези дето изповядват религията на хуманността и грижата за животните, шоколадовото яйце се явява цивилизован заместник на кокошето яйце. пластмасата и кича се раждат едва през миналия век, някъде около 1960.

най-традиционният начин за изписване на яйцата по нашите земи е с восък. първо се нашарва яйцето със свещ, чак после се боядисва. където е останала следата на восъка, боята не хваща. а боядисаните яйца след като изсъхнат се обтриват с памучен плат напоен с олио. яйцата лъскат красиво, но тази процедура има и друга под-идея. така се запечатват порите на черупките и боядисаните яйца издържат по-дълго.

сама за себе си четейки и пишейки открих доволно количество причини да запазя традицията и да я предавам, и разказвам. защото традицията ще е жива, докато има кой да вярва и да разказва за нея. дори почиваща на предания и легенди, тя си остава красива и силна.



Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

Става и за мъжлета!!! :D

Публикуване на коментар