Света Варвара, 4 декември



Църковен празник - Света великомъченица Варвара

Народен празник - Варвара

Днес празнуват именниците - Варвара



Днес, 4 декември, Християнската църква почита Света великомъченица Варвара.

Света Варвара е родена в края на 3 век, в Илиопол (Мала Азия), в семейство на богат аристократ на име - Диоскор. Баща й бил по произход и вяра - езичник. След смъртта на майка й, Диоскор се заел с отглеждането на едничката си дъщеря. Варвара пораснала и се прославила с красотата си сред другите девойки, нямало друга толкова красива колкото нея. За да е далеч от очите на обикновенните хора, които според ревнивия й баща, били недостойни да гледат изключително красивата му дъщеря, Диоскор издигнал висока кула и затворил в нея Варвара. Там тя израснала заедно с възпитателки и прислужнички. Прекарвала времето си в размишления за Бога, за външния свят от който виждала съвсем малка частица през прозореца си и за сътворителя на всичко, което я заобикаляло. Опитвала се да намери отговори на въпросите, които не й давали мира от жените с които живеела, но отговорите, които получила от тях, не я задоволявали.

Така минали години, дошло време за Варвара да се омъжи. Започнали знатни момци да идват при баща й и да искат ръката й, но Варвара не искала и да чуе за женитба и все отказвала да се омъжи, дори заплашила баща си, че ще се самоубие, ако не престане да и говори за женитба.
Диоскор решил, че е по - добре тя сама да реши един ден, вместо на сила и затова й разрешил да излиза, за да си намери жених и да се омъжи.

Когато започнала да излиза, Варвара се запознава с християнки, които и разказали всичко за Иисус Христос, за Единия Създател на всичко и Вседържителя Бог. Тя била толкова щастлива, че най - накрая е намерила отговори на въпросите си, и затова решила да приеме светото кръщение.

Когато бащата й научил, че дъщеря му е станала християнка, той се отрекъл от нея и наредил да бъде зверски измъчвана и бичувана. Въпреки мъченията, Варвара не се отказала от вярата си. Затова баща й поискал и получил съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. Сам, Диоскор обезглавил дъщеря си. Варвара починала в 305 година.

Поверието твърди, че Божието наказание настигнало Диоскор и управителя на града - и двамата били поразени от мълния и телата им изгорели и се превърнали в пепел.

През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

От днес започват три последователни празника за които народа има поговорка, която гласи : " Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава!". В много райони на страната на днешния ден се замесва хляб, който се пече на утрешния ден, а се яде на Никулден.
На някои места пък се приготвя вариво от жито, царевица и мед, което се раздава по съседите освен за здраве, а и за да се прогони баба Шарка. Месят се и "къпани" питки, които се намазват с мед и се раздават с думите:" Да дава Господ живот и здраве вам, на челяд, на добитък и на всички!".

В други райони днешния ден се наричал Женска Коледа, тъй като девойките обикаляли домовете и пеели песни за здраве. По седянките се извършвали гадания, кой момък за коя девойка ще се ожени.

Света Варвара се смята за покровителка на домашните птици и за пазителка на децата от болести и най - вече от дребна шарка.


Честит празник на всички именнички, които празнуват днес!


Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар