Рецепти за Никулден

на Никулден като на Никулден, по традиция с риба на масата. и не каква да е риба, а Шаран. до тук всичко е ясно. но коя рецепта да е? по традиция Пълнен шаран с орехи, но дали да не експериментираме с нещо ново. запретнах ръкави и разтворих старите книги, рецепти да намеря. и намерих, каквото намерих. оставям те да си избереш. аз си избрах.



Шаран с бадемов сос

1 шаран = 4 парчета
3 супени лъжици зехтин
1/2 глава лук
3 скилидки чесън
1/2 чаена чаша бульон
100 грама печени бадеми
магданоз
черен пипер
сол
копър

Попарваме с вода и почистваме от ципата бадемите. Загряваме зехтина в тиган и запържваме парчетата шаран от двете страни в продължение на 2 минути. Изваждаме ги от тигана и ги поставяме в топъл съд с капак. Запържваме нарязания на дребно лук в тигана с мазнината, в която сме пържили рибата. Добавяме и нарязания на ситно чесън и пържим около 3 минути, следва добавянето на бульона заедно с 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз, и почистените бадеми. Задушаваме около 3 минути до леко сгъстяване. Разбиваме с каквото имаме, например миксер, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Слагаме рибата обратно в тигана, заливаме я със соса и задушаваме в продължение на 2 минути. Сервираме рибата с копър.


Шаран с чесън

1 шаран
2 скилидки чесън
1/2 чаена чаша зехтин
1/2 чаена чаша хлебни трохи
лимон
лимонов сок
магданоз
черен пипер
сол

Посоляваме шарана, поръсваме го с черен пипер и го слагаме в тава. Смесваме скълцания чесън, 4 супени лъжици зехтин и с тази смес заливаме шарана. Оставяме го на хладно за 1 час. Смесваме хлебните трохи с 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз и 4 супени лъжици лимонов сок. Като мине 1 час, поръсваме рибата със сместа и я заливаме с останалия зехтин. Печем около 15 минути при 180 градуса. Украсяваме готовия шаран със стръкчета магданоз и резенчета лимон.


Шаран с кисело зеле

1 шаран
1 кафена чаша олио
1 кисела зелка
3-4 глави лук
1 кафена чаша ориз
1 чаена лъжица червен пипер
черен пипер
сол

Нарязваме шарана на парчета, посоляваме ги и ги намазваме с олио. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината олио. Прибавяме нарязаното зеле и го задушаваме. Добавяме почистения и измит ориз. Наливаме 1 чаена чаша топла вода, захлупваме и задушаваме, докато оризът набъбне. Нареждаме в тавичка задушеното зеле и ориза и парчетата риба. Отгоре поръсваме с горещо олио със зрънца черен пипер. Поръсваме с червен пипер, доливаме вода по-малко от половината от височината на ястието и печем в умерена фурна.

Шаран с чесън и бяло вино

1 шаран
3-4 супени лъжици олио
2 чаени чаши бяло вино
2 глави чесън
сол

Посоляваме шарана и го оставяме 1 час да се отцежда. С остър нож правим няколко напречни нареза върху шарана, слагаме го в тава, заливаме го с олиото и го печем в предварително загрята умерена фурна. Счукваме чесъна с малко сол и добавяме виното. Заливаме с така приготвения сос полупечения шаран и продължаваме да го печем още 30 минути, като го обливаме със соса честичко. Върви много със задушени картофи, полети със соса от печения шаран.


Шаран с яйца и кисело мляко

1 шаран
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
1-2 супени лъжици олио
1 глава чесън
сол

Разрязваме шарана по дължина откъм гърба и го посоляваме. Слагаме го в тавичка, заливаме с олиото и запичаме в умерено загрята фурна. Отделно разбиваме яйцата с киселото мляко и скучания чесън. Заливаме шарана с тази смес и допичаме във фурната, докато хване червеникава коричка.

Шаран върху хляб

1 шаран
5-6 филии сух бял хляб
2 чаени чаши бяло вино
2-3 домата
сол

Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Нареждаме хляба в тавичка и го заливаме с виното. Отгоре слагаме парчетата шаран. Печем 10 минути в силно загрята фурна. После обръщаме парчетата риба, нареждаме отгоре доматите, нарязани на филийки, и печем още 20 минути в умерена фурна. Сервираме само парчетата шаран, без хлябът. Него не го ядем.


Шаран в гърне

1 шаран
3-4 глави лук
5-6 домата
4-5 чушки
60 грама масло
1 чаша бяло вино
30 мл винен оцет
1 кафена чаша олио
риган
чубрица
магданоз
черен пипер
сол

Нарязваме изчистения, измит и подсушен шаран на парчета. Нарязваме зеленчуците на ситно. Нареждаме в гърнето ред риба, ред зеленчуци, като между тях слагаме и подправки. Най-отгоре слагаме маслото, оцета и виното. Слагаме капака на гърнето и го поставяме в студената фурна. Включваме на най-високата степен и печем така 30 минути. След 30 минути превключваме на най-ниската степен и печем така 5 часа.


Шаран с морска сол

1 шаран
2 пакета морска сол
лимон

Почистваме шарана, измиваме го под течаща вода и го подсушаваме с мека домакинска кърпа.Отвън и отвътре го натриваме със сол, черен пипер и дивисил. Оставяме го така да престои 1 час. Слагаме на дъното на тавата, в която ще печем шарана, фолио или хартия за печене. Отгоре слагаме 3 пръста морска сол. Поставяме рибата да легне и я покриваме с парчетата лимон и я посипваме с останалата морска сол, така че да се получи купчинка. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса. След 20 минути намаляваме фурната на 180 градуса и печем още малко. Като извадим шарана от фурната, разчупваме солената кора.

и рецептата на Georgina:
Пълнен шаран на фурна

1 шаран
2-3 глави лук
1 глава чесън
5-6 домата
2-3 моркова
1 1/2 чаена чаша орехови ядки
5-6 пресни гъби
1/2 чаена чаша бяло вино
1 пакетче масло
10 зърна черен пипер
1/2 връзка магданоз
сол

Почистваме и измиваме шарана, поръсваме го със сол и счукан черен пипер. Задушаваме в масло нарязания на ситно лук и чесън, морковите и гъбите, после прибавяме част от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязания магданоз, няколко зърна черен пипер, виното и сол на вкус. Напълваме шарана със сместа, зашиваме го с червен конец за здраве и благополучие и го поставяме в намазана с масло тавичка, отгоре му нареждаме кръгчета домати и го поливаме с останалото масло и 1/2 чаша вода. Печем в умерена фурна.

докато се рових за готини рецепти за Шаран, открих и подправките на Шарана: листа от градински чай или така.наречената салвия, листенца мащерка, листа от дивисил, цветчета пелин и семена от сминдух.

. . . . . . . . . . . . .

а докато събирах и творих таз годишните рецепти за Никулден, в пощата пристигна и таз годишната изненада. рецептата на един истински Шеф Готвач, когото бях помолила да измисли нещо за женската ни банда. та, така Шеф Пеньо Иванов предлага нещо различно от традиционния Шаран. Калкан в орехов сос. рецептата е за 1 порция и е прецизна, както би отивало на един истински Шеф Готвач. утре, очаквам да се похвалите кой как се е справил ..

Калкан с орехов сос

350 грама калкан
40 грама лук
20 мл зехтин
45 мл бяло вино
25 грама магданоз
45 грама орехи на ядки
20 грама лимонов сок
35 грама брашно
олио за пържене
магданоз
лимон
червена чушка

Почистваме калкана и го нарязваме на порции. Изпичаме ореховите ядки. Лукът нарязваме на ситно и го задушаваме в зехтина. Добавяме виното и го оставяме да поври, докато стане на половина. Овкусяваме с пипер и сол, и прибавяме едро смлените изпечени орехи. Разбъркваме, добавяме ситно нарязания магданоз и лимоновия сок. Рибата я изпържваме в олиото, като преди това сме я потопили в каша от брашно и малко вода. Сервираме калкана полят с ореховия сос и го украсяваме с лимон и кръгче червена чушка.

и последно предложение: Сьомга с естрагон и хрупкави зеленчуци

и e време за гощавка : )



рецепти, съвети и фотографии в BBC Good Food, България

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар