Свети Никола, 6 декември

jenite.net+svejo.netизпрати на приятелабонирай се за бюлетинание сме във facebook. ти къде си?twitter


Църковен празник - Свети Николай – Архиепископ Мирликийски и Чудотворец


Народен празник - Никулден

Днес празнуват именниците - Никола, Николай, Николина, Нина, Найден, Нено, Ненка, Нино, Кольо
Обредна трапеза: рибник (печен в тесто цял шаран), боб, сарми, обреден хляб

Днес, 6 декември, Християнската църква почита паметта и името на свети Николай – Архиепископ Мирликийски и Чудотворец.

Свети Николай е роден през III век в Патра, който се намира в Анадол - Мала Азия, в областта Ликия, в богато и знатно смейство. Родителите му Теофан и Нона, го възпитавали в силна вяра, милосърдие и добротворство. По съвета на чичо му – епископ на града, родителите посветили младежа на духовно служение и не след дълго той бил ръкоположен в сан презвитер (свещеник).

След смъртта на родителите си младият духовник дарил богатото си наследство на бедните, като се стараел никой да не разбере кой е благодетелят. Като презвитер, а по-късно и като архиепископ, Свети Николай живял не за себе си, а за другите. 'Правило на вярата и образец на кротост' бил владиката за своето паство. Приемал с бащинска любов всички молби и оплаквания. Охотно давал помощ и съвет, с твърдост се застъпвал за невинните и онеправданите, помагал на страдащите. Така го заварило гонението срещу християните на императорите Диоклетиан и Галерий, което отнело живота на хиляди вярващи. Заедно с много други и архиепископ Николай попаднал в тъмница. Понасяйки с удивително търпение глад, жажда, лишения и страдания, той утешавал с личния си пример затворниците като така им вдъхвал надежда.

След прекратяване на гонението срещу християните, Църквата била обхваната от вътрешни раздори. На свикания в 325 Първи Вселенски Събор в Никея, Свети Николай защитавал с ревност и пламенно слово чистотата на християнската вяра, бранейки Църквата от еретиците на Арий. Светецът се ползвал с авторитет и доверие, а в негово лице всички намирали защитник на правдата и изобличител на всяка несправедливост. Особено поучителен е един епизод от живота му, когато на път за Божи гроб по море се разразила страшна буря, прекратена от сърдечната молитва към Бога на Свети Николай.

За светия му живот Бог удостоил праведника с дар на чудотворство. След смъртта на Свети Николай на 6 декември 342, тялото му било погребано в катедралата на главния ликийски град Мир. По-късно християните установили, че то е останало нетленно и от него тече благовонно миро. През 1807 мощите на светеца били пренесени в италианския град Бари.

Свети Никола закриля - банкерите, децата, моряците, рибарите, погрешно обвинените, собствениците на заложни къщи, стрелците с лък, търговците, фармацефтите и много градове.

За българина - Св. Никола, рибен св. Никола или Никулден един от най-големите зимни семейни празници.

Свети Николай е покръствал в правата вяра, а когато е кръстосвал моретата, се е сблъсквал с безброй опасности, от които е успявал да се спаси благодарение на молитвите и божията закрила. Спасявал е също изпаднали в беда моряци и рибари. По тази причина българите почитат св. Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на океаните, моретата, реките и езерата.

Според народните вярвания светецът причинява морските бури и урагани. Когато е сърдит, той пуска силни ветрове, разлюлява морето и потопява корабите и лодките. Ето защо нашият народ казва, че на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се отдаде нужната почит към светеца-покровител.

По традиция на Никулден рибарите приключват с есенно – зимния риболов и последният улов се принася в жертва на светеца. Като за целта се приготвя - рибник. Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести. На трапезата се поставят и постни ястия, както и наречения обреден хляб (параклис, служба, богов, колак, Никулденски хляб). Рибникът и хлябът се прекадяват и от тях раздава. Всеки на днешния ден трябва да хапне риба.

В някои села в Пловдивско на Никулден жените палят свещи, раздават пити и ядене, целуват камъните или иконата на светеца и оставят дребни дарове (пари, цветя, пешкири).

По молитвите на св. Николай днес да си кажем: Отче свещоначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души. Амин.

Името Николай идва от гръцки и означава 'победител на народи'.

Днес е и един от любимите ми празници в годината. Ден, който винаги свързвам с един любим човек, с моя дядо Никола, и макар, че той вече не е с нас, аз продължавам да си му честитя празника всяка година.

Празник, който свързвам с вкусния пълнен шаран на Мама, с месец декември, с многото и все хубави празници през този месец, които празнува моето семейство, с Коледа, с подаръците под елхата (и с нетърпението да ги отворя, колкото се може по-бързо), с наближаването на Новата година и надеждата за едно по - хубаво начало...

А ти, читателю, с какво свързваш Никулден?

От сърце пожелавам на всички именници Честит празник, а на всички останали - да ни е сладък шарана и да ни е весело на семейната трапезата през празничната нощ!

Иконата на Свети Никола е на художничката Зоя Георгиева.

Постът е написан с материали от интернет.

Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

. . ."Според народните вярвания светецът причинява морските бури и урагани. Когато е сърдит, той пуска силни ветрове, разлюлява морето и потопява корабите и лодките. Ето защо нашият народ казва, че на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се отдаде нужната почит към светеца-покровител."
Не съм съгласна с това, че докато е бил жив е помагал на рибарите и моряците, като ги е спасявал от бури и безброй опасности, а сега когато вече не е жив прави точно обратното.
Още едно доказателство, че хората си създаваме различни безполезни истории и после учим на това децата си. Излишни са тези рибни курбани, които му се правят на Св.Николай.
Нужно е само да разказваме за живота му и делата му, и ако може поне малко да приличаме на него или да възпитаваме в себе си качества, като любов към Бога, любов към ближния, състрадание, милосърдие, смелост, грижа и т.н.
Честит празник на Бургазлии и всички, които празнуват днес!
Милена

Публикуване на коментар