Магията на Книгата (1)

Замислял ли си се каква книга да четеш? От какво имаш нужда? Вярно е, че в днешно време малко хора все още се впускат в магията на книжните страници, но аз вярвам, че ги има. И любовта им към книгата е толкова силна, че може да надвие и най-запаления интернет маниак. Защото няма нищо по прекрасно от това, да прелистваш страниците на стара книга под светлината на ароматната свещ. Може да звучи старомодно, романтично... банално... да,такова е. Но простичките неща ни липсват... Колкото повече удобства имаме, толкова по-малко усилие правим да постигнем каквото и да било. И наистина, ако преди, за да ти е топло е трябвало да идеш и да набереш дърва от гората, да ги нацепиш и да запалиш печката... сега е нужно просто да врътнеш кранчето на радиатора. Светът е толкова забързан, препускащ, галопиращ... Предлагам ти да се потопим в един друг спокоен, красив, твой свят. Представи си твоето мило въображаемо убежище. Представи си как стоиш там, тишината, чуваш само горящия огън от камината, няколко ароматни свещички разсейват светлината. Можеш да добавиш каквото си пожелаеш, можеш да вземеш някой със себе си. Просто бъди там така, както ще си изпълнен с радост и умиротворение.
Тук ще научиш нещо ново за себе си, за себе си, но преди много време и пак за себе си преди стотици години. Как си чел, какво и защо. Какво те е интересувало, какъв си бил.

.....................................................................................

Средновековие

Ти си средновековен човек. Твоите пра-пра-прадеди са се родили около 5 век след Христа, но ти живееш в периода от 11-17 век. Това е периодът на Средновековието. В светът на твоите деди не е имало нации и национален език, но в твоят те започват да се формират. Започваш да се идентифицираш. Кралят е абсолютен владетел. Духовният живот се осъществява под строгите канони на църквата. Всичко е обожествено и му е зададен същият смисъл. Естествено и ти, както и днешните хора, мечтаеш.

...Ако ми бъде позволено, бих искал да отправя един банален съвет към читателя и да му препоръчам вместо опитите за бягство към някякво въображаемо Средновековие да се запита честно дали би пожелал чрез силата на Мерлин или Оберон да бъде пренесен в онова време и да остане да живее там? Нека се замислим, че хората от Средновековието - и тук без страх от грешка можем да кажем, че всички хора от Средновековието - постоянно мечтаели да избягат от своето време, да отидат в отвъдното, на небето и че от всички разтърсващи ги страхове най-незначителен е бил страхът от смъртта... Жак Льо Гоф в Цивилизацията на Средновековния Запад

Основната част от написаните литературни произведения са с божествена тематика, но наред с тях се появяват първите светски творби. Това е рицарско-феодалната литература, представена от любовни стихове и рицарски романи, силно повлияни от героичния епос. От него имаш нужда. Да избягаш, да се пренесеш в една по-висша, героична и идеализирана действителност. Не те е страх от смъртта, тя е твоето спасение, търсиш героичното, онова което кара очите ти да се отворят широко и да погледнат някак си отгоре на този неясен и зараждащ се свят. И всяко нещо е пречупено през идеята за Бога, ти служиш на него, по-висш от него няма. Животът ти е изцяло построен от тези стени.

Френската поема за Роланд, испанските за Сид и Родриго, немските «Песни за нибелунгите», английските балади за Робин Худ.


.....................................................................................

Ренесанс

Историците определят епохата на Ренесанса като общо название за преходния период между Средновековие и Ново време от 14 до началото на 16 век, характеризиращ се със зараждането на буржоазните отношения и промени във всички области на човешката дейност. Много неща се променят Дейците на ренесансовите изкуства променят мирогледа на обществото, вече в центъра стои свободния човек, а не феодала, привилегиите на духовенството са пренебрегнати, защото буржоазията е настроена против сколастичното мислене и каноните на църквата.

Затова тази епоха станала свидетел на гениалните постижения на много художници, скулптори и литератори. В културата на Ренесанса ясно се открояват мотивите идващи от античните автори. Възродени са идеите на Аристотел в динамиката и философията, на Птолемей в астрономията и картографията, на Гален и Хипократ — в медицината. Едни от най-видимите и впечатляващи белези на новата ренесансова култура били хората на изкуството и техните гениални творения. В замяна на тази обезличаваща отделния творец идея през Ренесанса се развило схващането, че всяко произведение на изкуството е дело на уникалната личност на твореца. Така, когато един от големите колекционери и меценати от онази епоха описвал постиженията на Микеланджело като «божествени», той подчертавал, че новият творец споделя власт, до този момент обладавана единствено от Бог. Затова, когато всемогъщият император Карл V посетил ателието на гениалния художник Тициан и се навел да вдигне изтърваната от живописеца четка, за всички станало ясно, че триумфът на новата творческа личност е вече факт. На търсещия човек предстояло да открие един нов свят, който щели да му разкрият Великите географски открития.

И ние четем Хамлет. Причините за трагедията на Хамлет са далеч по-сложни и по-значителни, отколкото посочените външни прояви на нарушено душевно равновесие и безсилие, което всъщност се оказва привидно. Неговите лутания и страдания са присъщи на човек, чиито представи за нравственост и човечност, за доброто и злото до голяма степен се сриват рязко и безвъзвратно. Това е трагизмът на хуманиста от късния ренесанс, породен от конфликта между възвишените му идеали за човека и заобикалящата го отблъскваща действителност на развихрени страсти за власт и богатство на всяка цена. И щом Шекспир е разказал тази история,значи от това е имал нужда ренесансовият човек.

Магията на Книгата


Facebook Comments

3 коментарa :

Dimana каза...

Обичам да чета, обичам и да пътешествам във времето! Благодаря ти за хубавата разходка :)

Veni каза...

тя ще продължи още дълго,затова се погответе :) Обещавам да бъде приятна и различна за всеки,който иска да научи нещо ново.

Кремена каза...

Страхотна тема! Ще чакам с интерес!

Публикуване на коментар