Бабина приказка

Живял някога един селянин. Той бил работлив, заможен, имал голямо семейство и бил щастлив. Пред къщата му имало голямо дърво, а на него – щъркелово гнездо. Всяка година семейство щъркели отглеждали малките си в него.

Един ден, когато женската вече мътела, човекът решил да провери (от обикновено любопитство) какво ще направят щъркелите, ако се излюпят чужди пиленца. Той издебнал птицата и сменил яйцата със патешки.

Минало време. Веднъж селянинът чул голям шум. Излязъл да види какво става. От гнездото се чувало писукане и той разбрал, че пиленцата са се излюпили. Мъжкият обаче, обикалял край него, пляскал шумно с крила и тракал силно с клюн. Отлетял нанякъде и след малко се върнал с други щъркели. Те също обикаляли гнездото, пляскали с крила и тракали с клюнове. После внезапно нападнали женската и я изгонили от ятото.

Тя се опитала да се върне при тях, но птиците все я гонели. Тогава женската литнала нагоре. Като набрала височина, спряла, а после се спуснала право надолу, като стрела, точно върху опънатите електрически жици...

Човекът проклел мига, в който решил да си направи този експеримент. От този ден нататък всичко в живота му тръгнало на зле. Загубил земите си, семейството му се разпиляло, къщата се рушала. Накрая останал сам, поболял се, после сам се запилял някъде. Дървото изсъхнало, а в гнездото никога повече не пристигнали щъркели...

Тази история чух от баба си, когато беше на 90 г. Сега е на 94, но все още ми разказва разни неща. Изумява ме - тъкмо ми каже нещо мъдро, сякаш самата вечност е седнала до мен, а в следващия миг се засмива като малко безгрижно момиченце. Сякаш пази в душата си всички възрасти, на които е била - момичето, девойката, жената...

...А поуката от приказката?! Баба ми твърди, че щъркелите са най-верните птици. А може би ти ще откриеш и други поуки?



Facebook Comments

8 коментарa :

Vicky каза...

Колко тъжно!
Но колко жени и до днес страдат от предразсъдъците на така наречените си близки?

Dimana каза...

Тъжна приказка наистина, но може да ни научи на доста неща :)

Анонимен каза...

На мен мислите ми отидоха в друга посока.Колко лесно може да се развали хармонията,даже и да не е от лоши мисли.Колко пъти хора са умирали без вина.Просто по нечие хрумване.Тук поуката е за човека.Природата е по силна от нас!Намесим ли се всичко разваляме!
И аз знам от моята баба, ,че щъркелите са двойка до края на живота си.Как да прости мъжкия като я е избрал за цял живот!

Жоро каза...

Как да прости? При хората е лесно.
От сърце и с Любов. Защото Любовта е даряване. Без изисквания.
Да обичаш не е да притежаваш и командваш и поставяш условия.
"Аз на тебе, ти на мене." Е просто бизнес.
Любовта е раздаване без условия.
---<@

Анонимен каза...

Е след последните два коментара - приказката стана наистина много много тъжна.
В сегашно - човешко време просто развод - женската плаща едно обещетение и си намира друг т.

Анонимен каза...

Понякога казваме и правим неща, без да имаме зла умисъл, несъзнателно, без да се замислим, от каприз или нещо друго. И се случва да променим невъзвратимо живота на някой друг. Затова, трябва винаги да сме отговорни за действията си и за последиците от тях, и да се уважаваме- самите себе си и другите край нас.

NU6A51 каза...

МНОГО ТЪЖНА ПРИКАЗКА,НО И МНОГО ПОУЧИТЕЛНА.СТРУВА СЕ ВСЕКИ ДА СЕ ЗАМИСЛИ.

sandra barfinder каза...

Как се сдобих с бившия ми съпруг ... Аз съм Сандра багницьор по име. Поздрави на всеки, който чете това свидетелство. Бях отхвърлен от съпруга си след три (3) години брак, само защото друга жена имаше заклинание и той остави мен и детето да страдат. един ден, когато четях в мрежата, видях публикация за това как тази магия на този адрес sharajasid@gmail.com помогна на жена да се върне на съпруга си и му дадох отговор на неговия адрес и той ми каза, че жена имаше заклинание на съпруга ми и ми каза, че ще ми помогне и след 5 дни ще си върна съпруга. аз го повярвах и днес се радвам да ви кажа, че този магьосник има правомощия да върне любовниците. защото аз съм жив свидетел. Благодарение на Dr.Sharaja sid можете да го достигнете чрез
Контакт -
Имейл: sharajasid@gmail.com
Телефон: +2349066376197
WhatsApp №: +2349066376197

Публикуване на коментар