Свети Мина, 11 ноември



Църковен празник - Св. мчци Мина, Виктор, Стефанида и Викентий

Народен празник - Дзверинден, Мратински нощи

Днес празнуват именниците : Милан, Мина, Минка, Минко, Минчо, Виктор, Виктория, Викентий

Днес, 11 ноември, по стар стил 24 ноември, Православната църквата почита Св. мчци Мина, Виктор, Стефанида и Викентий.

Свети мъченик Мина Котуанский бил египтянин, живял през II век. Служил във войската разположена в Котуанската област, под ръководството на Фирмилиан по времето на императорите Диоклетиан и Максимиан. По тяхна заповед християните били преследвани, измъчвани и убивани. Мина, който изповядвал Християнската вяра, не желаел да гледа и участва в избиването на невинни хора заради тяхната вяра. Затова се отказал и напуснал армията и се оттеглил в планините. Той предпочел да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал из планините и пустинните места. С пост и молитва изчистил душата си и следвал Божествения закон.

Когато решил да се завърне обратно бил заловен, жестоко измъчван и обезглавен в 296 година. Тялото му е хвърлено в огън и изгорено. Останките му биват събрани и пренесени от вярващите в град Александрия и погребани с почести.

Св. Мина е смятан за чудотворец, че лекува редица страдания, дарява с рожба и намира изгубено или откраднато. Смята се за защитник на женската чест, щастливия семеен живот и покровител на семейството.

Св. Виктор (означава победител на латински) бил войник по времето на император Марк Аврелий Философ, и той както Св. Мина не бил съгласен с гоненията и мъченията на които били подложени вярващите християни. Той не криел вярата си и затова бил подложен на жестоки мъчения.

Стефанида била 15 годишна, християнка и съпруга на един от мъчителите на Виктор. Ставайки свидетел на неговите мъчения, тя открито заявила, че вярва в Христос и не се страхувала да слави подвига на Виктор с думите: 'Блажен си ти, Викторе, блажени са твоите страдания за Христа, благоприятна е на Бога твоята жертва като жертвата на Авел, защото от праведно сърце си Му принесъл самия себе си! Бог те е приел така, както някога праведния Енох, когото взел от земята в рая, та да не вкуси от временната смърт. Ти си праведен като Ной, изпълнен с благи дела и най-свят сред народа си...', заради тази и постъпка и тя била подложена на мъчения и обезглавена заедно с него. Честните останки и на двамата са погребани в Дамаск.

Св. Викентий бил дякон във Валенсия, Испания - мъченически убит в 235 година при император Диоклетиан.

От днес по народния календар започват Вълчите празници, затова и днешния ден се казва Дзверинден. Тези празници са свързани с наближаването на зимата и бесуването на вълците. За нашите предци, зимата била вълче време. Затова те смятали вълка за символ на зимата, смъртта, мрака, дивата природа и за тях той бил връзката с отвъдното и божеството на гората. Според стари вярвания - вълка е дете на Дявола, а кучето на Господ. Поради тези вярвания и реалната заплаха, която той е представлявал за хората и техния добитък са се извършвали различни обреди.

По времето на тези Вълчи дни - жените не предяли, тъчали или шиели дрехи от вълна, и ако не се спазвала тази традиция, се смятало, че вълци ще изядат овцете. Не се излизало през нощите на тези празници, защото се смятало, че е опасно и хората можели да се разболеят от тежка болест. Най-важната забрана била: да не се произнася името на вълка, а да бъде наричан с други имена.

Днес започват и Мратинските нощи, които продължават до 21 ноември. Смятат се за по-лоши дори и от Мръсните дни, защото през този период, хората можело да се разболеят от тежки болести. През тези дни жените не кроели, кърпели или шиели дрехи заради вярването, че ако - човек умре и бъде погребан с дреха изработена през Мратинските дни, той се превръщал във върколак.

Пожелавам лек и спорен ден на всички, а на именниците днес - честит празник!

Специални пожелания за здраве, щастие и успехи на нашата именничка Vicky.

Честито Вики, да си жива и здрава!

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар