Бабина приказка

Живял някога един селянин. Той бил работлив, заможен, имал голямо семейство и бил щастлив. Пред къщата му имало голямо дърво, а на него – щъркелово гнездо. Всяка година семейство щъркели отглеждали малките си в него.

Един ден, когато женската вече мътела, човекът решил да провери (от обикновено любопитство) какво ще направят щъркелите, ако се излюпят чужди пиленца. Той издебнал птицата и сменил яйцата със патешки.

Минало време. Веднъж селянинът чул голям шум. Излязъл да види какво става. От гнездото се чувало писукане и той разбрал, че пиленцата са се излюпили. Мъжкият обаче, обикалял край него, пляскал шумно с крила и тракал силно с клюн. Отлетял нанякъде и след малко се върнал с други щъркели. Те също обикаляли гнездото, пляскали с крила и тракали с клюнове. После внезапно нападнали женската и я изгонили от ятото.

Тя се опитала да се върне при тях, но птиците все я гонели. Тогава женската литнала нагоре. Като набрала височина, спряла, а после се спуснала право надолу, като стрела, точно върху опънатите електрически жици...

Човекът проклел мига, в който решил да си направи този експеримент. От този ден нататък всичко в живота му тръгнало на зле. Загубил земите си, семейството му се разпиляло, къщата се рушала. Накрая останал сам, поболял се, после сам се запилял някъде. Дървото изсъхнало, а в гнездото никога повече не пристигнали щъркели...

Тази история чух от баба си, когато беше на 90 г. Сега е на 94, но все още ми разказва разни неща. Изумява ме - тъкмо ми каже нещо мъдро, сякаш самата вечност е седнала до мен, а в следващия миг се засмива като малко безгрижно момиченце. Сякаш пази в душата си всички възрасти, на които е била - момичето, девойката, жената...

...А поуката от приказката?! Баба ми твърди, че щъркелите са най-верните птици. А може би ти ще откриеш и други поуки?Facebook Comments

7 коментарa :

Vicky каза...

Колко тъжно!
Но колко жени и до днес страдат от предразсъдъците на така наречените си близки?

Dimana каза...

Тъжна приказка наистина, но може да ни научи на доста неща :)

Анонимен каза...

На мен мислите ми отидоха в друга посока.Колко лесно може да се развали хармонията,даже и да не е от лоши мисли.Колко пъти хора са умирали без вина.Просто по нечие хрумване.Тук поуката е за човека.Природата е по силна от нас!Намесим ли се всичко разваляме!
И аз знам от моята баба, ,че щъркелите са двойка до края на живота си.Как да прости мъжкия като я е избрал за цял живот!

Жоро каза...

Как да прости? При хората е лесно.
От сърце и с Любов. Защото Любовта е даряване. Без изисквания.
Да обичаш не е да притежаваш и командваш и поставяш условия.
"Аз на тебе, ти на мене." Е просто бизнес.
Любовта е раздаване без условия.
---<@

Анонимен каза...

Е след последните два коментара - приказката стана наистина много много тъжна.
В сегашно - човешко време просто развод - женската плаща едно обещетение и си намира друг т.

Анонимен каза...

Понякога казваме и правим неща, без да имаме зла умисъл, несъзнателно, без да се замислим, от каприз или нещо друго. И се случва да променим невъзвратимо живота на някой друг. Затова, трябва винаги да сме отговорни за действията си и за последиците от тях, и да се уважаваме- самите себе си и другите край нас.

NU6A51 каза...

МНОГО ТЪЖНА ПРИКАЗКА,НО И МНОГО ПОУЧИТЕЛНА.СТРУВА СЕ ВСЕКИ ДА СЕ ЗАМИСЛИ.

Публикуване на коментар