Halloween. Вси Светии. 31 октомври.


дойде си и 31 октомври. познат на всички ни като Хелоуин. или Денят на Вси Светии. откъде обаче е тръгнало всичко? защо тикви? а не нещо друго? и така е по света, а как е у нас? в нашата България? много въпроси ми изникнаха покрай този така добре анонсиран празник, а и също при гледката на сергиите отрупани с тикви.

историята говори.
всичко започнало от келтите. които празнували в края на октомври тяхната Нова Година, още наричана Samhain. келтите вярвали, че в нощта на Новата година мървите се връщат на земята и търсят в кой да се вселят, за да поживеят още малко. за да прогонят сенките на мъртвите, келтите навличали животински кожи и боядисвали лицата си. колкото по-страшни изглеждали, толкоз по-добре. щели да уплашат духовете. за да са убедени, че духовете няма да стигнат до тях. оставяли им храна пред домовете си. за да се нахранят, и доволни и щастливи, да отминат, без да влязат.

така било при келтите. но после земите им били завзети.
римляните се настанили по келтските земи и донесли със себе си, традициите си. и така келтската Нова Година, се преплела с римския празник Фералия, на който римляните почитали мъртвите, но и с друг римски празник празнуван в чест на богинята на плодовете и дърветата Помона, чийто символ е ябълката. изобщо станала една каша. и тя щеше да е по-малка, ако не беше се намесило и християнството.

през 9 век, папата обявява 2 ноември за ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, но не само, а и на всички починали.

наредили се един след друг празници и традиции. и така се омешали, че се получило нещо много подобно на това, което е сега. иначе речено Halloween * Хелоуин. така и ябълките, и орехите, идващи от изобилието на Помона, и черните котки от магията на Самхейн, и привиденията, скелетите и черепите от деня на Вси светии, и тиквения фенер на пияницата Джак, си намерили местенце. в една обща традиция.

а името как е дошло?
Вси Светии на английски звучи като All Saint's Day или Hallowmas или All Hallows. а пък по преди, в средновековния английски език празника бил наричан All Hallows’ Eve. оттук и съкратеното Halloween, което на нашенски се произнася като Хелоуин.

и да кажа за тиквения фенер, той пък откъде се е взел?
пак там някъде от келтите иде. според тяхна стара легенда. имало един мъж. кoвачът Джак. пияница и скъперник. който 3 пъти успял да надхитри Дявола да не му вземе душата. но накрая все пак Джак умрял, в Рая отказали го приемат заради грешния му живот. а заради магарийте си с Дявола не можели да го вземат и в Ада. на прага на Ада царял непрогледен мрак, отпратен и оттам, той се помолил на Дявола за огънче. Дяволът бръкнал в огъня на ада, дал на Джак един тлеещ въглен и го пратил да се скита по света. Джак изрязал средата на една ряпа, която носел със себе си и сложил там въгленчето от Ада. така направил, за да не го духне вятърът. и с бавна крачка забродил по земята, очаквайки Страшния Съд и превръщайки се в символ на прокълнатата душа.

за да прогонят духа му и тези на другите духове, народа започнал да си прави фенери от ряпа. тиквата не се появила от раз, но съвсем скоро, била предпочетена пред ряпата и набързо се превърнала в ключов момент от празника на Вси Светии.

тиквените фенери до ден днешен носят името на Джак : Jack-o-lantern. а в тиквите се дълбае озъбеното лице на Джак. свещта в тиквата му придава онази страшна краска, която е способна да уплаши и най-смелия в тъмното.

ръка за ръка с тиквите, върви и обичаят trick-or-treat. почери, за не ти напокостя! обикаляш съседите, маскиран в страшен костюм, и обещавайки да се молиш за техните мъртви, измолваш храна и пари. днес, всичко изглежда много по-невинно. децата са тези дето щъпурят от къща в къща, и колекционират количества лакомства.

и е време да се върнем у дома.
нашата си, православна вяра, почита Вси Светии в началото на лятото. първата неделя след Петдесетница. църковният ни календар изобилства от дни, посветени на почит на мървите. така.наречените Задушници. те са по всяко време на годината. в началото на ноември е Архангеловата Задушница. в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември. на този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, и вечна признателност на всички, загинали за България. обичаят повелява на Задушница да се посещават гробовете на починалите, да се преливат с вино, прекадяват с тамян и да се раздават така.наречните. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино, кои каквото има. освен на близките, се раздава и на непознати с думите : Бог да прости мъртвите души.

така е по канона. но и ние си пазим, е може би е малко пресилено да се каже, езическите обичай. по Сирни Заговездни, и през цялата Сирна неделя, е времето на кукерите и огньовете. това си е наша стара българска традиция. която изпраща зимата, лошото и злото и посрещала пролетта, доброто и новото. кукерите чрез танца си и страшните си маски имали мисията да уплашат и прогонят завинаги злите духове и орисници, че да има богата реколта през годината.

и край.

без значение от религията ти, и нравите ти, празнувай каквото ти е кеф. и както ти е кеф. ако някоя традиция не ти допада. направи си твоя. на мен момента с тиквата и свещите ми е интересен. и с него ще се захвана.

ако имаш нужда от вдъхновение. надникни.

в албума на Тиквите.
и в този на Тиквата.
също и на Тиквените фенери.
и Хелоунските декорации.




Facebook Comments

3 коментарa :

Райна Кудева каза...

С интерес прочетох написаното. Авторката е увлекателен автор и аз честичко наминавам оттук, за да се насладя на творчеството й.........Винаги намирам нещо интересно и свежо, което ту интригува, ту стопля, ту запалва някоя искрица на любопитство и ентусиазъм........
Колкото до празника на Вси Светии, лошо няма.....и ми се струва, че е интересно да знаем кое откъде и защо идва. Аз имам особено отношение към религията, каквато и да е тя, и затова такива обичаи са по-скоро любопитни, отколкото религиозно обособени и ориентирани.
Изборът е свободен, направете своят...

Georgina каза...

Много хубав пост, Натали! Браво и честит празник!:)

Nathalie каза...

благодаря ви :) ..

Публикуване на коментар