Свети Тома, 6 октомври

Какво приемаме за даденост, или любопитната истина за една библейска личност с печална слава


Светът се променя от революционерите - тези, които се усъмняват в общоприетите истини. Ако ябълката беше паднала на главата на градинаря, той само щеше да се ядоса на загубата на плода. когато улучила главата на Нютон обаче, той се замислил защо се случва нещо толкова естествено.

Всички използваме израза Тома Неверни. И това никога не е похвала! Признавам си - не съм чела цялата Библия. Затова и разбирането ми за библейските факти идва от сърцето, не от познанието.


Тома е един от дванадесетте апостоли. Той никога не приемал думите на Христос безкритично, така, както правели останалите му апостоли и последователи. Според Евангелието на Йоан (14:6), на Тайната вечеря Иисус казал на учениците Си:

- А къде отивам Аз знаете, и пътя знаете.

Тома запитал: - Господи, не знаем къде отиваш; и как можем да знаем пътя?

Иисус го погледнал и му дал такъв отговор:

- Аз съм пътят, истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.

След Възкресението Господ се явил на всички апостоли освен на Тома, който не повярвал в чудото, докато Иисус не му се явил лично!

Да, той приемал властта на Иисус като Божи наместник, но с разум, а не насляпо. Самият Иисус пък приемал спокойно, търпеливо и толерантно, дори като че ли радушно съмненията на Тома. Дали е случайно, че Тома на външен вид изключително много приличал на Иисус (всъщност, името на апостол Тома е Юда, но той бил наричан "Тома" (което значи Двойник), за да се различава от Юда Искариотски))?

Може би именно той е бил онази сила, стимулирала Иисус да върви напред, да обмисля и отговорно приема делата си, да осъзнава и развива призванието си? И като убеден с разум в мисията си лидер да стимулира този постоянен отпор, вместо да го задуши, както често се случвало в историята с инакомислещите?

Днес църквата почита Свети Апостол Тома. Честито на онези, които винаги се съмняват в очевидното!

А именниците да почерпят и да се гордеят с името си :-)





Facebook Comments

2 коментарa :

hkdobrev каза...

Всъщност Христос се явил наа всички апостоли, но Тома не повярвал, докато не бръкнал в раните на пророка.

P.S. и аз не съм чел цялата библия

pepa каза...

Много смели свободни разсъждения! Не бих нарекла Христос лидер, той е нашият Бог. Според мен като такъв, той няма нужда да бъде стимулиран, защото познава сърцата на всеки един от нас.
Приветствам публикуването на жития на светиите, но не ми харесва това, че са вмъкнати лични виждания-рискувате да объркате хората, които и без друго нямат познание за Бога. Съветвам ви да черпите информация от достоверни источници.
П.п. Аз съм я чела, но никога не съм си позволявала да я тълкувам свободно, винаги, когато съм имала въпроси, съм търсила отговорите им от св. отци или съм ги задавала на опитен свещенник. Повярвайте ми, ако беше толкова просто, нямаше да има хиляди секти и деноминации!

Публикуване на коментар