Ляв или Десен мозък имаш?

Отдавна е установена функционалната асиметрия между дясното и лявото полукълбо на мозъка. Двете полукълба на човешкия мозък работят по различен начин. И най-общо казано: лявото полукълбо отговаря за логическите и лингвистичните страни на умствената дейност, а дясното полукълбо - за тяхната образност, цялостност и емоционалност. Подобна функционална асиметрия на човешкия организъм се проявява и в различните форми на поведение, при това едни или други поведенчески реакции могат да протичат по "десен" или "ляв" тип.

За да узнаеш, какъв тип реакции преобладават в Теб, е достатъчно да направиш няколко съвсем елементарни упражнения. За целта са ти нужни само лист и химикал (или РС и клавиатура), за да си запишеш резултатите и след това да потърсиш по-долу тяхното значение. След всяко упражнение си запиши какъв тип реакция си проявил - ляв (Л) или десен (Д).



Хайде да започваме!


Упражнение първо:
Постави ръцете пред себе си и сплети пръстите на двете ръце. А сега погледни кой от двата палеца е останал отгоре - десния или левия. Ако отгоре се е оказал десния палец, то това е "десен" тип реакция, а ако е левия - "ляв" тип. Отбележи си в листчето "Д" или "Л".

Упражнение второ:
Отвори очи. Сложи двата показалеца на ръцете пред очите си така, като че ли се целиш с пушка. А с очите си фиксирай точката, в която ще "стреляш" (не затваряйте очи!). Сложи пръстите на ръцете си така, като че държиш пушка и се прицели в избраната точка.
А сега затвори първо едното, а после и другото око. Погледни в кой от двата случая точката, в която си се прицелил, се измества. Ако тя се измества при затваряне на дясното око, то типът ти на реакция е "десен" - и обратно, ако точката се измества при затваряне на лявото око - "ляв" тип реакция. Повтори това упражнение няколко пъти, за да си сигурен и накрая отбележи резултата - "Д" или "Л".

Упражнение трето:
Това се нарича "Поза на Наполеон". Скръсти ръце пред гърдите си и погледни коя ръка се е оказала отгоре - дясната или лявата. Запиши си и този резултат - "Д" или "Л".

Упражнение четвърто:
Започни да ръкопляскаш. Попляскай така известно време с ръце. А сега обърни внимание, коя ръка при ръкопляскането се е оказала отгоре - дясната или лявата. Запиши отново резултата - "Д" или "Л".


С упражненията приключихме. Сега си погледни резултатите. Би трябвало да изглеждат нещо такова:
ЛДДД или ДДЛЛ или ДЛЛЛ или ... Има 16 възможни комбинации с тези четири буквички. Още на пръв поглед можеш да прецениш, кое полукълбо на мозъка доминира при теб, в зависимост от това коя буква се повтаря повече.


Първото упражнение говори за общия характер на твоята психологическа настройка - дали е повече логическа, или повече емоционална.

Второто упражнение говори за такива черти на характера като твърдост и агресивност.

Третото показва склонността към простодушие или кокетство.

Четвъртото пък разкрива готовността за решителни действия или нерешителност на характера.


А ето го и конкретното тълкуване на резултатите.
Потърси твоята комбинация от букви и разбери нещо повече за себе си:


Д-Д-Д-Д
1.
Ориентация към общоприетото мнение (стереотипи). Характерът е от консервативен тип. Постоянен стремеж към "стабилно", "най-правилно" поведение. Винаги е прав в оценките си - не допуска възражения или оспорване на мнението му.

Д-Д-Д-л
2.

Неуверен, нестабилен характер, но с изявен консерватизъм. Слаб тип темперамент. Най-характерна черта - нерешителност.

Д-Д-л-Д
3.

Способност към кокетство, решителност, чувство за хумор, активност, енергичност, темпераментност, артистизъм. При общуването с такива хора е необходим хумор и решителност, тъй като този силен характер не възприема слабите типове.

Д-Д-л-л
4.

Рядко срещан и самостоятелен тип характер. Кокетство, чувство за хумор, мекота, артистизъм. Съществува известно противоречие между нерешителността му и твърдостта на характера. Висока контактност, но бавно привикване към другите.

Д-л-Д-Д
5.

Делови тип характер, съчетаващ аналитичен ум и мекота. По-често се среща у жени. Това е общоприетият тип "делова жена" или бизнес-дама. Бавно привиква към новото, много внимателно се отнася към всичко. Такива хора никога не влизат в конфликт "челно", при тях преобладава, разчет, търпимост, "гъвкавост", забавеност в развитието на отношенията, известна хладност.

Д-л-Д-л
6.

Най-слабият тип характер - среща се много рядко. Беззащитност и слабост. Възприемчив към различни влияния. Среща се само при жени.

Д-л-л-Д
7.

Склонност към нови впечатления и способност да не създава конфликти. Известно непостоянство, способност да кокетничи в аналитичен маниер, особена мекота. Емоционална забавеност, привлекателност. Простота и смелост в общуването, способност да се превключи на нов тип поведение. По-често се среща у жени.

Д-л-л-л
8.

Непостоянен и независим характер, основна черта - аналитичност. Среща се много рядко.

л-Д-Д-Д
9.

Често срещащ се тип характер с много добра адаптация към различните условия. Емоционалност в съчетание с недостатъчна настойчивост, която се проявява преди всичко при решаването на стратегическите въпроси (сключване на брак, избор на образование и т.н.). Висока податливост към чуждо влияние. Лесно контактува с останалите типове характери. При мъжете емоционалността е понижена, наблюдава се склонност към флегматичност.

л-Д-Д-л
10.

Слаба настойчивост, мекота, отстъпчивост при внимателно въздействие и влияние върху него, наивност. Изисква особено, щателно отношение към себе си - тип "малката кралица".

л-Д-л-Д
11.

Най-силният тип характер, трудно се поддава на преубеждение. Способен е да проявява настойчивост, но понякога тя преминава в "зацикляне" върху второстепенни цели. Силна индивидуалност, енергичност, способност за преодоляване на трудностите. Налице е известен консерватизъм, поради недостатъчното внимание към чуждите гледни точки. Такива хора не обичат инфантилността.

л-Д-л-л
12.

Силен и ненатрапващ се характер. Практически не се поддава на преубеждаване. Основна черта - вътрешна агресивност, прикрита с външна мекота и емоционалност. Бързо взаимодействие, но бавно взаиморазбиране.

л-л-Д-Д
13.

Най-отличителното за този тип характер е дружелюбие и простота, както и известна разхвърляност на интересите.

л-л-Д-л
14.

Основни черти: простодушие, мекота в отношенията, доверчивост. Много рядък тип характер (1% при жените, а у мъжете практически не се среща).

л-л-л-Д
15.

Емоционалност, в съчетание с решителност (това е основната черта), енергичност, известна разхвърляност. Всико това довежда до това, че у такива характери са възможни емоционални, бързо приемани, необмислени решения. затова, при общуване с тях е важно използването на допълнителни "спирачни механизми".

л-л-л-л
16.

Способност да се погледне на нещата по нов начин (антиконсерватизъм), най-голяма емоционалност, индивидуалност, егоизъм, инат, защитеност, понякога преминаваща в затвореност. Имат способността "ослепително" да се усмихват.


Това беше тестът.
Кой тип се оказа Ти?
А как мислиш - има ли доза истина в написаното?
(усмивки)




Facebook Comments

10 коментарa :

Nathalie каза...

аз съм от тип 3. вярно е, че трудно понасям слабостите не само моите, а и на другите хора.

Анонимен каза...

Az sam tip 11. Napalno viarno za men. Blagodaria ti, Melisa.

Анонимен каза...

Имам един въпрос по отношение на теста: Правилно сте описали функциите на полукълбата, но тъй като лявото полукълбо контролира движенията на дясната половина от тялото и обратно, не трябва ли резултатите Л-Д да се записват точно обратно? Когато лявата ръка е отгоре, това би трябвало да означава, че доминира дясното полукълбо?!

Поздрави и хубав ден! :)

Анонимен каза...

Аз съм тип 15 :) Доста вярно за мен - "у такива характери са възможни емоционални, бързо приемани, необмислени решения. За това, при общуване с тях е важно използването на допълнителни "спирачни механизми"
Просто с течение на времето сама се научих да натискам спирачката :), когато ми е възможно разбира се ... ;)

Dimana каза...

При мен се получи тип 15, ама би могло да е и 11, защото мога да смигам само с лявото око и нямам вяра на резултата от второто упражнение...

Анонимен каза...

Xaxax :) 15. При общуване с тях е важно използването на допълнителни "спирачни механизми".Това ми хареса,но както каза колежката по резултат с времето се научаваме да слагаме спирачките... за хубаво или за лошо...

Анонимен каза...

az se okazah tip 8 :) zapo4vam da mislq za sebe si kato rqdko analiti4na ;)

Анонимен каза...

Тип 11. Вярно е :)

Анонимен каза...

невероятно точно, аз съм 3 и си го знам ПОЗДРАВЛЕНИЯ МЕЛИСА

Анонимен каза...

Ами всичко хубаво, ама тестът трябва да се гледа наобратно, защото лявото полукълбо контролира дясната част и vice versa. Това никъде не е отчетено.

Публикуване на коментар