Да се освободим от стреса - част 2

Вчера споделих няколко начина за освобождаване от стреса и подобряване на моето и твоето здраве. Смятам, че всяко нещо, което обичаме да правим, ни кара да се чувстваме щастливи. Това ни помага да се справяме с ежедневните грижи и нерви. Ето какви други анти стрес дейности ми идват на ум:


В миналия пост споменах за свещи и отпускащи терапии, които можем да приложим с тях. Но с това отпускащите терапии не свършват. Те са толкова много видове и всеки може да намери това, което му харесва най-много. Напоследък СПА процедурите добиха голяма популярност. Лично до сега не съм пробвала, но предполагам, че щом е включена вода, изживяването ще си струва. А късметлиите, които имат вана вкъщи могат да си направят нещо подобно и в домашни условия.


Друг метод за отпускане е МАСАЖЪТ! Ей това е нещо невероятно! Несравнимо се получава когато човек работи, твори с ръце. Никога не са ми правили професионален масаж, но съм си избрала това да е подарък за рождения ми ден. Преди няколко дни бях болнава, настинала и някак главата не беше моята, тялото отпуснато - абе гадни усещания, няма какво да ги описвам и отидох при мама да ме разтрие... Още на следващия ден се почувства страхотно подобрение. Няма нищо по-хубаво от това да се помогне на циркулацията на кръвта, действа ободряващо и дори лечебно. Пак имаш богат избор от масажи - с кал, с шоколад, с вулканични камъни, с етерични масла... Избери най-подходящия за теб и не се лишавай от него. Винаги може и в домашни условия.


Като започнах с нещата, които можем да направим за отпускане на телата и сетивата си ще продължа. Винаги, когато ни е писнало от всичко, когато имаме нужда от промяна, за мен най-лесният начин за видима промяна е ПРИЧЕСКАТА. Обикновено при мен действа - от там започвам пролетно или друго сезонно почистване. Фризьорите също са хора, които творят с ръцете си и в салона има страхотна енергия. Аз харесвам да подстригвам, изкарала съм курс и е много готино усещането да видиш блесналите очи на човека, на когото си помогнал да се хареса, да се промени. Обичам и да седя блажено на стола и да се оставя в ръцете на моята усмихната фризьорка. Мисля, че е хубаво усещане, което може да те отпусне - разбира се, когато познаваш човека, който се суети около теб. Но пък дори да не се одобриш - коса е, расте и скоро пак ще можеш да експериментираш!


И нека се захвана с еликсирите за душата. Мисля, че не е лоша идея да си имаме една 'КУТИЯ ЗА ЗАБАВЛЕНИЯ'. Там можем да си държим забавни неща, които всеки момент могат да предизвикат усмивка на лицето ни. Примерно стари смешни снимки, комикси, които обичаме, разни писания, картички, някой забавен подарък и каквото още ни хрумне. А дали пък да не си я напълним с комедии, пълнещи очите ни със сълзи от смях?



И така, отново се запитах кое е най-универсалното лекарство за всички възрасти против стрес? Май е СМЕХЪТ. Установено е, че е здравословен и може да удължи нашия живот с поне няколко години. Смехът подобрява работата на сърцето, стимулира нервната система и засилва циркулацията на кръвта. Той ни разкрива истинската същност на човека, който стои пред нас, дали е положително настроен към света, дали е добър човек. Често зад усмивката могат да се крият и по-негативни помисли и да бъдем заблудени. При смеха - това е невъзможно, винаги лесно ще ги разпознаеш. Има хора с невероятно заразителен смях, който само като чуеш можеш да се разсмееш и половин час да не можеш да спреш. Понякога те се притесняват от смеха си, но не бива - смейте се и дарявайте здраве наоколо!


След смеха идва ред на друг, също толкова универсален еликсир за душите ни. ЛЮБОВТА. Не вярвам да не ти е правило впечатление, че когато сме влюбени, когато обичаме целия свят, когато ни идва да пеем от разливащото се по тялото ни щастие - никаква болест не успява да ни притесни. Учените са установили как протича този процес. В мозъка ни има неврони, които се активизират, когато изпитваме радост и започват да отделят химически вещества в кръвта, които прииждат към белите кръвни телца. Когато засекат опасен вирус те изпращат сигнали към цялото тяло и то се мобилизира за по-лесно преборване с инфекциите. Някои казват, че любовта е болест, но те май са от тези с отрицателната нагласа. За тях наистина може да е болест. Аз мисля точно обратното - тя е лекарство, тя е начин на живот, тя е състояние на духа... Ние можем да обичаме толкова много, по толкова много начини, можем да научим и тези, които се страхуват от любовта!


Какво друго можем да направим, за да бъдем здрави и щастливи? Да МЕЧТАЕМ. Да, толкова е лесно, можем да се затворим очи и да помечтаем. Мечтата е едно вълшебство, което ни окрилява да вървим напред, тя е вдъхновение, тя е път към нещо по-добро. И ти извървяваш този път, защото няма невъзможни неща, защото се чувстваш щастлив докато вървиш по него. След това идва ред на следващата... Животът е низ от мечти! Животът е прекрасен! Мисля си, че ако не мечтаем, ние тъпчем на едно място и всъщност не живеем.


И след като стигнах до извода, че животът е пътуване, мисля че следващото ми предложение трябва да бъде ПЪТУВАНЕТО. Аз страшно обичам да пътувам, да виждам нови места, да се връщам на любими, добре познати такива. Пътувам с автобус или кола. Обичам да разглеждам природата, къщите, хората, които се виждат докато преминаваме. Можеш да разбереш много за мястото по състоянието на пътя, по поведението на шофьорите, по поддържаните полета, по усмивките и спокойствието, което излъчват лицата на хората... Компанията, в която пътуваме също е много важна! Понякога може повече да ни натовари, отколкото да ни ободри и отмори. Не съм пътувала до сега със самолет, зная че си има предимства и предполагам, че чувството да си като птица е невероятно. За сега мога да кажа, че за мен пътешествието е нещо уникално и страхотно зареждащо. За теб така ли е?


Последният начин, който мисля, че може да помогне да бъдем щастливи, който определено ще ни направи по-добри е да си вземем ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ. Обичам всякакви животинки и си мисля, че общуването с тях може да ни научи на много неща. Те обичат безусловно, те няма да ти досаждат, когато видят, че не си в настроение, те нападат само когато се чувстват застрашени, или имат нужда от храна. Дори най-свирепите хищници убиват, за да се нахранят, не трупат запаси... Вземайки си кученце, коте, папагал, рибки, хамстер, зайче, игуана или каквото ти хрумне смятам, че лесно би се научил да се грижиш за някого, да обичаш, да споделяш храна и забавления. Да, те дори действат лечебно. Когато имаш някаква болежка котето ляга на точното място и сякаш я отнема. Когато си угрижен, подтиснат, ядосан, кучето както казват е най-добрият приятел, който бързо и лесно може да те извади от това състояние. Просто са невероятни!


Дали ще се потопиш във вана със соли, дали ще пиеш чай от мента, дали ще лежиш с краставички на очите, дали ще правиш йога упражнения, дали ще се разхождаш сред природата или ще пътешестваш по нови места - важно е да останеш за малко сам със себе си и да се ОТПУСНЕШ. Да можеш за малко да изключиш ежедневните мисли е приятно усещане. Всеки има нужда!

Опитай да го правиш по-често и здравето ти ще бъде в добра форма!


Част 1 може да си припомниш {тук}.



Facebook Comments

3 коментарa :

Анонимен каза...

Кога ще се върнете в България за да върнете парите на хората които завлякохте преди 15 години?

Dimana каза...

Анонимен, уточнявай поне за какво точно става въпрос и към кого е това питане. Лично аз съм била извън България само на екскурзия, винаги съм си живяла тук. А преди 15 години съм била на 12...

leon каза...

Страхотна идея...за кутията!Отново ме изненада как по уникалнен начин да се заредя положително за новата работна седмица!Поздрави за Димана!

Публикуване на коментар