Да се освободим от стреса - част 1

Преди време си говорехме за Здравето и колко неизмеримо ценно е то. В миналото хората са били по-спокойни, по-щастливи, живеели са по-дълго. Пример за това са нашите баби и дядовци. Нека са ни живи и здрави! Когато съм слушала за времето, когато те са били млади съм останала с впечатление, че хората са били други. Дали е било от периода, дали е било от идеологиите - не бих могла да зная. Обаче тогава не е имало толкова развити технологии, не е имало мобилни телефони, не е била толкова разпространена телевизията, колите са били лукс... И все пак всички са били щастливи! Работили са хора, вместо машини. Човек е разчитал повече на ръцете, на труда си.

Всички знаем за различните болести, които ни тормозят в наше време. А кой е най-големият виновник да ни сполетяват? СТРЕСЪТ. Лошото е, че сами си го причиняваме. Повлияха ми особено няколко редчета от понеделнишкото вдъхновение на Мелиса - Струва си да се замислим. Един парадокс, но често истината е парадоксална, нали?!
Това, че губите здравето си, за да печелите пари,
а после пилеете парите, за да възстановите здравето си...

Как можем да се погрижим за здравето си? Понеже тяло и душа са едно, следва да не пренебрегваме нито едното, нито другото. Трябва да намерим хармонията, щастието и да го задържим. Дали е толкова непостижимо? Не мисля (усмивка).

Ето няколко начина, с които можем да намалим или премахнем стреса, с което същевременно ще подобрим здравето си:

Това, без което не можем да живеем, а какво остава да говорим за здраве и щастие, е ВЪЗДУХЪТ. С нашите 'развити' технологии и производства, все повечето коли, все повечето боклуци... проблемът със замърсяването на въздуха е все по-осезаем. За глобалното затопляне и последиците от него, Натали писа доста. Аз също го приемам за много сериозен проблем, за решаването на който си струва да се преборим. Няма място за шаш и паника! Ако всеки от нас направи малкото, което е по силите му, за да подпомогне възстановяването на нашата планета, мисля че ще успеем. Нали 'капка по капка - вир става'! Пък и още не сме достигнали до онези фатални 6 градуса, от които няма връщане назад. И така, за да сме здрави ни трябва чист въздух! Къде можем да си намерим от него? Разходка сред природата, е моят отговор. Тази прелестна природа, която може да ни зареди по уникален начин! Все още има кътчета, недокоснати от човешка ръка, където можем да отпуснем сетивата си.


Без какво още не можем? Без ВОДА. Както знаеш нашият организъм е изграден от доста вода. Тя е полезна за нас и то не само за пиене. Нейната пречистваща сила е всеизвестна. Мисля, не случайно й е отредно по-специално място и в християнството - освещаването, кръщенето... Можем да почерпим от нейната енергия, когато имаме нужда от презареждане. Морета, реки, поточета са край нас! А дори когато нямаме възможност да отидем до тях, всеки има душ в банята, нали?! Като че ли водата отмива напрежението, болката и всички негативни емоции. Мисля, че в България можем да се наречем късметлии, защото все още водата от чешмата вкъщи става за пиене. В доста от по-развитите държави, които се стремим да догоним, това не е така.


Храненето ще поставя на трето място. Като се замисля за храна винаги ми идва в главата поговорката, че 'баба знае 2 и 200'. Зная, че ни е необходимо много малко храна, за да се чувстваме сити и доволни. Чудя се защо прекаляваме с нея? Дали за това пак не е виновен стресът? Когато аз съм изнервена, хапвам шоколад, сладки работи и то в доста големи количества. С малко количество също бих провокирала хормона на щастието да се отделя, ама... Нали после трябва да се чувствам изнервена от отражението в огледалото. Май с някои храни трябва да сме особено внимателни, но не и напълно да се лишаваме от тях! (усмивка) По отношение на това, кое хранене е здравословно се водят различни дискусии. Дали е добре да се закусва? Дали трябва да консумираме едни, или други храни? Дали да приемаме хранителни добавки? Според мен можем да си хапваме повече плодове и зеленчуци. Ако може да са пресни - още по-добре - така няма да имаме нужда от кой знае какви добавки. На мнение съм, че каквото ни дава природата, трудно може нещо да замести.


Следващото ми предложение е да се заобиколим с ЦВЕТЯ. Те внасят толкова много настроение и красота в живота ни! Аз предпочитам да си ги гледам в саксия, защото са живи, защото мога да им се радвам дълго време, защото мога да се грижа за тях, да ги обичам и да им се наслаждавам. Май ние жените знаем какво да харесваме, а!? Но познавам мъже, които също обичат да гледат цветя. Шапка ви свалям, господа!


Освен, че са красиви, повечето от цветята притежават невероятен аромат. Ароматерапията е станала любим метод за отпускане на много хора. Можем да го постигнем при домашни условия с различни СВЕЩИ - има какви ли не форми, цветове и аромати. Само ни трябва малко време, удобно местенце за сядане, или лягане и да си изключим телефоните. Със свещите можем да придадем необикновен уют вкъщи, романтична атмосфера и какво ли още не. Май са мултифункционални, какво ще кажеш?! Отпускане можем да постигнем и с ЕТЕРИЧНИ МАСЛА, които са все по-лесно достъпни.


Без какво не мога аз, а вероятно и ти? Без МУЗИКА! Тя е едно универсално лекарство за всяко душевно терзание. Има музика за всяко настроение, за всеки момент, която да те вдъхновява, която да те успокоява, която да ти помага да изкараш негативните емоции навън и да ти подари покой.


Казват, че за нас е полезно движението. Вярвам, че е така! А когато съчетаем музика и движение се получава АЕРОБИКА. За мен това също е начин да се заредиш, да подобриш самочувствието си, да се погрижиш за тялото си. Има различни видове - каланетика, водна аеробика, тае-бо, пилатес и какво ли още не. Можеш да намериш най-подходящата за теб. Ако пък не обичаш да правиш упражнения, не искаш да ходиш по зали ... препоръчвам да танцуваш. Танцът си е движение, танцът е нещо прекрасно, което също върви с музиката. Можеш да танцуваш почти навсякъде, трябва да танцуваш. Ако се притесняваш го прави вкъщи, никой няма да те види, а ти ще се чувстваш добре. Усмивката ти е гарантирана!


Ако си по-активна натура, мисля че за теб няма нищо по-добро и зареждащо от СПОРТА. Движение, адреналин, отморяваща терапия - всичко това важи за спорта, стига да е за удоволствие. Друга парадоксална истина, която открих наскоро е, че спортистите не са чак толкова здрави хора, колкото би трябвало да са. Говорила съм си с бивши спортисти и бях шокирана от това 'откритие'. Не се бях замисляла! Наистина някои ги тъпчат с какви ли не боклуци, за да бъдат 'във форма', изцеждат ги, имат контузии... За това казвам - спортувай за удоволствие, за тонус!


Ако пък нямаш време и настроение за спорт, за танци, за разходки, един страхотен и лесен начин да се освободиш от напрежението е да се заобиколиш с КНИГИ. Аз страшно обичам да чета! В книгите има много мъдрост, можеш да опознаеш толкова много светове, които едва ли предполагаш, че съществуват... Книгите са мисля универсално лекарство, както музиката. Има за всяко състояние, за всяко чувство, за всеки различен човек. Те ни обогатяват и облагородяват, можем да научим доста неща, а в процеса - да се отървем от стреса и всички притеснения.

На мен ми се виждат съвсем простички човешки неща, лесни за изпълнение. Време за едно две от тях, мисля че винаги може да се намери. Значи не е трудно да сме здрави!

Следващия път ще ти покажа още някои начини, които могат да ни бъдат от полза. А до тогава ти пожелавам хубав и много усмихнат ден!

Следва продължение {тук}.



Facebook Comments

5 коментарa :

Анонимен каза...

Браво Димана, много добре казано!
Само едно нещо си пропуснала, според мен, за да е пълен пъзела - и то е любов! :}

Dimana каза...

Ооо, не съм, не съм - има още доста неща в част 2. Разделих ги, за да не е прекалено дълго. ;)))

Lil каза...

Взимам си цветята,свещите,музиката и книжките и се отдавам на разтоварване.Но някъде към Петък вечер.Дотогава ще ми е леко стреснато,но съм далеч от депресантския стрес :)
Усмивки и Благодаря слънчогледче :)

Анонимен каза...

Аха, разбирам! Пък и съм пропуснала, че пише част първа!
Е, ще почакам част втора!:}:}

Анонимен каза...

Моят Учител казва, че когато иска да излекува някого, ще плати на 500 човека да го посетят и всеки да му каже, че е здрав... Така всеки допринася за доброто настроение на всеки - съзнателно или не.

Публикуване на коментар