УПРАЖНЕНИЕ ЗА НАПРЕДНАЛИ


КАКВО ПРАВИ НАУКАТА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

В началото хората приемаха това, което можеха да намерят - месо, растения, семена, мед.

После, човекът започна сам да отглежда храната си, като непрекъснато намираше начини да повишава количеството, но това започна да се отразява на качеството.

Човекът откри, че тялото му се нуждае от определени вещества. Той търсеше източници, богати на тези вещества.

Разбра, че храните се усвояват по различен начин от тялото му.

Така бе открита истината - важна е само усвоената храна.
А здравето на човек е в пряка зависимост от храната, която е усвоил.

И впрегна своята мисъл, за да създаде храни, носители на ценни и важни за организма вещества, които максимално бързо и в най-голяма степен се усвояват.

Това даде тласък в развитието на диетологията.

Днес всеки знае, че общи закони за хранене няма. Светът е многообразен и телата ни се развиват по собствени закони. Това, което е добро за един, за друг е крайно опасно. Но все пак всяко човешко тяло се нуждае от едни и същи вещества, за да функционира.

И настъпи ерата на хранителните добавки.
Научихме много повече за това какви задължителни минимуми от хранителни вещества, витамини и микроелементи трябва да приемаме ежедневно, за да работят системите ни перфектно.

Вече повече от 15 години съм свидетел на навлизане на хранителните добавки в нашето ежедневно меню. Много се промени степента на образованост в тази посока.

Сега е обичайно навлизането на тази наука и все по-дълбоката връзка с медицината.
Наред с това навлязоха и много добавки съчетани с лековити билки. Без проблем можеш да приемаш такива билки, които растат на хиляди километри от теб и то в състояние да ти служат по най-добрия начин.

Това обогати храната ни и обръщайки се назад във времето можем да проследим няколко поколения приемали храна, в която ежедневно са включени всички необходими вещества плюс много билки. Често ще срещнеш хора, които изглеждат доста по-млади от възрастта си и в отлично здравословно състояние. Естествено е откритието, че третото поколение, хранено с най-добрата храна е много здраво и често при него отсъстват наследствени фактори, носители на заболявания, мъчили фамилията с поколения.

Изпитвам радост и дълбока признателност към лекарите, вярващи в голямата помощ на храната. Търсенето на промяната в начина на живот и хранене дава все по-голяма възможност за преодоляване на страшни болести.

В това отношение нараства и личната отговорност да бъдеш информиран, да направиш усилие да се промениш. Какво облекчение е да знаеш, че сам чертаеш живота си.
И дори да се случи да се родиш с дефект, като мен, трябва да си сигурен, че именно твоето лично отношение и начина, по който ще се храниш и ще живееш, ще определят колко дълъг ще е твоят живот, както и твоята лична отговорност за здравето на бъдещите поколения.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРИЕМАШ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ?

1. Те допълват храната, не я заместват.

2. С тях получаваш необходимите ежедневни количества от необходими вещества, които започват да липсват на организма ти по различни причини.

3. Те са с висока усвоимост.

4. Приготвени са от естествени храни чрез методи, които повишават концентрацията и не разрушават ценните свойства.

5. По някога са единствения възможен източник на ценни вещества, когато се храниш с нискокачествена храна. Под нискокачествена храна нямам предвид липсата на пържоли, а храна, която при дълга употреба довежда до липса на витамини, минерали и незаминими аминокиселини. На тази опасност са изложени вегетарианците и тези, които се хранят с еднообразна храна, както и тези, при които преобладава кулинарно обработената храна.

5. Те са източник за възстановяване след продължително боледуване.

6. Крайно необходими при режими на намаляване теглото, когато съществува реална опасност организма да загуби много ценни вещества.

7. Това е най-добрият начин за здравна профилактика. Не е необходимо да си болен за да ги приемаш. Но когато се наложи лекарска интервенция, разбираш, колко добре си се подготвил.

ПЕТЯ ПОПОВА


Facebook Comments

6 коментарa :

Ivan каза...

Е, някои ще кажат, че добавките са измама и действат само на психологическа основа. Но ето една добра статия, която опровергава това :). Имам едно съветче, което е малко в страни от темата. Избягвай употребата на "трябва", защото това кара хората да се чустват задължени да изпълнят нещо на сила и по-скоро има обратен ефект.

Анонимен каза...

В Хасково от много отдавна се знае, че рънъта прай бурбъта= храната прави борбата.Явнао хората там са умни. А са умни, може би защото( базирайки се на изводите от статията) храната в хасковския край е една от най- добрите, след като заключението което трябва да си направим от тази статия, хасковските неуки баби и дядовци са знаели от техните дядовци и баби много преди интернета.

вярвай в мечтите си каза...

Това ми прилича на реклама на хранителни добавки...

Анонимен каза...

Да. Реклама много невинна и свенлива:)

Анонимен каза...

Е, как ще е реклама, след като няма споменати фирми. На мен ми е полезна статията и ме кара да се замисля за здравето на децата ми в бъдеще.

Бургас каза...

:)) тъкмо дадох на моя приятелка журналист статията, като пример за content

Публикуване на коментар