ПИЛАТЕС ?

Болки в кръста?
O, да!
Не, не БОЛКИ, сковаващи болки в кръста?!?
О, да, да!


Често се оплаквах на приятелки от сковаващите болки в кръста и гърба. Оказа се, че почти всички, с които водя този разговор знаят за тази болка - и слаби и дебелички, и работещи на компютър и не, и раждали жени и все още не забременявали, и ... едва ли ще мога да изчерпя всички, но почти всеки под една или друга форма познава пробождащата болка в кръста, която директно те удря в мозъка.

Аз лично в резултат на бременност с доста наднормени килограми, се сдобих с тази неприятна емоция. От тогава минаха доста години, но болката почти не ме изоставяше. На два пъти бях скована на легло, единия път дори и инжекциите не ме спасиха. Затова на близкия фитнес център до нас им обясних проблема и ги попитах с какво мога да съчетая масажите. Те ми предложиха програмата ПИЛАТЕС. Тази думичка нищо не значеше за мен. Хората ме информираха, че системата Пилатес, се състои от упражнения, които са съсредоточени в развитието на гъвкавостта и силата на цялото тяло, без натрупване на телесна маса. Упражненията се изпълняват в бавно темпо на фона на спокойна и релаксираща музика и са подходящи за всички възрастови групи и хора със всякакво фитнес ниво. Обикновено след първото ходене хората са склонни да се откажат, но мен ме посъветваха поне 3 пъти да опитам преди да реша окончателно. Акцентът пада върху качеството на движенията и правилното им изпълнение, а не върху количеството. Включени са елементи от каланетиката, балета и йогата.

Речено сторено, какво пък от опит глава не боли. Още с влизането в залата ми направи впечатление, че въпреки обедия час, тя беше пълна. Имаше и една две над 60 годишни баби, една група девойки, на които работодателят им осигурявал карти и те ги ползваха в обедната почивка (какъв работодател, какви служители?!?), имаше и една закръглена сладурана 1 клас, която се потеше с нас, докато дядо й седеше на стол отстрани наблюдавайки ни. Аз лично веднага се върнах много години назад и си спомних 'сутрешната ведрина' в училище. Спомняте ли си всяка сутрин от 7.15ч до 7.30ч преди да започнат часовете? Строени вън на двора по класове, на една ръка разстояние се кривим все още сънени в опит да раздвижим тялото си. В най-общи линии ПИЛАТЕС е това, простички упражнения за разтягане. Интересното е, че след първия път излизайки направо летях, чувствах се много по-добре от най-продължителния лечебен масаж, на който съм била. И както нашата треньорка казва :"опъвай, опъвай, докато усетиш как изпуква всеки прешлен от гърба ти", за мое учудване наистина го усетих. После, разбира се, последва сковаваща мускулна треска, като най-усещаща се беше на вратните жили, направо да се чуди човек? След третото посещение всичко премина, а аз наистина се чувствах доста по-подвижна, по-гъвкава, а и без да се замислям се усетих как започнах да си подбирам храната.
Но най-важното, че сутрешното изправяне, вече не е трудност и не ми е необходимо време, за да си размърдам кокалите.

Исках да споделя това с теб и да ти кажа, че освен убийствените за корема ни хапчета, като Диклак дуо, например, има и друг начин, с който сънят ни да бъде приятен и ползотворен, а и преди всичко да вземем проблема в собствени ръце и ние самите да си помогнем. Дори и да нямаш проблеми с гърба,  ако с настъпването на пролетта ти се иска да се погрижиш за себе си, да влезеш във форма или просто да се раздвижиш, препоръчвам ти да опиташ поне 3 последователни пъти системата ПИЛАТЕС и след това прецени.

Успех от мен и за мен!



Facebook Comments

2 коментарa :

Анонимен каза...

Е, милата, направо ми стана драго като прочетох за мъничето, дето и то упражнения прави - явно има съвестни родители ;)
А за Пилатес - наистина е добро, раздвижва те, без никакво напрежение. То нали всяко движение е хубаво, така че продължавай смело.

Анонимен каза...

АНАТОМИЧЕН КОРЕКТОР за стол и автомобил

При болки в кръста и гърба, дископатии, дискови хернии, гръбначни изкривявания, неправилно седене.
Поставя гръбначният стълб в анатомично положение и освобождава напрежението от продължително седене и шофиране.
Възможност за лесно поставяне на автомобилна седалка, офис и обикновен стол.

http://stelki.ladysecret.eu/oblegalka.htm
http://stelkite.eu

Публикуване на коментар