Една щастлива жена и нейното царство

Обещах по време на разходка в моя град да те заведа в царството на Една Жена с необикновен занаят. Там сякаш времето е спряло. Няма я човешката суета, няма го стреса от забързания делник. Там властва красотата, там управляват любовта и вдъхновението. Е, нека да ти го покажа...


Тази необикновена дама се казва Нина Нешева и нейното царство се намира на Самоводската чаршия. Когато влезеш през портата те обгръща неповторимият дух на историята.


Хмм, не ми вярваш (усмивка)! Даже можеш да я пипнеш тази история. Това са парченца от съдове, открити при разкопки на хълма Царевец, датирани към Второто Българско царство. По това време характерен царски символ е изображението на пиле, също като това:


Такова пиле можеш да откриеш в нейната работилница и да превърнеш твоя дом в царство.


Сигурно ти прави впечатление, че основно използваните цветове са зелено, жълто и кафяво, нещо непознато за троянската керамика. Това си е нещо самобитно болярско.


Обаче царството на Нина е необятно. Там има и много други красиви съдове, изработени с много любов. Можеш да откриеш кани, купички, гювечета, чинии, в различни окраски и размери. Ако не се влюбиш в нещо от пръв поглед, което е напълно възможно при това разнообразие, ще ти бъде много трудно да си избереш.


В дясната страна на царството можеш да откриеш такава пъстрота, на каквато и дъгата би завидяла. А може дъгата да се е огледала в тези чинии, не бих се учудила. Това творческо кътче е сякаш излязло от приказките и не ти се иска да го напускаш през тези порти, които са те приканили да влезеш.


И определено излизането няма да е лесно, ако видиш разнообразието от украшения. Има за всяка дама - и малка, и голяма! Мен ме привличат като магнит, макар да имам не малко. Ако си приличаме - няколко часа не ти мърдат...


Хареса ли ти тук? Можеш да си вземеш поне едно слънце, което да те топли и усмихва, когато имаш нужда. В това царство правят и слънца!


А искаш ли да ти издам една тайна? Купичките пеят! Имат много красиви гласчета. Ако все още не ми вярваш, ето, чуй!



Не зная дали успях да ти разкрия всички вълшебства, които виждам, когато вляза на това местенце. Винаги излизам заредена, усмихната, ведра и ми идва да прегърна света. Когато човек е щастлив, той има силата да направи и другите такива!

Някак ми напомня за стихотворението на Джани Родари - "Продавач на надежда"... Надежда, че доброто, красивото, справедливото са непреходни и ще пребъдат!





Facebook Comments

2 коментарa :

Lil каза...

Изкривих се в огромна усмивка,заредих се от излъчването на Тази грееща дама и мислено си напомних ,че ми се иска да ти се накарам ,дето дразниш слабостта ми към такива магазинчета.Но няма да се карам.Ще благодаря със слънчогледена усмивка :) Пиши го това цветно местенце в маршрута хи-хи :)
А гласът на купичките..ммм..запях си на ум :)
Обичам много Българското,особено тази ведра обстановка измежду каладръмите,дюкянчетата и спокойствието,което цари там :) Все си купувам по нещичко.Последният път се сдобих с керамични солница и захарница :)
Няма да пропусна и тези красотички :)
Усмивки :)

камелия каза...

Благодаря Димана,
Отново ме върна в онзи ден, к' прекарахме в нашия роден град, за разходката ни по стръмните улички на Гурко, Самоводската чаршия, цъфналите дървета, реката и разветите лилави знамена на града.
Справи се, написа всичко, к' си говорихме в този хубав ден, за рубриката за щастливите жени, за това как една жена може да бъде щаствлива чрез работата си - лесно ли е, трудно ли е и може ли да променя света около себе си.

И понеже си в Търново, моля те - върви и при 2те дами на Самоводската чаршия и им покажи публикациите. Така им обещахме, когато ни разказваха за техния свят

Хубав ден Дими!

Публикуване на коментар