Размисли - без страсти

Изрових си нещо от старите тетрадки, което ми звучи доста актуално и днес. Когато наближи да завършвам училище се изразявах чрез стихове. Явно за това съм опитала да опиша вълнуващите ме мисли в рими. Доколко съм успяла не съм сигурна, но определено се сещам за това, което ме е провокирало да се замисля. Седях си в зъболекарския кабинет на леля и загледах една закачена найлонова торбичка (кесийка, найлонка, пласа й казват на различни места в малката ни България). На нея бе написано 'Побеждавай злото чрез доброто!'. Ето и какво съм 'измислила' преди около десет години:

РАЗМИСЛИ

Стоя сама в тази светла стая
и се взирам бегло в безкрая.
Блуждаещият поглед спира
на думи, които не разбира.

"Побеждавай злото чрез доброто!"
Добро лекарство, но дали е ефикасно?
Вероятно само звучи прекрасно
като сладкия звън на среброто.

И всъщност какво е добро за човека,
дали което е века,
или нещо по-различно,
което за всеки си е идилично.

Може би дума красива,
или жест, или поглед от свила,
или дар от сърце ти е нужен,
за да изгрее и твоето слънце!

И колкото повече мисля за това
ми се струва, че по-лесно разбирам света!

Наистина малко неща са ми нужни,
за да изпълнят моите дни с безброй искри.
Съвсем малко човешки неща,
които да запълнят моята душа.

Една приятелска усмивка
ме прави истинска щастливка,
а природата прекрасна
ме зарежда с мисъл ясна!

Това премахва всяко зло и
би трябвало да е добро.
Така че думите старинни не са развалина,
а чиста, необятна, човешка истина.

01.09.1998 г.


Допаднали са ми тези думи, а определено ме впечатляват и днес. Опитвам се да го прилагам на практика, особено когато разни служители на държавата се опитват да ми лазят по нервите като правят всичко възможно да не си вършат работата, или да си я вършат с такава неприязън, че да не ти се иска никога повече да им създаваш работа. А институциите, с които работя не позволяват да избираш дали отново да се върнеш там, или можеш да смениш с друго подобно заведение, магазин, хотел, банка... Дали върши работа? Вероятно с някои да, но на който светът му е крив, дали можеш с една усмивка да му го изправиш?

Да, понякога просто трябва да се усмихнеш! Казват, че усмивката е заразна и сигурно може да преобърне нечие настроение. Заради това аз продължавам да се усмихвам, дори някога да е трудно! Заслужава си да се държиш човешки и нищо не ти струва, нали?! Току виж на някого му хареса и вземе пример (усмивки)!

Опитай и ти!



Facebook Comments

4 коментарa :

Lil каза...

Усмихвам ти се :)

Анонимен каза...

опитвам се дасъм винаги усмихната,но поняга си мисля че няма смисъл,да съм толкова оптимидтично настроена,след като виждам какъв е светът около мен!

Dimana каза...

Lili и аз на теб :)))))

Анонимен, намери смисъла за себе си. Аз също имам очи и уши за това какво се случва по света, но си вадя своите изводи - и какво ако всички са корумпирани, лъжат, действат нагло, крадат и убиват, от къде на къде и аз трябва да приличам на тях! Убедена съм, че доброто го има и то трябва да надделява, но това зависи от нас, от нашата положителна нагласа към света.

Анонимен каза...

И мен ме питат как успявам да съм все усмихната-аз си знам .Просто се надявам ,че така на някой друг ,ще му се оправи настроеннието.Пък и никой не е длъжен да знае за моите проблеми.трябва да мислим позитивно-дано пък да се оправи лошотията.

Публикуване на коментар