МОЕТО TЯЛО е....


Преди известно време писах за една инициатива на Dove - тук можеш да си я припомниш. Сега реших да продължа темата за помощта на списание Glamour в популязирането на една нова вълна или по-точно казано : революция.

В света на модата, свят на супер слаби модели и налагащите ги дизайнери, с пълна сила приближава и набира скорост, новият модел за 'идеално тяло'. И то не е толкова идеално по сегашните стандарти за красота, стандарти изкуствено създадени, но не отразяващи никоя действителност. Коя нормална Жена например носи размер 0?

Искам да те запозная с 'Жената от страница 194' (the Woman on page 194), така тя бе кръстена от Glamour, защото нейната снимка се появи в техния септемврийски брой през изминалата 2009 година, на страница 194. Нейното име е Лизи Милър, и тя е модел на агенция Wilhelmina Models.

Да, тя наистина е МОДЕЛ.


Публикуването на нейната снимка предизвика фурор сред читателите - млади и стари, мъже и жени, и в същото време тяхната благодарсност. Много от читателките видяха себе си в тази снимка, в нейното красиво тяло и нейната прекрасна усмивка.

Последва и една статия, в която бяха представени и тези модели работещи за различни агенции. От красиви, по-красиви, според мнението на читателите, а и мое.


Погрешно е мнението, че само слабите жени могат да са красиви и да имат тяло близко до идеалното - според мен просто такова не съществува. И както се менят модните тенденции, така се и мени този идеал, според нравите, предпочитанията и най-вече според желанията на модната индустрия за момента като такава.

Трябва ли ние Жените да се чувстваме притиснати и депресирани от факта, че всяка от нас нормална Жена, си има своите 'извивки' - в ханша, бюста или бедрата. Извивки красиви и неповторими като всяка от нас.

Повечето от нас, сякаш не ги оценяват достатъчно, а напротив ги намират за недостатък свой и всячески се стремят да ги прикрият с дрехи, или просто да ги изгубят като поставят себе си и здравето си в опасност, подлагайки се на нечовешки диети и гладуване, в името на какво питам аз?

Носете си извивките с достойнство мили, красиви и прекрасни Жени. Носете ги с гордост и усмивка, и ако на някой не му харесват, това си е единствено негов проблем. Природата ние е създала такива, и това не е случайно, и както всичко на този свят, така и нашите тела са такива поради някаква и то не каква, а важна причина. Имаме едно тяло, друго няма да получим. И по-добре да го харесваме и обичаме, отколкото обратното.

И като завършек, ти предлагам да продължиш изречението :

Моето тяло е: .....

Предлагам ти, да изброиш всички положителни качества на твоето тяло и сама ще откриеш, колко много са те. Дори ще откриеш и тези, за които дори и не си подозирала, че притежаваш.

Аз самата продължих изречението така : Моето тяло е мое, и го обичам такова, каквото е. Обичам тъмно кафявите си очи и блясъка в тях, бюста ми е перфектен (дори и след две деца), обичам усмивката си ...

Обичайте се такива, каквито сте и се чувствайте добре в собствената си кожа, въпреки всички предразсъдъци налагани ни през годините от околните. Обичайте се, защото ако ние не се обичаме и другите няма да ни обичат.

Пращам ти много усмивки и ти пожелавам прекрасна и успешна седмица!!!

П.С. Благодаря за коментарите на всички. Искам само да добавя, че в интервютата, които даде след въпросната си снимка, Лизи Милър каза, че е щастлива от това как изглежда и се чувства добре. Ето и за сравнение друга нейна снимка публикувана пак от Glamour, но в априлския им брой. Аз продължавам да твърдя, че тя е красива. И това, че има коремче не я прави непривлекателна. И далеч съм от мисълта, че трябва да престанем да поддържаме телата си, напротив. По - важното е всяка от нас, когато се погледне в огледалото да види, красивата жена и всичките й качества, които я правят неповторима.

Facebook Comments

26 коментарa :

Златина каза...

Моето тяло е... като стара крепост!
Създало и дарило живот /на две хлапета :)/, малко пообрулено от бури и понапукано от годините, но твърдо устояващо на несгодите и пазещо семейното огнище от ветровете. Място, където един уморен скитник се връще вечер, за да намери топлина и уют. Място, което пази спомени и приказки от отминали дни, стари албуми и пожълтели книги...
Моето тяло е единствено! Може дадени моменти, прекарани с него да нагарчат :)! Но го обичам, защото е горчиво и е мое! :)

Пламен Петров - Пламски каза...

Трябваше да публикувате това много по-рано!

От Нова година тръгнах да отслабвам и си развалих фигурата като махнах от нея цели 10 килограма...

(...и чак сега разбирам, че нямало смисъл да се мъча) ;-)

Анонимен каза...

Моето тяло е...Фалшиво!!!
Нека предварително направя една уговорка, че аз сащо съм за естествената красота и прекрасните извивки на женското тяло. Които предпочитам пред грозно слабите и кокалести силуети, които са наложени като модел,но...
Но снимките и кампаниите от днешния пост не отразяват действителноста. Конкретно визирам "реалните жени" на Dove. Ретуша върху тях е бил огромен и това не бива да ни зненадва. Всичко в този свят коеото излиза под името реклама е недействитвелно и илюзорно. И как иначе, кои би си купил козметичен продукт ако не се рекламира от перфектния модел.Даже тези напръв поглед "естествени", "случайно" подбрани момичета не са случайни. Всичко се прави с една единствена цел...Продажби!!! И как да продадем повече козметика? Като покажем близки до релната жена модели, но по-привлекателни! Следващия цитат е на дизайнера работил върху ретуша:

“Do you know how much retouching was on that?” He asked. “But it was great to do, a challenge, to keep everyone’s skin and faces showing the mileage but not looking unattractive.”

Така че дами когато следващия път се прехласнете по подобни кампании не си мислете, че света си е отворил очите за естествената красота, той просто хвърля поредната доза прах във вашите очи.

Извинявам се че ви пиша под "Анонимен"

Анонимен каза...

Няма значение дали сме слаби или пухкави, по важното според мен е това че всяка жена сама по себе си излъчва сексапил и е уникална - съгласете се че нито една жена не си прилича с друга :)

Nathalie каза...

съгласна съм. и няма значение дали това е поредният рекламен трик. важна е идеята, която прокарват. а тя е добра.

и да, моето тяло е уникално, единствено, мое. рядко се сещам да му кажа това. но ето сега се сещам и го правя : благодаря ти мое тяло, че ми служиш вярно .. ден след ден. обичам те.

Черна котка каза...

Моето тяло е...
...гъвкаво, топло, желано...
Благодаря, че ме подсетихте.:) Човек свиква с това, което има и забравя да го цени. Оправихте ми настроението (и самочувствието) за много дни напред.:)))

мер каза...

В действителност, това което виждаме в списанията и по телевизията е доста променено от оригинала. Работата ми е такава, че правя корекции на снимки (за известно мъжко списание), които включват - махане на стрии, пъпки, белези, целулит, бръчки; хлътване на коремче, стесняване на ханш, бедра, прасци, дори прибиране на висящи части на ръцете; добавяне на коса,стесняване на нос, прибиране на челюст, увеличаване на устни, дълги мигли, кадифена кожа, увеличаване на бюст, повдигане на задни части, заобляне на задни части...... списъка е дълъг и може да се промени всичко, което някой(?!?) смята за недостатък. Горното е (знае се) благодарение на Photoshop. Корекциите не си личат, тъй че човек, който не е чувал за този софтуер, няма как да знае, че "перфектните" форми са всъщност почти винаги една измама!
Но вътрешното излъчване, няма как да се подправи или замаскира.
Добре е да изпращаме към себе си само положителни мисли, защото ако в собствените си очи сме красиви, то тогава и околните така ще ни виждат!
та..
Моето тяло е...
здраво, чисто, сетивно, създадено от Майката Природа и аз съм благодарна, че е приютило моя дух. Имам 2 крака и 2 ръце с по 5 пръста, ходя, бягам, виждам, чувствам, няма невъзможни неща за тялото ми, стига някой предразсъдък да не попречи.... То е такова, каквото трябва да бъде и аз го уважавам :)

Елена Зарева каза...

Съжалявам, но нещо не съм съгласна. Нашите тела са резултат на начина на живот, който водим (заседнал и пълен със стрес) и боклуците, които ядем. Никой не спори нали? Защо тогава да не искам то да изглежда нормално - здраво и красиво( без увиснали меса, тлъстини и пр.), а да правя компромис, опитвайки се да се убедя, че изглежда по възможно най-добрия начин, когато това не е така. И да, рекламната кампания е гениална, виждам, че постига целта си. За съжаление.

Черна котка каза...

Мистика, dear, всичко е в твоя ум. Щом животът, който водиш, е пълен със стрес (както казваш), смяташ ли, че изрязването на излишни меса от чичо доктор, напъхването на подплънки при собствените ти тъкани, лишенията и потенето сред железата в залата, НАИСТИНА ще променят нещо?

Анонимен каза...

Жената от снимката е наистина изключително красива, но не мисля че тялото и е. Нали най-важнто в крайна сметка е да се харесваме самите ние, да се чувстваме удобно в кожата си. Не съм убедена, че някоя жена би се чувствала удобно в тази кожа...
Самата аз не съм слаба, но се опитвам да вляза в по-малък размер, не защото ми е натрапено от медиите, че красивото тяло е слабо, а защото самата аз не се чувствам комфортно с тези мерки и килограми. Убедена съм, че всяка жена може да го постигне, всяка жена може да достигне идеалното за себе си тегло, идеалните за себе си мерки, идеалните за себе си форми. Дерзайте!!!

Елена Зарева каза...

Ами явно просто не живеем в един век, Черна котка... завиждам ти за спокойния живот, в такъв случай. А за изредените действия незнам да е ставало въпрос. А за това, че не си тръся оправдание да ходя дебела и разплута, защото, виждаш ли, това било нормално?!

Анонимен каза...

Всъщност смятам, че тялото и е ужасно, колкото и грубо да звучи, никога не бих се снимала по този начин ако изглеждам така. Колкото до идеята, че това ще са новите модели наистина дълбоко се съмнявам.А жената се казва the Woman on page 194, не е ли това достатъчно красноречиво.Не смятам, че жените тряба да се съгласяват с това, че тялото им трябва да изглежда така, са наистина сляпи.

Анонимен каза...

moeto tqlo e otli4no,i slava Bogu 4e mi go e dal.

Анонимен каза...

Благодаря ти, Georgina.С малко повече кила отгоре се чуствам ужасно. Благодаря за подкрепата и за това, че ми напомни , че и така тялото ми въпреки всичко си е мое и заслужава да бъде харесвано и обичано.

Анонимен каза...

Скъпи дами, приемайте тялото си като къща, която обитавате, докато сте на земята и се грижете като добър стопанин за него. Нямам нищо против пълните жени, но не се оправдавайте, че просто сте си такива. Ако наистина обичате тялото си се погрижете то да бъде здраво и стегнато!

Анонимен каза...

Не забравяйте, че има жени, които, колкото и да гладуват и спортуват, остават едри, просто защото носят такъв ген. Това е природата хора, всички сме различни и многообразието е едно от най-красивите неща. Защо трябва да робуваме на догми и закони, непостижими за повечето от нас?! В крайна сметка моето тяло е: Животът, който тече и не спира - обичам, бременея, раждам, обичам, остарявам, и всичко това в най-прекрасния смисъл. Важно е да сме здрави, активни и добри, другото е губене на време, т.е. живот.

мими каза...

Харесвам тялото си,защото си е само мое и на никой друг :)Не е идеално-имам си коремче,паласки и дупенце,но в този свят на набухватели,консерванти и какви ли не глупости в храните го разбирам.Мн често ми се е искало да приличам на моделите от списанията,но всеки пат съм осъзнавала,че това просто няма да съм аз.А и защо трябва да съм 55 кг,след като мога да съм 63кг и пак да се чувствам добре в тялото си?!

Georgina каза...

Супер Мими, подкрепям те...важното е ти да СИ ЩАСТЛИВА в собственото ти тяло...:)

Анонимен каза...

moeto tialo e drasti4no promeneno.biah 50 kg i si misleh 4e tova 6te e zavinagi,za6toto genut ni e takuv ,maika mi e na 50 godini i e 50 kg,no ne...vsi4ko se promeni...po vreme na purvata mi bremennost ka4ih 30 kg i o6te ne moga da se oturva ot 15 ot tiah.prez vtorata si bremennost biah po-vnimatelna i ka4ih samo 8 kg,no vse po-4esto si me4taia za kilogramite ot predi da rodia.dostatu4no dulgo vreme si dadoh po4ivka,iadiah kakvoto mi se priiska i osobeno mnogo sladki ne6ta.vupreki grijite po 2 te deca i biaganeto po tiah ,a te sa mnogo ,mnogo palavi ,ne gubia i kilogram.no stiga ve4e-re6ih.6te stana kato predi sus sport i balansirano hranene.a na vsi4ki dami koito se smiatat za pulni i misliat 4e nemogat da nosiat kusi poli i prilepnali drehi,moga da kaja samo edno-obli4aite tova,koeto vi haresva,nezavisimo kakvo 6te kajat horata.az jiveia v irlandia i tuk e pulno s mladi,debeli i otpusnati momi4eta,nose6ti kusi poli i klinove,vpiti rokli i dunki ,koito edvam sa zakop4ali,no ne im puka,naprotiv imat mnogo goliamo samo4uvstvie i hodiat s gordo vdignati glavi.taka 4e momi4eta,nie bulgarkite s kakvo sme po-malko dostoini ot tiah?jenite tuk si pozvoliavat da hodiat po pijama do magazina,ro6avi i negrimirani,ne se podgotviat po 30 minuti predi izlizane,ne robuvat na izli6na sueta...ima i takiva ,koito se poddurjat,no sa izklu4enia...taka 4e vsi4ki tezi ne6ta sa vupros na li4en izbor...

irena каза...

zabravih da kaja 4e saita mnogo mi haresa i da se predstavia s imeto si .uspeh na vsi4ki

Анонимен каза...

moeto tqlo e prosto ...prekrasno i mnogo go obi4am predi vreme i az iskah da posvalq tuk tam nqkoi kilogram naprimer ot dupeto za6toto mi e virnato nazad ili p1k ot bedrata za6toto sa po pishtni ne debeli no se nau4ix da se xaresvam takava kakvato s1m za6toto tova s1m si az i imenno tezi malki nedostat1ci me pravqt unikalna i se radvam 4e go razbrax na vreme :)

Анонимен каза...

i pozdravi za statiqta strahotna e!Dano pove4e jeni q pro4etat :)

Анонимен каза...

Снимката на Лизи ми попадна преди няколко дни докато търсех нещо друго и преди да прочета статията. Бях очарована от това, което видях. Защото ние наистина забравяме, че в телата ни има нормални процеси. Не смятам, че тъпченето с разни химикали под формата на протеини, стимулатори на изгарянето на мазнини и тем подобни правят тялото ни по-красиво. Може би за момента, за няколко години...но съмнявам се, че това е дългосрочно. И защо непрекъснато се съсредоточаваме върху обвивката. Никой не се интересува как точно функционират бъбреците ни, черният ни дроб, дали имаме проблеми с кръвоносната си система. Убедена съм, че съзнанието на хората е изкривено от медиите и определено се съсредоточаваме върху образи, които често виждаме и в последствие те стават модел за подражание. Структурата на тялото е нещо, което сме наследили от родителите си и за съжаление не приемаме. Тялото ни прави конкуретно или неконкурентно способни. И тук ми се иска да ви напомня за Ник Вуйчич, а най-вероятно има и хиляди незивестни хора, като него.
http://www.vbox7.com/play:4679cadd

Анонимен каза...

Моето тяло е красиво. Смятам че бюстът ми е голям стегнат и естествен ! Очите ми са големи пъстри и необикновенни, харесвам косата си , тя е дълга и кестеняво към русо също естествена, устните ми са плътни и изписани .. краката ми дълги и прави, имам свойте извивки и се гордея с тях ! Радвам се че се намери човек който да вдъхне надежда и да покаже на жените че те са уникални сами по себе си ! целувки :) :*

Анонимен каза...

vseki izglejda po-dobre s 10 kilograma po-malko, stiga tova da ne e s centa namnogo glad i vsekidnevni machenia, sport ni trqbva mili dami, makar che, koito ne e sviknal e trudnichko. Estestveno ne govorq za 40 kg i nad 170 viso4ina

Анонимен каза...

eee малко със закъснение ще се включа и аз.....Моето тяло е.... по-добро с мен отколкото аз с него.Въпреки почти нулевите грижи ми служи вярно и всеотдайно. Две леки бременности, две безпроблемни раждания- мога да се смятам за абсолютна късметлийка.Преди време бях закръгленка и не се харесвах, исках да бъда като моделите от списанията. Сега съм доста слаба и пак не се харесвам....Искам си формите обратно! Искам си всички чаровни извивки и закръглености.... ама с тоя стрес и тичане след две хлапета...

Публикуване на коментар