цвят 2010: тюркоаз

преди, преди няколко години, предпочитах сиво-синьо-черната гама при дрехите. етикетът в офиса го изискваше. имах повече черни поли, отколкото дънки в гардероба. предполагам съм се наситила на тъмното и поради тази причина сега съм в другата крайност. всичко де е цвят и светлина е по мой вкус. съчетанията ми от ден на ден стават все по-смели.

горе долу, откакто съм на тази вълна, следя и тенденциите на Pantone. всяка година най-известният в света авторитет по цветовете, Pantone, обявява цвета на новата година. нашата година (2010) ще мине под цвета на (PANTONE 15-5519) Turquoise, или тюркоазеното.

нещо средно между синьо и зелено. релаксиращото въздействие на синьото + освежаващото на зеленото. в някои култури определят тюркоазът като цвят на дълбоко състрадание и изцеление. цвят на вярата и истината, вдъхновен от водата и небето. а пък други инстиктивно го свързват с бягството, в тропическия рай.

защо точно Pantone всички слушат? защото през далечната 1963, близо 47 години назад, Хърбърт Лоурънс, основателят на Pantone, получава прозрение, че всеки от нас вижда спекъра по различен начин. така се ражда ветрилото от цветове, или скалата на стандартизираните цветове. където всеки цвят си има цифрово изражение. и така комуникацията между дизайнери, прозводители, търговци и клиенти бива опростена. и няма как, оттук нататък те са в основата на цветовете.

само за справка: избраният от Pantone цвят за 2009 бе жълта мимоза, или послание за надежда и оптимизъм. докато цветът на 2008 бе син, Blue Iris, комбинация между успокояващото синьо и мистичното лилаво. усещане за сигурност.

2008 e много назад. 2009 току-що отмина. казват за нея, че била тежка и трудна. на мен ми се видя различна. пълна с нови предизвикателства, с хора нови. в нея отсъстваше насищането с пътувания от предишните години. и то определено ми липсваше. и с кеф бих замeнила мимозения си оптимизъм с екзотично бягство на далечен остров. медитация, тишина и вяра.







Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

Тюркоазът носи Любов, здраве, щастие и успех. Универсален камък за добро. Камък на висшата духовна борба със злото.

Публикуване на коментар