ВНИМАНИЕ! СОК от ГРЕЙПФРУТ!

Бъдете внимателни
при консумирането на сок от ГРЕЙПФРУТ!



Едно писмо, получено на електронната поща:


"Искам да разкажа една истинска случка, която мисля, че всеки трябва да чуе и да знае.

Преди близо година и половина съпругът ми се сблъска с доста сериозен здравословен проблем – непрекъснато му се виеше свят. Това продължи с месеци. Състоянието му беше толкова тежко, че падаше дори както си седеше на стола. Не можеше нито ТВ да гледа, нито да чете нещо. Не можеше да се придвижва сам, дори се случвало нощем да пада от леглото. Казваше, че даже и нощем, докато спи, в съня си усеща виене на свят. А в резултат на този световъртеж, непрекъснато повръщаше.

Ходихме при какви ли не лекари, но ефект нямаше. Всеки предписваше по някое класическо за световъртеж лекарство и толкова. Състоянието му си оставаше същото.

Минаха се така 2-3 месеца и постепенно положението като че ли взе да се нормализира. Малко по малко той започна да се възстановява и след още месец съпругът ми вече беше добре.

Но на мен все още не ми беше спокойно, не можех да си обясня каква беше причината да преживее нещо подобно. Рових се къде ли не, изчетох всичко, до което успеех да се добера, прегледах тонове медицинска литература и... Накрая ето какво открих:

Виновник за всичко беше ГРЕЙПФРУТЪТ!!!



Да, точно така. Седмица преди да се разболее, съпругът ми беше повален от тежък грип. Семейният ни лекар му беше предписал цяла дузина лекарства, а задно с тях мъжът ми пиеше и сок от грейпфрут, заради високото съдържание на Витамин С в него, с цел да подсили организма му. Но като мина грипа, започна световъртежът...

В последствие разбрах, че грейпфрутът е единственият плод в света, който блокира разграждането в черния дроб на приетите лекарства и не позволява тяхното отделяне от организма. И ако вие консумирате грейпфрут и заедно с това приемате силни лекарства в продължение на седмица примерно, всички тези лекарства се задържат в организма ви така, сякаш са приети наведнъж. В зависимост от вида на изпитите лекарства, можело да се стигне дори до смъртни случаи!



Ние имахме късмет – разминахме се "само" с виене на свят, затова реших да напиша и разкажа всичко това – за да се информират колкото се може повече хора. Защото този въпрос, макар и в последно време да срещнах на едно-две места информация по този въпрос, повечето хора все още не са запознати и не подозират какво могат да си докарат от незнание.


Затова, МОЛЯ ВИ, не яжте ГРЕЙПФРУТ и не пийте сока му, когато се налага да приемате лекарства!!!"



* * *

Прочетеното в този мейл ме заинтригува дотолкова, че реших и аз да се разровя малко и да видя какво още мога да открия по темата. Не беше много трудно, защото се оказа, че такава информация действително има достатъчно. Ето какво още намерих из Интернет по темата, относно някои конкретни лекарства и болести:



Как сокът от грейпфрут засилва влиянието на лекарствата?
Приетите лекарства се разграждат в нас под въздействието на ензим CYP450, който се намира в тънките черва и черния дроб, след което се изхвърлят от организма ни. Подвид на този ензим, с името P-450 3A4 намиращ се в тънките черва, се унищожава от сока на грейпфрута. Така се забавя разграждането на приетите лекарства и се получава задържането и натрупването им в кръвта, което може да доведе до отравяне.


Кои съставки на грейпфурта са причина за това негово въздействие?
Направено е откритие, че намиращите се в сока на грейпфрута съставки Нирангин и Псорален унищожават действието на ензим P-450 3A4, намиращ се в червата, чиято роля е да разгражда приетите в организма лекарства.


Колко време трае влиянието на изпития сок от грейпфрут върху приетите лекарства?
Според направените изследвания, една чаша сок (250 ml) е достатъчна, за да се прояви споменатото въздействие. Пиенето на лекарства заедно със сок от грейпфрут, дори приемането на лекарства 12 часа след консумацията на сока, не предотвратява неговото въздействие. Например лекарството за понижване на холестерол Ловастатин ако се приеме дори 12 часа след изпит пресен сок от грейпфрут, съдържанието му в кръвта е двойно. Твърди се, че за да се избегне това влияние на сока, е необходимо да минат поне 24 часа от консумирането му.




Въздействието на кои лекарства се повишава
след приемане на сок от грейпфрут:


1. Хипертония
Според направените изследвания, използваните за лечение на хипертония (високо кръвно налягане) лекарства, като Felodipin (Plendil tablet), Verapamil (İsoptin tablet) и Nisoldipin (Syscor tablet) са открити в особено големи количества в кръвта на пациентите, които ги употребяват. Докато при приемащите Nifedipin (Adalat) и Аmlodipin (Vasokard, Norvasc tablet) и същевременно консумиращи сока, странични ефекти не са забелязани. Затова за лекуващите се с Felodipin, Nisoldipin и Verapamil пациенти, не е препоръчителна консумацията на пресен сок от грейпфрут.

2. Психотропни, приспивателни и лекарства за епилепсия

При употребата на Diazepam (Diazem, Diapam, Nervium, Spazmo-Valibrin tablet), Triazolam, Midazolam и Buspiron (Buspon kapsül) заедно със сок от грейпфрут, въздействието на лекарствата силно се повишава. Използваният за лечение на епилепсия Karbamazepin (Tegretol tablet) ако се съчетае със сока, въздествието му се усилва с 40%. Предписваният при лечение на депресия Sertralin (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) ако се приема едновременно със сок от грейпфурт, повишава действието си с 50%.

3. Понижаващи холестерола лекарства

Употребата на лекарствата от групата на статините Simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), Lovastatin и Atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) при съчетание със сок от грейпфрут, съдържанието им в кръвта се повишава с 2 до 16 пъти, което ги прави вредни. Затова хората приемащи този вид лекарства, не бива да пият сок от грейпфрут.

4. Лекарствата за полова мощ
При използваните за лечение на импотентност Sildenafil (Viagra, Vigrande, Sildegra tablet) се наблюдава повишение на въздействието с 23%. Затова трябва да се изключва от менюто на тези хора сокът от грейпфрут.

5. Стомашно-чревни заболявания
Използваният за ускоряване на стомашно-чревния тракт, медикамент Cisaprid при приемане заедно със сок от грейпфрут, повишава влиянието си с 50% и става вреден.

6. Алергии, грип, синузит
Използваното за лечение на алергии, грип и синузит лекарство Antihistaminik terfenadin, при прием заедно със сок от грейпфрут, се наблюдават странични ефекти върху сърдечната дейност.

7. Сърдечно-съдови
Използваният при нарушен сърдечен ритъм медикамент Amiodarone (Cordarone tablet) при съчетание със сок от грейпфрут, губи своя ефект.




ИЗВОД и ПРЕПОРЪКИ
Според направените до този момент проучвания, консумацията на сок от грейпфрут, води до сериозни нежелани и вредни странични ефекти. Затова препоръките са, хората лекуващи се с горепосочените медикаменти, да избягват консумацията на този сок.

От друга страна, откритието, че сокът на грейпфрута повишава концентрацията на лекарствата в кръвта, може да допринесе за намиране начин за намаляване на прилаганите в момента дози при лечението на съответните пациенти. Но за да се случи това, е необходимо да се направят още много...


намерено и преведено от чужди медии




Facebook Comments

35 коментарa :

Анонимен каза...

Да, чел съм за този ефект на греипфута. Друго нещо което е важно , че в черния дроб се извършва метаболизма на естрогените, т.е. тяхното разграждане и след това изхвърляне чрез потта , урината..
Ако пиете сок от греипфрут може да блокирате този процес, като това може да доведе до напълняване и задържане на вода, безплодие (ефект от високи нива на естрогена). Мъжете могат да развият гинекомастия или така наречените женски гърди , ако се блокира функцията на черния дроб да разгражда естрогените (в мъжкото тяло се получават от тестостерона като той ароматизира под въздействието на ензима роматаза). Общо взето ако пиете много сок от грейфрут може се проявят страничките ефекти от приема на анаболни стероиди. Гаден плод нали???!?!?! , а го препоръчват за отслабване ?!?!?!!?!?!?!?!

Анонимен каза...

В живота си Човека не прекалява с повече радост от колкото му е необходима! Още по-малко с пиенето на сок греипфрут. Разбира се че е трудно да си Човек. И да се надвиваш. В малки количества отровата стимулира...

Анонимен каза...

За мен това са много странни твърдения. Ще бъда много благодарен ако посочите източниците на тази информация ?
От месец и половина пия цитросепт и никъде не прочетох такива противопоказания.

Melisa каза...

Статията, която публикувах, получих преди време в електронната си поща от приятелка в чужбина. Стори ми се интересна и полезна, затова я преведох на български, за да могат повече хора да прочетат и научат, и съответно да се предпазят от подобни усложнения и здравословни проблеми. Не зная кой е първоизточника и автора на тази статия, но кратко ровене из мрежата показва, че има истина в разказаното от тази жена.
Оказва се, че дори и в сайта на Цитросепт е споменат този въпрос – в частта ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ С ЛЕКАРСТВА http://www.citroseptbg.com/profesional.htmlСпоред тях, такова въздействие оказва само пресният сок. При Цитросепт, който е екстракт от семената на плода, това не се наблюдава.

Анонимен каза...

много интересно и реших да проверя в нета. Въпросният ензим е Р-450 3А4 /на латиница/. Написах го в Google, посве търсене в резултатите на grapefruit , после dangerous ........ и направо припаднах , стотици статии и публикациир напълно разбиват легендата за отслабването и обясняват какво става. Ето един линк където има списък с какви лекарства не трява да се комбинираhttp://www.pspinformation.com/medicine/interactions/grapefruitjuice.shtml
Казвайте на приятели и доктори защото нашите доктори малко четатл

Много ме е яд защото много обичам този сок и го комбинирах с водчица, ама вече край. Още повече че пия лекарства за високо кръвно, а тази комбинация и много лоша

Анонимен каза...

На мен пък статията ми беше изключително полезна. Със съквартиранта ми ядем по около 5-6 грейпфрута на ден (за закуска и докато гледаме някой филм). Преди 4 дни се разболя от грип, изписаха му и антибиотици, и дори докато ги пиеше пак не можеше да смъкне температурата... и ставаше все по зле, не можеше да стане от леглото... таа дано това да е била причината. И двамата обичаме много грейпфрути, но ще лиша и себе си и ще ги скрия докато оздравее. Дано помогне :)

Анонимен каза...

Блгодаря ти за ценната информация.

Анонимен каза...

Мелиса полезно четиво.
Това го знам от доста отдавна, понеже вземам лекарства за хипертония и бетаблокери, бях предупредена от лекаря си. И аз го обожавам, особено на Фреш. Консумира се по 1 грейпрут на седмица и в никакъв случай на гладно. При употреба на много портокали и мандарини се образуват песъчинки в бъбреците, това е научно доказано вече. Другото което всички знаем, но не го правим е да употребяваме плодове и зеленчуци от географския си пояс, така го е програмирала и Майката Природа! Разбира се всичко в нормални граници не вреди....но кой ли може да каже къде е границата.....

Sunny

Анонимен каза...

Здравейте, Меко казано съм изненадана от тази статия. Не съм знаела за тези странични ефекти на грейфрута. Но, обяснете ми тогава, защо след като настина или когато ме хване грип, когато включа в менюто си по два грейфрута дневно и един лимон се стопира процеса и се възстановявам много бързо. А държа да подчертая, че моята имунна система не е от много силните и какво ли не съм опитвала за профилактика, но нищо не ми е помагало и все стигах до антибиотик, но откакто почнах да се храня с по два грейфрута дневно и един лимон пресичам раболяването си и поне протича по-леко и не достигам до антибиотик. Е все пак аз приемам грейфрута за около 1 седмица - т.е в процеса докато съм болна.

Melisa каза...

Консумацията на лимон и грейпфрут ти помага, защото тези плодове съдържат много витамини и от тях се подсилва имунитета. А това от своя страна пък помага на организма да се пребори с вирусите в него.
Никой не отрича този факт!
В статията по-горе става дума за прием ЕДНОВРЕМЕННО на силни лекарства и пресен сок от грейпфрут. Но доколкото разбирам, ти не го смесваш с лекарства, така че според мен няма от какво да се притесняваш :)

Анонимен каза...

Melisa, аз съм в същата ситуация, която описваш - т.е.детето ми.Повръща,много е жълто лицето и няма апетит.Пи антибиотик заедно с Цитросепт. Моля те кажи,след колко време ще се стабилизира организма и какво да направя? Много съм притеснена.

Melisa каза...

Съжалявам много, но не мога да ти отговоря на въпроса, кога ще се оправи детето ти. Аз не съм медицинско лице и нямам такава компетенция. Най-доброто, което можеш да направиш според мен, е да заведеш детето на преглед при лекар, който да прецени дали са нужни изследвания или евентуално лечение. А аз искрено се надявам съвсем скоро то да оздравее :)

Междуврменно, в сайта на Цитросепт, в раздела "Взаимодействия с лекарства" се казва, че при употреба на този препарат не се наблюдават споменатите по-горе странични ефекти, защото Цитросепт е есктракт, извличащ се от семките на грейпфрута и няма свойствата на прясно изцедения сок. Можеш да прочетеш повече ето тук:
http://www.citroseptbg.com/profesional.html

Анонимен каза...

Благодаря ти за отговора.Първо се допитах до д-р Христов-отговарящ на въпросите за Цитросепта.Той го препоръча заедно с антибиотика. Повръщането спря от днес-но е с много бледа кожа.Давам много течности за да изкара отровата от кръвта чрез урината.

Анонимен каза...

Извода е че не трябва да се пият, освен животоспасяващо лекарства. А плодове и зеленчуци яжте на воля. Аз пия Биологично активни добавки с криогенна технология. Те са съвместими с всичко, което се яде и пие, включително и лекарства и детоксикират, ако организма има нужда. Имам страхотен имунитет, не пия никакви лекарства и се чувствам превъзходно. Природата е велика лечителка. В случая не е виновен грепфрута, а лекарствата!

Анонимен каза...

Точно така!

Анонимен каза...

za men greipfruta e valheben plod pomaga za xiliadi bolesti no vsi4ko si ima normi i granici

Анонимен каза...

Най-после разбрах какво ми е от изжестно време.От 7-ми януари не съм спряла всяка вечер да пия по 1 грейпфрут и 1 лимон-заради грипа.Прескочи ме, но от 3-и седмици ми се вие свят,с ниско кръвно съм ,метален вкус в устата,подпухнах.Сега разбирам,че е от комбинацията -плод с лекарства.
Радвам се ,че попаднах на вас.

Анонимен каза...

От няколко месеца пия лекарства за сваляне на кръвното и други-за смъкване на холестерола,а от един месец ям по един-два грейфрута на ден.Сега съм подпухнала,китките на ръцете ми са покрити с обрив.След като прочетох вашите наблюдения и спра да ям грейфрут,много се надявам нещата да се оправят.

Анонимен каза...

Пих Цитросепт около 6 месеца....даже и гърло не ме заболя през това време, а по принцип боледувам доста често през зимата...според мен има ефект от тези капки, а също така помага и за хламидията...

Анонимен каза...

Zdraveite ! Az, piq kalcii i magnezii i vit D, a za ochite vzimam Augen Extra, no tova sa hranitelni dobavki. Ima li opasnost , kato qm freipfruti ? Lekarstva ne priemam. Blagodarq vi !!

Анонимен каза...

Здравейте! Може ли сокът от грейпфрут да доведе до ниско кръвно като приемам бирена мая и сорбифер дурулес (железен сулфит)??

Анонимен каза...

Imam 4uvstvoto ,4e vseki pi6e kakvoto mu padne i stra6no mnogo hora sa kompetentni voblastta na medicinata.Ako stava vapros,ima statii,4e greipfrutat predizvikva rak na gardata.Iavno mnogo vazrastni hora piat sok ot greipfrut-ama ,4e bogati pensioneri!

Анонимен каза...

Остави чувството , а имай уважението че някой се е постарал . . .имал е проблем и е отделил време да го сподели, за да предпази и другите хора от това! Не разбирам защо такива недоволни хора от живота се включват към този блог!
Благодаря ти Мелиса , че отдели време за нас и ни сподели тези лични неща! Обедена съм , че си спестила лоши емоций на доста хора , или поне на още един със сигурност!
МОМИЧЕТА, ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!!!

Анонимен каза...

Пише се убедена,а не обедена. Разбра ли,доволната от живота,анонимна.

Анонимен каза...

Информацията за блокирането на лекарства,приемани заедно със сок от Грейпфрут или с Грейпфрут въобще,е вярна. Не става въпрос за всякакви лекарства,но блокира широк спектър.

Но в някои от постовете се твърди,че Грейпфрута блокира разграждането на Естрогена. Тук е точно обратното. Ензимът Р450 3А4 (CYP 3D4 )е отговорен за производството и на Естроген. Чрез инхибиране и блокиране на този ензим, някои от съставките на грейпфрута фактически повишават Тестостерона. Точно поради тази причина не е добре да се употребява много сок от Грейпфрут или самия плод,от определени групи,жени. Има данни,сочещи за Рак на гърдата,не знам точно как е доказано за рака или не е напълно,но за повишаването на Тестостерона е. Не за намаляването му,а обратно-повишаването му.

Андрей Рангелов каза...

Понеже съм на намаляваща схема на Диазепам(и то рязка), чудя се дали да не почна да пия и по един фреш от грейпфрут дневно-за да не свалям дозата Диазепам толкова рязко!
Ще съм благодарен, ако ми отговорите от сърце!
Желая ви, макар и с голямо закъснение, не толкова "За много години, но да са Ви щастливи!"

Анонимен каза...

А сокът от портокал оказва ли такъв ефект? Доста са близки като видове

Анонимен каза...

ha,ha bih izkluchila po-skoro lekarstvatya[ sintetikata], otkolkoto sokat ot greipfrut ili kakuvto i da e sok, no sok izceden ot naturalni produkti , a ne ot tezi v kutiite s konservanti. statijta e vjrna, no tova e mojt izbor , tui kato ne upotrebjvam nisto izkustveno.podbiraite s kakvo se hranite, a ne tova, koeto vi predlagat hipermarketite sas stokite , koito dori ne sa BG.

Анонимен каза...

А как действа сокът от грейпфут при бременност?

Анонимен каза...

Здравейте,запо4нах да пия пресен сок от грейпфрут от две-три седмици за да отслабна.Запо4наха да ми излизат киселини,надуха ми се краката и ръцете,не ми се прави нищо(мързеливо ми е )пия хап4ета за високо кръвно-който не попадат в не растворимите.На 53 г. съм ,про4етох вси4ко много внимателно даже някои неща по- два пъти.Може ли вси4ко това да е от грейпфрута??Боже,боже а си мислих 4е съм открила плода на живота.

Анонимен каза...

Rossito ...az naprimer piq prqsno izceden sok vsqka sutrin sled bqgane,piq go v prodaljenie ...da nekaja...no pochti dve godini....i znaete li.....chuvstvam se straxotno.....tozi plod e tolkova bogat na vitamini i minerali....no vseki si ima pravo na izbor!

Анонимен каза...

Здравейте,искам да кажа,че всички който приемат тежки лекарства-за кръвно,най-различни видове блокери и т.н просто да спрат с сока от грепфрут.Незнам как може нормален и интелигентен човек да пие лекарства с какъвто и да е вид плодов сок или нещо различно от вода.Каквото и да е хапче,дори и най-обикновен витамин С се пие само и единствено с вода.

Анонимен каза...

Здравейте,искам да кажа,че всички който приемат тежки лекарства-за хипертония,най-различни видове алфа и бета блокери,антибиотици и т.н ,просто да спрат със сока от грейпфрут.Незнам как може човек да си позволява да пие лекарство с някакъв вид плодов сок или нещо различно от вода.Каквото и да е хапче,дори и най-обикновен витамин С се пие само и единствено с вода.Затова не ме нападайте,но проблема не е в грейпфрута,а в начина по който го консумирате,именно с лекарств

Анонимен каза...

zdraveite,i az kato gospojata tqrsq nqkakva informaciq,za da otkriq prichinata za postoqnniq sarbej na maika mi.koja suha chista no tozi postoqnnen sarbej i to ot 2 godini i nz.kak da pomogna na gorkichkata mi maicica.ako e nesavmestimost ot medikamentite koito pie nqma koi da mi kaje.ima zavishena pikochna kiselina i hipofunkciq na shtitovidna jleza.ako nqkoi moje da mi pomogne po nqkakav nachin shte mu bada mn. blagodarna.molq vi

Анонимен каза...

До последния коментиращ - майка ти има достатъчно сериозен проблем, че никой в под тази тема да не се наема да съветва. Трябва си специалист. Не чакайте помощ от непознати хора в интернет. Или вие четете и търсете и се информирайте сами, или идете при специалист (или ако искате направете и двете). Няма по-голяма сила от информацията - четете много, внимателно отсявайте ненужната и невярна информация, и бъдете умни!
А иначе за грейпфрута в комбинация с лекарства знам от повече от 2 години вече. Бях чула за това от колега в офиса където работех, после се затърсих за повече инфо в интернет и нещата се потвърдиха. Някой по-горе каза че лекарствата трябвало да се пият с вода - :) на това само ще се усмихна, никой не говори за моментално изпиване на сок с лекарства, май не сте прочели статията внимателно.
С две думи, информирайте се. За сега може да се каже че съм здрава, защото ако видя и най-малките съмнения за нещо нередно в тялото си (организма) веднага се затърсвам за инфо в интернет, може да отнеме с дни, но откривам това което ме е интересувало и си решавам проблема.

Публикуване на коментар