{след} часът на Земята {2009}

за протокола ще отбележа : 
часът на Земята се състоя между 20:30 и 21:30 на 28 март 2009.

към протокола ще добавя :
след всичкия този шум, който се вдигна, след многото писания по темата - моят квартал остана да свети и през този един час. най-първо ме налегна разочарование. а после - казах си - а, аз си мислех, че е достатъчно. явно трябва повече да се пише, повече да се говори, повече да се обяснява. разбира се, аз това мога да направя. и другото, което вече направих : да изгася генерално електричеството в моята къщурка, да запаля свещичка и се отдадам на почивка. преди минути чух и първата чужда реакция. нещо от сорта: {ех, добре, че ме накара, май ще трябва по-често да го правя, беше много приятно}. разбира се, не съм карала никой, но много дълго обяснявах и настоявах, че това е все пак един малък жест към планетата Земя.

който вече си е задал въпроса : и всичко това, само за 1 час?
на него държа да отговоря -> всъщност не съвсем. часът на Земята е просто едно упражнение за всеки един от нас. нагледно демонстриране {заедно можем повече}. много е лесно да се хулят управници и правителства, но се иска и ние да помогнем с каквото можем. и в добавка: начин да разберем, че можем и без това, и без онова, че дори май е и по-добре.

и какво следва оттук нататък : какво научи?
всеки ден, всеки час, да гасиш всички ненужни светлини из къщата и офиса. да дърпаш завесите и да събираш щорите през деня, че да влиза в стаята естествена светлина. дори така може да спестиш енергия, а и да намалиш малко сметката за тока {има го и този момент}.

следващата стъпка е свързана с компютъра ти {или компютрите ми}. без значение дали е настолен или лаптоп = не е като да не се случва да го оставяш да работи и през нощта. чистосърдечно си признавам, аз не съм много по-различна от теб. това е още един лош навик, от който човек може да се отърве. така и така не си пред него, не го ползваш, ако някой иска да ти пише, то може да го направи и докато си офлайн. в 5 думи - изключи си компютъра през нощта.

и да продължа с протокола :
в нашата мила родина 28 града угаснаха. редно е да ги изброя :
София : Пловдив : Русе : Плевен : Стара Загора : Габрово : Добрич : Велико Търново : Сливен : Кюстендил : Видин : Сандански : Ценово : Борово : Ветово : Иваново : Две Могили : Бяла (Русенско) : Никопол : Гулянци : Долна Митрополия : Чипровци : Белоградчик : Айтос : Велики Преслав : Стрелча : Каварна : Троян

сред забележителностите :
Александър Невски : Руската църква : Света Неделя : Света София : Народният театър : Народната библиотека : НДК : Софийският университет : Паметника на Васил Левски и този на Царя Освободител : Царевец : Баба Вида : Белоградчишките скали и изреждането може да продължи в този дух.

по света : 1 милиард души : 1800 града
Айфеловата кула в Париж : Операта в Сидни : Бурж Дубай в ОАЕ: Си Ен Тауър в Торонто, статуята на Христос в Рио де Женейро : най-високата сграда в света Тайпей 101 в Тайван : Колизеумът в Рим : Наклонена кула в Пиза : Arena di Verona във Верона и още, и още.

IKEA отправи призив към клиентите си : HSBC остави клоновете си без осветление : Toyota се включи с рекламни пана : Google написа специално изявление по случая и така.натам.

значи Можем, остава да Искаме, и по-редовно.
нека да не е до Следващата година, а до по-скоро.



Facebook Comments

5 коментарa :

bandit_queen каза...

"The planet is fine, the people are fucked!" - George Carlin :)

Dimana каза...

Аз бях на гости в Добрич и за моя много приятна изненада докато кажа за инициативата се оказа, че просто напомням (Благодаря Натали, че ти напомни на мен!). Запалихме си свещичка и си говорихме, не че на телевизор не си говорим, но като че ли го пускаме като фон и ако се види нещо интересно се заглеждаме. Дали можем без това? Май да!
Много е показателно нашето пристрастяване - в моя случай - когато се изнесох в нов дом с половинката първо се сдобихме с телевизор и след известно време с маса... За мен изводите не са никак добри, но се надявам да ги променя

Анонимен каза...

За мое разочарование, много хора около мен също не са се включили към тази инициатива! И аз стоях на тъмно и очаквах светлините в квартала да загаснат, но...Уви! А във Варна даже не си направиха труда да изгасят това-онова (а за гасене има доста)! Изглежда и за това не сме дорасли още! Колко жалко!

Nathalie каза...

не се поддавай на разочарованието. много хора по цял свят се включиха в инициативата. много хора за първи път чуха колко сериозен е проблема с глобалното затопляне. вчера попаднах на поредните коментари, как тази инициатива всъщност е изхабила много електроенергия и нищо не е спестила. мисля, че това не е идеята. още в началото казах - 1 час може и нищо да не спести, но ще ни научи на нещо. че може и така. че сме разглезени консуматори. че е време да се освестим.

toyota-venci каза...

Ние от TOYOTA се включихме не само с рекламни пана - можете да прочетете повече тук - http://www.news-blog.venci.bg/2009/03/earth-hour-2009/

Публикуване на коментар