ВОДАТА (начин на употреба)

Нашият организъм, подобно на всеки друг жив организъм, съдържа различно количество течности. Например, това количество при децата е около 75 процента, а при възрастните - около 50 процента. Ние трупаме запаси от захари и мазнини, но не и от вода. Смята се, че човек не би могъл да оцелее 5 дни без прием на вода и този срок е напълно реален с оглед състава на нашето тяло.
За никого не е тайна, че през лятото пием най-много вода, тъй като в горещините организмът ни по-бързо се обезводнява. Но утоляваме жаждата си и през цялата година. Пиенето на вода също има своите тънкости, които трябва да знаем, за да се наслаждаваме пълноценно на животворната течност.


И така, какво трябва да знаем за водата?

В кои часове на денонощието е най-полезно да се пие вода? По този въпрос има най-различни мнения. Според някои е най-полезно да се пие вода сутрин, преди закуска. Според други приемането на вода в следобедните часове е най-доброто средство за борба срещу умората. Лекарите твърдят, че часът няма значение, при условие, че не се пие в големи количества по време на ядене, тъй като това блокира дейността на стомашните сокове. Йога също учи, че вода трябва да се пие 1 час преди и 1 час след хранене.

Каква вода да предпочетем - изстудена или със стайна температура? Леденостудената вода блокира храносмилането, затова е по-добре да пием вода със стайна температура. По този начин бихме се насладили максимално на вкуса й. Разбира се, преварената вода също има своите полезни свойства, а ако към нея добавим пакетче предпочитан чай - ще получим още по-голяма доза удовлетворение.

Колко вода да пием? Лекарите препоръчват да пием средно по литър и половина - два дневно, като внимаваме да не прекаляваме по време на хранене. По време на диета това количество може да се увеличи, тъй като водата спомага и за по-бързото отделяне на ненужните ни вещества. Ако посоченото количество ти се вижда огромно, хубаво е да свикнеш постепенно да пиеш по малко, но по-начесто.

От къде да пием водата - от чаша или от бутилка? Пиенето на вода от бутилка налага да се спазват някои правила на консумация. Всяка отворена бутилка, оставена на стайна температура, трябва да бъде изпита 7 часа след отварянето си. Това е така, защото от устата ни върху отвора на бутилката полепват микроби, които започват да се развиват с бързи темпове след изтичане на този срок. По принцип не трябва да се пие от бутилка с вода, отворена повече от 48 часа. Нея може да използвате за други цели, например да полеете цветята, тъй като те също имат нужда от вода.

Каква вода да предпочетем? Ако се радвате на добро здраве, няма значение каква вода ще изберете. Чувала съм, че е хубаво да се редуват минерална и чешмяна. Ние българите сме късметлии, че нашата вода от чешмата става за пиене - в доста други страни не могат да се похвалят със същото. Имаме си и доста минерални извори, което също е голям плюс. Ако имате проблеми с бъбреците или склонност към цистити, трябва да се избягват силно минерализираните води, богати на бикарбонати. При наличие на камъни в бъбреците се препоръчват води със силни диуретични свойства.

Как да пием водата? Китайците имат една поговорка, че храната трябва да се пие, а водата - да се яде. За това можем да вземем пример от кокошките, които в крайна сметка май не са никак глупави създания. Храната трябва добре да се обработи от зъбите, за да може да се усвои по-добре от организма, а водата следва да се приема бавно, на глътки вероятно също за по-добро усвояване. Мисля, всеки от нас е правил опит да се налее наведнъж с голямо количество вода и дори да успееш да утолиш жаждата, по-скоро ти става тежко. Ще излезе вярно твърдението, че китайците са мъдър народ...


Ако ти е любопитно виж откритията на един японски изследовател за Посланията на водата.




Facebook Comments

4 коментарa :

Анонимен каза...

Трябва по-често да четем такива материали, за да си сверяваме часовника и да правим най-полезното за нас. Благодарим от сърце! Чакаме нови полезни материали!

Анонимен каза...

Страхотно - благодаря, че сподели, също и "посланията на водата" беше много интересно.

Анонимен каза...

interesno e

кафе- доставка каза...

За мен водата е най невероятното и незаменимо питие,което можем да имаме на тази земя и ако трябва да избера какво да взема със себе си на самотен остров, то ще бъде водата.Статията ви е интересна и се надявам да има още публикации по темата.Има хора които спазват диета само с вода през определен период от дни,не знам обаче това до каква степен е здравословно.Водата наистина ни носи различни послания,тя е един лек.

Публикуване на коментар