Зимно Часово Време
Добре дошло!

Точно в 4 часа утре (26 октомври 2008) ще преместим стрелките на часовниците с един час назад. Това е краят на лятното часово време, и началото на зимното.


Замислял ли си се каква е Идеята на тази маневра?
Преди много много години нашите пра-баби и пра-дядовци все са гледали да стават с изгрева на слънцето, за да могат да използват максимално светлата част от деня. Така е било едно време. И това е залегнало в идеята за промяната на времето на лятно и зимно.

Средностатистическият човек става в 7 сутринта и си ляга 23 часа по местното време. След месец март, той започва да става след изгрева. Премествайки часовника напред, той е принуден да става по-рано. Така същия този средностатистически човек ще използва по-голяма част от светлото време през денонощието и същевременно ще изразходва по-малко електроенергия за осветление. Ето я и втората идея за придърпването на стрелките на часовника ту напред, ту назад. Тя обаче се отнася за лятното часово време. Зимното часово време през октомври не води до икономия на електроенергия. То се прави най-вече заради това през зимата да не ставаме многоооо преди изгрева на слънцето.

Говори се и за една трета причина, икономическа. Престъпленията през периода на лятното часово време намалявали. Предполага се, че е така, защото повечето престъпления се извършват по тъмно, но след залез слънце, а не на зазоряване.

На кой му е хрумнало да мести стрелката на часовника?
Най-пръв е бил Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник Парижки журнал през далечната 1784. Най-общо той предлага парижани да стават и да си лягат по-рано.

Сериозно с идеята се захваща англичанина Уилям Уилет. Той публикува 'Пилеене на дневна светлина' през 1907. Но така и не се стига до приемане на неговата идея.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916.

Последва ни са от Великобритания, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916.

И после вече е ясно. Една след друга, една след друга - всички в кюпа.


Къде сме ние в Статистиката?
България въвежда лятното часово време през 1979.
След известни промени през годините, днес (разбирай през 2008) то започва в 3 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - или обратно на 3 часа.

Защо се дрънчи толкоз по темата?
Защото като всяко нещо на тази Земя и тази идея си има противници. Според разни учени - дърпането на времето напред и назад нарушава жизнения ни ритъм на бодърстване и сън. Събуждането с час по-рано в продължение на половин година води до повече болести, даже и до ръст на самоубийствата. Пак според същите учени - първите 5 денонощия след преместването на стрелките са най-тежки.

Кои са дезертьорите?
119 държави местят стрелка на часовниците напред-назад всяка пролет и есен. Обаче има и страни, които не си правят труда - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.


И да се върнем на темата:
Утре (неделя) ще имаме 1 час в повече.
И какво ще правим? Имам няколко идеи по този случай (тук).




Facebook Comments

3 коментарa :

Анонимен каза...

Мисля че си спечелихме вчера един час повече, дано сте успели да го използвате добре...

Анонимен каза...

Това си е пълна безмислица.Кой-кога иска да си става и да си ляга.Може да се каже чисто и просто започваме работа един час по-рано или по-късно.Доколкото това,че оказва влияние върху човека съм убеден-иначе не биха го въвеждали.Та нали идеята е да се прави всичко срещу човека,природата и живота на земята.За изминалият ми живот освен вредности създадавани от "човечетата-умници"-против хората,природата и земята-досега не чух не видях не разбрах.Има от време на време-уж нещо добро,което с течение на времето се извръщава в най-голямо зло до в момента в,който се появява новото"добро",за да се превърне отново в зло...и така до края на света.
Като си помисля само,като ученик,как искренно се възмущавах за това,че учените са ги горяли на клада....вече не се възмущавам-били са много,много далновидни....

Анонимен каза...

първо, искам да отбележа - че Анонимните Коментари не са на почит на този блог. ако един човек има проблем с това да напише името си, то по-добре да не започва изобщо да пише. временно ги бях спряла на блога и беше по-добре. дано не се налага да го правя пак.

второ, учените не са глупаци, които само измислят неща, за да ни усложняват живота. ние сами се го усложняваме, не ни е нужна външна намеса.

трето, лятното часово време и измислено, за да пестим енергия. и без това горката ни Планета вече издиша. преди не е имало нужда да се икономисва - за това не е и имало и такава промяна на времето. сега не само има нужда, а наложително.

четвърто, ама че разглезен народ. ако един час по-рано или по-късно е проблем за психиката ви или здравето ви. нямам какво да добавя. я се замислите - какво ядете, какво пиете, какво изобщо правите и тогава си намирайте поредния повод за мрънкане.

Публикуване на коментар