25. Матрицата

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е двадесет и петия Отговор.


Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография, използван за супер ефектите на Матрицата, е :

Георги Боршуков, българин.

Как стана така?
Георги Боршуков заминава за страната на неограничените възможности през 1992. Има бакалавърска степен от университета Рочестър, щата Ню Йорк, и магистърска - от Бъркли, Калифорния. Специализира компютърна графика. Дипломният му проект, в който лети заедно със свои състуденти около университета, е забелязан и Боршуков получава първия си ангажимент.

Първа награда.
Георги Боршуков е на 26 години, когато за първи път държи в ръцете най-високото киноотличие на планетата - статуетката Оскар. През 1999 то е отредено за филма 'В какво се превръщат мечтите' с Робин Уилямс, по който е работи и българинът.

Следва.
Георги Бoршуков измисля уникалните спецефекти за филма 'Матрицата',' Матрицата: презареждане', 'Матрицата: революции', 'Мисията невъзможна 2'.

Киану Рийвс полетява благодарение на българина в първата част на филма 'Матрицата'. Сцената, в която неговият герой Нео и агент Смит стрелят един срещу друг, въртейки се във въздуха, е създадена благодарение на уменията на Георги Боршуков (виж картинката).

Признанието.
През 2001 българинът Георги Бoршуков получава и специален сертификат за техническо постижение за : разработване на система за генериране на изображения, позволяващи хореографирано движение на камерата чрез реконструирани чрез компютърна графика дакери.

Церемонията е на 3 март в Риджънт Бевърли Уилшайър хотел в Бевърли Хилс. Боршуков получава своя приз от актрисата Рене Зелуегър.

... Само за три години и половина реалността надмина мечтата ми да се занимавам с визуални ефекти... Искам да благодаря на майка ми и баща ми в България, на сестра ми Марги и на теб, Kристина ...

Това са част от думите на българина при връчването на голямата награда.


иска ми се и аз да 'полетя' и да сбъдна моята мечта.
... още истории на българи (тук)



Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

Любомир Христов пък изготвя може би най-запомнящата се сцена от трилогията - битката на Нео и Смит под дъжда в "Революции". Той участва също и в разработката на филми като “Последният самурай”, “300”, “Карибски пирати: До края на света”, “Мистър и мисис Смит”, “Хрониките на Ридик”, “Жената котка”, “Спийд рейсър” и др. Други българи са работили по специалните ефекти във "Беоулф", “Стюарт Литъл”, "Хари Потър", “Търсенето на Немо”, “Колите”, "Уол`и", “Титаник”, "Петият елемент", "Батман", “Мисията невъзможна 2” и др. Пълният текст четете тук:

http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjcwNTsyMA==

Публикуване на коментар