10. Хапчето АнтиБебе

Какво сме дали на Света? е въпросът.
А това е десетият Отговор.

Откривателя на хапчетo AнтиБебе, което промени живота на мъжете и жените, е:

Карл Джераси, евреин с български произход.

Kaрл Джерси е роден във Виена. Майка му е австрийска еврейка, а баща му е български евреин, кожен лекар в София. Детските си години прекарва в България с родителите си.

Когато става на 5 години, заминава с майка си във Виена. Родителите му се развеждат, но не за дълго.

През 1938 той и майка му са изгонени от Австрия, заради еврейския си произход, връщат се в България, където родителите му отново се събират, за да могат Карл и майка му да получат българско гражданство. Живее още една година в София при баща си и учи в Американския колеж.

През това време майка му заминава за Англия, за да уреди имигрантски визи за САЩ за тях двамата. Така през 1939 16-годишният Джераси и майка му пристигат в Съединените щати.

Самият Джераси признава, че ако не е била България, не би успял : ... Австрия ме изхвърли, но България ме прие и направи възможно заминаването ми за САЩ ...

Следват училище, работа, сватби и раздели.
През 1951 Карл Джераси, заедно с бостънските фармаколози Грегъри Пинкъс и Джон Рок Джераси, открива първото хапче АнтиБебe, известно още като първото противозачатъчно хапче.

Какво щяхме да правим без неговото откритие? (усмивки)

След няколко дни, на 29 октомври, Карл Джераси ще навърши 86 години. Нека го поздравим!

прочети и за другите български открития (тук)



Facebook Comments

3 коментарa :

Unknown каза...

аз бих добавил и 13.Олимпийския рекорд на Стефка Костадинова,неподобрен и досега, а сигурно има и още много велики постижения и изобретения, заради които можем само да се гордеем че сме българи

varnik каза...

Чакай де! Много бързаш! Аз съм сигурен, че и това българско постижение е включено в списъка, но дай да му се порадваме когато бъде публикувано, а? Натали си знае работата! Досега просто нямам забележки!!!

Nathalie каза...

всичко по реда си.
това все пак не е класация. ако беше такава то пред всички постижения щях да напиша номер 1.
искрено се надявам да смогна в рамките на месеца да напиша най-важното, но ако останат неспоменати неща (натам върви) ще има продължение на историята..докато не се изчерпаме.
и ми се иска скоро да се похвалим и с нещо ново.

Публикуване на коментар