Нетрадиционно традиционно кръщене

Атрибути за кръщене?
Наскоро кръстихме малката си дъщеря. Доста форуми изчетохме, докато разберем какво точно се прави и какво се носи. Истината е, че навсякъде е различно. Eдин изчерпателен списък, който ние използвахме.

В църквата се носи (кръстника или родителите):
питка
мед
вино
зехтин
китка здравец
хавлия
сапун
голяма свещ за кръщелника
малки свещи за гостите
златно кръстче
нови дрешки – гащички, потниче, чорапки, рокличка (костюмче)


Какво се прави с тези неща?
След церемонията, майката почерпва гостите с питката и меда, ако остане мед си го носи вкъщи, за да се хапне всички я. Виното се отваря в началото на церемонията, освещава се и след това на почерпката се разлива на всички гости. Зехтина също след церемонията става светен, носи се вкъщи, пази се и при случай се ползва. С китката здравец се освещава водата, напръскват се всички гости за здраве, китката се носи вкъщи, оставя се да изсъхне и след това се пуска във вода (река), за да върви на детето 'по вода'. Хавлийката се ползва за подсушаване на бебето след потапянето в купола, добре е да се вземе голяма хавлия, за да се ползва от детето по дълго време, а не малки бебешки халати. Сапуна се разтваря и се потапя в купола, след което се използва за къпане на бебето, докато свърши. Голямата свещ си е за кръщелничето, тя се прибира от родителите, пази се и се пали на празници, например рождени и именни дни на детето. Новите дрешки е хубаво да са бели, символ на новото и чисто начало, по което е поело детето от този ден. Златно кръстче, трябва да се освети на този ден, символ на приетата вяра. Освен това ни казаха, че трябва да подготвим и чанта за свещеника с: хавлия, сапун, питка, сладки, вино, които се давали за здравето на детето.

Как се организира тържеството?
1. Правим списък на гостите, право на родителите е да преценят дали да бъде в тесен или широк кръг.

2. Избираме мястото, като местонахождение и църква – нашето беше в пещера Съевата дупка, безспорно една от най-красивите в България.

3. Избираме кръстниците за нашето дете, каним ги на вечеря и най-официално им съобщаваме за предстоящото събитие и им предлагаме именно те да станат важна част от живота на детето за напред. Като това може да стане и писмено: на въпросната среща им връчваме плик с картичка, писмо, папирус или др. вариант с вашето предложение за тях.

4. След това се пристъпва към поканите. Смятам, че всеки може да си измайстори такива, ако не, може да поръча или най-лесно е да ги купи, вече се продават картички-покани за всякакви събития. Разбира се, аз съм привърженик на направи си сам.





5. След като гостите Ви потвърдят дали ще станат съпричастни с Вас, избирате мястото за почерпката – може да е ресторант, битова механа, детски увеселителен парк със заведение, тип Патиланци, пикник и всякакви щури идеи – нашето беше обяд на открито пред пещерата.

6. След това се уточнявате с кръстниците, кой какво ще набави за тържеството. По стар обичай задължение на кръстника е да носи: хавлия, нови дрехи, златно кръстче и свещта за кръщенето, но това е въпрос на лична договорка.

7. След това аз лично задължително внасям, мои идеи за настроение в необходимите атрибути, за да бъде нашето тържество различно, празнично и приказно. Това се постига с тюл, сатен, панделки, брокат, блясък … идеите сами ще дойдат в главата ви ако посетите някоя богато заредена кинкалерия.







8. Напоследък забелязвам нова традиция, която приветствам, да се попълват тетрадки с пожелания от гостите към детето. Аз лично предпочетох да си направя сама такава, написах, кога е започната и при всяко семейно събитие или празник на детето ще я вадим и ще я попълваме. Може би, за нейния 18 рожден ден ще е приключена и ще я подарим като подарък на детето.





9. Разбра се и благодарствени картички и подаръчета на всички, който ни уважиха и споделиха този ден с нас. Напоследък се подаряват едни гипсови фигурки, който трудно се различава какво точно показват, затова аз предпочетох да си направя картичка със снимка на детето и благодарствен текст, който да бъдат поднесени в кутийка, в последствие намерих и едни кристални ангелчета, който добавихме към картичката. Разбира се не е задължително, но така вашето тържество ще стана много стилно. На мен след празника всички гости ми звъннаха да ми кажат, че е било страхотно.



Е, това е от мен. Това ми хрумна и това реализирах за нашето тържество. Смятам, че има моменти в живота ни, който са само веднъж и можем да внесем настроение и чрез малките неща.Разбира се, аз съм привърженик на различното и нетрадиционното и се радвам, че има хора около нас, който ни подкрепят и спомагат за реализирането на щурите ми идеи.

P.S. Моето мото е 'важното е да сме различни'.
Казах го на един професор в УНСС на изпит и той ми каза: Е, щом е така ще ти пиша 5 ½.

Успех в превръщането на вашите празници в незабравими, уникални и удивителни!



Facebook Comments

16 коментарa :

Анонимен каза...

Цвети, това, което си направила е прекрасно. На нас също ни предстои кръщен и много се радвам, че попаднах на твоя сайт. Искам само да те попитам какво е това на снимката след свещта и за какво се използва. Благодаря ти предварително за отговора.
Гергана Самарджиева

Аз - Цвети каза...

Здравей, Гери! Това след свеща е лиген :) Т.к. Кръщенето ни беше в пещера и трябваше ние да си осигурим "купол".
Но няколко ката тюл може да се нанижат на ластик, да се аранжират и точно преди кръщавката (в самата църква) да се опъне на купола.
А после може и да го подариш на църквата, за да си го ползват при други поводи.
Такава беше моята идея.
Весел и слънчев празник ви желая.

Анонимен каза...

Прекрасно е!!!И аз имам някаква подобна идея за нашето кращенето.Изчитох какави ли не глупави обяснения за кращенето и вече си мислех,чесе увличам.А толкова ми се иска да е нещо оригилно.И ако може да попитам какво си написала в благодарствените картички ?

Unknown каза...

ние ще правим кръщене другата седмица и ми беше интересно да прочета всичко което си споделила.Нашето кръщене ще е по обикновено,но като гледам картичките и всичко останало вашето е било нещо страхотно,спомен за цял живот:)Всичко най-хубаво ви желая!

Анонимен каза...

все си мислех, че "леген" се пише с "е", а не "лиген".А?!

Анонимен каза...

Извинявам се предварително за негативния коментар! Поздравления за твоята изобретателност, но съм потресена от умопомрачителния ти правопис! Купи си речник по дяволите !

Анонимен каза...

Който е ПОТРЕСЕН, да си го запази за лична употреба или най-малкото, да почне да въвежда ред в националните медии и т.н., а не в блогове на хора които, най-чистосърдечно се опитват да споделят и да улеснят заети хора като мен например...... точно по тази причина, нито ми пука дали и колко правописни грешки имам, и дали пунктуацията ми е правилна!
Цвети, БЛАГОДАРСКО за инфото, продължавай в същия дух. Хора които искат да са щастливи просто игнорират дребните детайли и душици.

Бобито каза...

Скъпа Цвети,идеите ти са страхотни!Страшно много ми помагна!Благодаря!Не обръщай внимание на негативни хора.По всичко си личи,че си високо интелигентна личност,без значение дали пишеш с или без правописни грешки.Всички допускаме грешки в правописа.Най-вече анонимните:).

Анонимен каза...

Цвети, поздравления, на мен скоро ми предстои кръщене. Благодаря за хубавата статия.

Анонимен каза...

здравейте, знаете ликакво се прави с дрешките след кръщенето? Вс мисъл дали има някакъв ритуал?

Анонимен каза...

пука ти , ма. как да не ти пука.
а и е добре , че ти пука. би трябвало да ти дреме, че си неграмотна , тъпа , скучна , а най - вероятно и грозна буца!
УНССЕ МУНЕСЕСЕ , професори мрофесори , казала била..
кой знае ква си забучена кифла, клепаш с очички и се чудиш къде да си денеш лапките от срам, ама иначе - ЛИИГЕН , бухахаха

я да затваряш сайта :)
кибабпче

Биляна Асенова каза...

Много злоба има в коментара на предния анонимен. Защо не застанеш с името си? Цвети благодаря за споделянето.

Анонимен каза...

Злоба има, да. Но е факт, че авторката на статията е неграмотна. В множествено число се пише "които", а не "коЙто". Толкова е елементарно, мамка му...

Анонимен каза...

zdravei,iskam da popitam otkude vze materialite za cqlata ukrasa

Анонимен каза...

Такаа,изчетох всички коментари.Първо да поздравя за хубавите идеи.Ще са от помощ на всички чакащи ги кръщене.Хареса ми декорацията на свеща.Искам да попитам как я захванахте за самата свещ?А на Анонимната,която пише тези гнусни коментари ще кажа:
Пиша Анонимна в женски род,защото е явно,че сте жена,за съжаление с липсващи първи седем години и за още по-голямо съжаление явно със същото просташко възпитание и към собствените си деца!Никой не си избира родителите,но поне се постарайте да не ги направите същите анонимни,невъзпитани и просташко настроени,към всичко,което ги заобикаля!

Дани Иванова

Unknown каза...

Грозно езичество. Православна християнка съм. Но описано няма много общо със светото Тайнство Кръщение.

Публикуване на коментар