Японски Чайник


Историята на Японския Чайник
Автентичният японски чайник идва от древен Китай. Дизайнът му се е променял през вековете под въздействието на японската култура и традиция. Японският чайник се превръща в един от символите на Япония. Той се използва едновременно за декорация и като средство за приготвяне на вкусен и ароматен чай.


Как е направен Японския Чайник?
Японският чайник е направен от специален вид желязо. След отливането на чайника, повърхността се обработва ръчно. Така се постига декорацията и специфичния цвят. Вътрешната страна на съда е емайлирана в черно. По този начин се избегва образуването на ръжда. Японците вярват, че горещият чай взаимодейства със стените на съда, което стимулира отделянето на минимални количества желязо. А желязото въздейства благоприятно върху човешкото здраве.

Важно!
Чайникът се използва само за запарване и сервиране на чай!
Не се слага директно върху котлон!



Как се прави Чай?
Преди употреба налей вода в отделен съд и изчакай да заври. Налей горещата вода в отвора под капака. Постави чаят в металната цедка в чайника. Запари за няколко минути и се наслади на усещането.

Как се почиства Чайника?

След всяка употреба, почиствай добре и подсушавай добре чайника. Така ще избегнеш появата на ръжда. Препоръчва се да не се задържа чай повече от 12 часа. Добре е да съхранявате чайника на хладно и сухо място. Той може да бъде използван и като предмет за декорация. Събужда усещане за мистика и топлина.

Ако се появи ръжда върху чайника ..
Измий повърхността с мека, метална четка или домакинска тел. Приготви чай от пакетче или листа. Намажи засегнатите от ръжда външни части с приготвеното пакетче чай или чаени листа. Естестената реакция на таниновата киселина в чая и ръждивата повърхност води до образуването на запечатващ ръждата слой. Така се предотвратява последваща поява на ръжда. Ръждата върху чайника не е токсична и не е вредна за здравето.

Откъде мога да си го Купя?
В София има две места.

Едното, разбира се, е Чаената Фабрика.
Адресът е ул.Бенковска 11.

Другото, е малко магазинче за алкокол и шоколад.
Адресът е ул. Иван Асен II.
(срещу градинката пред Райфайзен банк)

Колко струва?
Цената е около 50, 60 лева и си заслужава.
Аз се сдобих наскоро с Японско Чайниче.
И все още съм в Еуфория.

Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар