Рождество Христово, 25 декември


Църковен празник - Рождество Христово

Народен празник
- Коледа, Божник

Днес празнуват именниците
- Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Ростислав, Христо, Христина

"...Или не съзнавате, че Иисус Христос е във вас?
Не съзнавате, само ако сте недостойни" (2 Кор. 13:5).

На този ден, свещен едно тайнство се е осъществило, преди много - много години... тайнство, което и до днес празнуваме - раждането на Иисус Христос. Тайнство, донесло със себе си и много други, много надежди, много и истинска вяра в сърцата ни, много любов - чиста и неприкосновена, много чудеса направили и най-дръзките човешки мечти - реалност.

Няма друг такъв ден в календара, той е само един. Някои го чакат заради подаръците, които ще намерят под елхата, други заради уютната семейна трапеза, трети заради споделянето му с любимите хора... но каквато и да е причината, все пак всички са от хубава, по-хубава и водят до едно: празнуването на най-светлия Християнски празник, идването на този свят не на друг, а на Спасителя.

Днес, 25 декември, Християнската църква празнува един от най-големите си празници - Рождество Христово.

Иисус Христос – Божият син се ражда като обикновено бебе в обикновено семейство. Избраната за Негова майка Мария и съпругът й Йосиф трябвало да се приберат в родния си град Витлеем за преброяването на населението. Малкото градче било препълнено, а в страноприемниците нямало места. Бременната жена вече имала силни родилни болки. Един скотовъдец се смилил над тях и им дал подслон в пещерата, в която държал добитъка си. И така, Спасителят се родил в обор. Вместо в креватче, сложили Го да легне в яслите, в които се дава сено на животните.

Първите, които поздравили Иисус с идването Му на този свят, били овчари, пасящи наблизо стадото си. Радостната новина им съобщил ангел с думите ‘Не се страхувайте, защото ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всички хора. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, който е Христос, Господ. И това ще ви бъде знакът: ще намерите младенец, повит и лежащ в ясли’ (Евангелие от Лука 2:10-12).

След тях дошли мъдреци от изток, водени от предсказания и пътеводната витлеемска звезда. Първоначално те потърсили новороденото в двореца на цар Ирод в Ерусалим, но свещениците ги упътили към Витлеем. Там мъдреците се поклонили на Божия син и го дарили с царски дарове: злато, ливан и смирна.

Празнуваме всички, малки и големи, млади и стари... казват, че днешния ден е особено празничен за младите майки, станали майки за първи път или тези, на които им предстои да станат скоро, защото на този ден е родила Богородица. Да им е честит празника и да са им живи и здрави дечицата, за да ги радват всеки ден.

с материали от нета

Facebook Comments

3 коментарa :

nana каза...

Честито Рождество!Здраве на всички.

Ondine каза...

Merry★* 。 • ˚ ˚ •。★Christmas★ 。* 。*TO YOU
° 。 ° ˚* _Π_____*。*˚★ 。* 。*。 • ˚ ˚ •。★
˚ ˛ •˛•*/______/~\。˚ ˚ ˛★ 。* 。*★ 。* 。*
˚ ˛ •˛• | 田田|門| ˚

Анонимен каза...

Първоначално, думата Вяра не е имала никакво отношение към религията, към безропотното приемане на какви ли не догми. Думата Вяра е означавала да ВЕдаш РА – Просветлението със Знанието - придобиване на Знанията на боговете ... Защото под думата ВЕдам Славяно-Ариите са имали предвид древния й смисъл – когато човекът не само знае нещо, но и осмисля, и разбира това, което знае. А думата РА – означава светлина, просветление. Така предците ни във всяка дума са влагали дълбок смисъл, който се е разкривал като разчлениш думата на отворените срички (срички, завършващи с гласна буква) и я прочетеш сричково отзад напред. Така се получава истинското значение на думата ВЯРА - Просветление със Знание.
Ако искаш да знаеш истината за „светъл“ празник КОЛЕДА, виж преведената на български език статия на Д.Байда и Е.Любимова „КОЙ СЕ Е РОДИЛ НА РОЖДЕСТВО?“ - http://narod.yandex.ru/disk/2632148001/Christmas.zip

Публикуване на коментар