okay. da be da.

колко много думички и нещица са залепнали за нас. правим ги всеки ден. казваме ги. и няма мисъл в тях. просто е така. окей. ок. оки. окси. изписвам го вместо да, добре, става. казвам го на французи, индийци, американци и нашенци. всички чаткат за какво иде реч. обърнах му внимание вчера, докато пишех нещо. откъде ли идва? какво ли всъщност означава? има ли скрито значение?
след кратко разравяне из google, открих няколко версии. най-логично ми прозвуча тази: в която се обяснява, че е кратка версия на Ol Korrect, забавно-грешно изписване на правилното All Correct = (буквално) Всичко е правилно. и че за първи път се е появило в сатирична статия във вестник Boston Morning Post в 1839.

открих също, че гръцкото Ola kala значи Всичко е наред, .. и е много възможно всичко да е тръгнало още от Древна Гърция. или от индианците, които са използвали okeh като утвърдителен отговор на зададен им въпрос.

последната привлякла вниманието ми версия е, че краткото О.К. има нещо общо с войните. когато в битка не е имало убити, на английски това е звучало като 0 Killed, (OK)

3 от 4 сочат към Америка. склонна съм да повярвам, че ОК е американско творение. какво ли ще е нашето звуково творение, завладяло цял свят? последните месеци упорито налагам [да бе да] сред чуждите народи. дори в Аляска може да бъдат открити следи от моето da be da. значението му е почти толкова много-значно като едно OK. лесно се помни и е уникално само по себе си. да бе да. ха-ха-ха. защо пък не?


Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар