Пазител на (българската) Традиция


колкото повече скитам по света, толкова по българка ставам. толкова по отчитам какво си имаме у дома. вкусни манджи, напевни песни и много цвят, втъкан в черги, килими и глина. и колко още много има, за което дори не подозирам.

традициите са отражението на един народ. онова, без което той трудно би оцелял по време на войни и кризи. те (традициите) са се предавали от поколение на поколение. достатъчно дълго във времето. че да се сраснат с бита на един народ.

и тъй като е ред на нашето поколение. да запази и да обогати оставеното като обичай, занаят, фолклор от нашите предци, и да го предаде нататък. само от нас зависи какво ще се шири по българските земи по нататък във времето. можем да го направим, нека го направим. да подкрепим нашите майстори, нашите художници, нашите музиканти.

само преди броени дни стартира национална инициатива под наслов : Пазител на традициите (2010).  А.Р.И.З. 7 = Асоциацията за Развитие на Изкуствата и Занаятите е инициатор на идеята, за което (Евала). подбрани са по 4 пазителя в 3 традиции : Занаяти, Фолклор и Изобразително изкуство. опитах се да извадя по няколко думи за всеки един пазител на традицията. ще се изненадаш колко малко знае чичко Google за тях, и колко нарядко са техните снимки. а те заслужават вниманието ни:

номинации в категория Занаяти

(1) Иван Нешев Длъгнев, майстор грънчар от Троян, който е в занаята от 30 години. изработва изделия с традиционни форми и украса.

(2) Христо Топчиев, смолянски майстор гайдар и гайдаджия, който изработва красиви чанти за гайди, като за украсата им използва старинни мотиви.

(3) бай Минчо Минчев от с. Могилица, майстор-дърворезба, прави заструзи, бъклици, бурета, бурилки, каци и дървени тавани слънца, а щом влезем в неговото село ни посреща неговата композиция от 4 метрова дървена лъжица и 56 литрова бъклица.

(4) Петър Лазаров, или Петьо Гайдата, онзи майстор от етнографския комплекс, който всички помнят. един от най-излъчващите и харизматични майстори на Стария Добрич.

номинации в категория Фолклор

(5) Ангел Добрев, преподавател по гъдулка, съпровод, камерна музика във Факултета по начална и предучилищна педагогика при Софийския университет.

(6) Светла Караджова, дъщеря на Надка Караджова и нейна достойна последователка, диригент на квартет Славей, и соло певица в Мистерия на българските гласове, и Големите гласове на България.

(7) Ради Радев, хореограф на Шопския ансамбъл, извел го до най-високите върхове на танцовото и музикално изкуство.

(8) Иван Тодоров, художествен ръководител на много танцови колективи, години наред. танците, който е създал са много, Джиновски танц, Шопска сюита, Общобългарска ръченица и още доста.

номинации в категория Изобразително изкуство

(9) Даниела Данова, художник, който итерпретира народни обичаи, кукери, фолклорни празници в творбите си.

(10) Надежда Кутева, дъщеря на Филип Кутев, добре познат художник, който изследва – по своему – нашето фолклорно наследство и създава поредица от цикли, пресъздаващи българските обичаи, обреди.

(11) Самуил (по-известен като Сули) Сеферов, художник, завършил живопис в Художествената академия и е един от най-титулованите ни съвременни хуожници.

(12) Любен Пашкулски, художник, съсредоточил вниманието си върху стенопис, мозайка и керамика, а напоследък работещ и в областта на графиката и акварела.


благодаря ти, че отдели от времето си на българските традиции, българския фолклор, българското творчество и българските занаяти. твоят глас за Пазител на Традициите (2010) е ценен.


Facebook Comments

1 коментарa :

ясла в софия каза...

Да, може би всички трябва да излезем и да поживеем навън, за да започнем да ценим това, което имаме и да се грижим повече за него. Прекрасна е страната ни, с прекрасни и интересни традиции, които започват леко леко да бъдат пренебрегвани и претопявани в стремежа да бъдем по-...американци, а сега и по-европейци.. Все гоним някой, все бягаме от тук, но нищо не правим да съхраним красотата на България.

Публикуване на коментар