ръководство за жени (старо)


когато наизлизаха купищата женски списания с английски имена, се радвах. казвах си, най-после ще четем интересни неща. и скоро спрях да ги купувам. убедих се, че глупостите и рекламките са повече, отколкото мога да понеса, а камо ли и да си плащам за това.

чудя се дали и 50 години назад е било така? любим мъж ми прати извадки от едно американско и едно австралийско женско списание. от далечните 60 години на миналия век. темата е една и съща : как да посрещнем мъжа?

Ръководство за жени. 1.
Помнете, че винаги трябва да сте готова да посрещнете съпруга си, когато той се прибира от работа. Пригответе децата, измийте ги и ги облечете в чисти дрехи. Те трябва да стоят и да посрещнат своя баща, когато той влезе през вратата, за да го поздравят. Вашият външен вид трябва да е изряден, сложете си чиста престилка и панделка в косата. Не започвайте разговор със съпруга, той е изморен, че му се налага да ходи всеки ден на работа и то заради вас - нахранете го и след като прочете вестника си може и да се опитате да го заговорите.
из австралийско Ръководство по Домакинство, 1960

Ръководство за жени. 2.
Вечерята трябва да е готова навреме. Планирайте я сутринта (най-добре е предната вечер, за да не забравите нещо). Предложете му какво смятате да сготвите и го обсъдете. Това означава, че вие се притеснявате за него и се интересувате от нуждите му. Мъжете винаги се прибират гладни в къщи и на масата очакват да ги посрещне любимото им блюдо.

Почистете къщата. Убедете се, че всичко е подредено и е на мястото си. Приберете учебниците, играчките, вестниците. Забършете прахта навсякъде. В студените месеци - разпалете огъня в камината. Съпругът ви трябва да почувства, че се намира в оазис на почивка и ред, и ще се зарадва. Освен това, грижата за неговият комфорт ще ви достави истинско удовлетворение.

Пригответе се. Отделете 15 минути, за да се освежите. Оправете дрехите си, косите. Погрижете се за децата, те трябва да са чисти и спретнати. Пазете тишина. Когато той се прибере, изключете миялната машина, пералнята, сушилнята. Постарайте се да убедите децата да не шумят.

Бъдете щастлива от това, че го виждате и нека той да усети това щастие. Приветствайте го с топла усмивка и покажете искрено желание да го зарадвате. Трябва да сте весела и свежа, когато той си дойде. Бъдете приятна събеседница. Необходимо му е да повиши настроението си, да забрави за служебните неприятности, да почуства домашния уют. Помогнете му да се съблече. Събуйте обувките му.

Слушайте го. Вие може да имате да му казвате нещо много важно, но не го правете в момента, когато той се връща от работа. Дайте му възможност той да се изкаже - помнете, неговите теми за разговор са по-важни от вашите. Не го занимавайте с вашите проблеми.

Никога не се оплаквайте, ако се е прибрал късно и е трябвало да го чакате. Нито му правете забележка, ако е отишъл да се позабавлява без вас. Не се оплаквайте, ако той пропусне да се прибере някоя вечер. Помнете - той е глава на семейството - не искайте от него да ви обяснява действията си или да ви дава сметка за тях.

Вашата задача е да гарантирате, че домът е място на спокойствие, ред, мир, където мъжът може да отпочине телом и духом. Създайте му комфорт. Нека най-удобното кресло в къщата да е неговото. Винаги имайте под ръка топла или хладна напитка, която да му подадете. Говорете с тих, успокояващ и приятен глас.
из американски вестник Домашно домакинство, 1955


от цялата тирада съвети ми хареса << Бъдете щастлива от това, че го виждате и нека той да усети това щастие. Приветствайте го с топла усмивка и покажете искрено желание да го зарадвате.>> обаче, мисля си, то важи за отношението ни към всички, които обичаме. пък защо не и тези, които слабо познаваме. виждам само един проблем. иска се да го почувстваш. да ти дойде отвътре. да се изпълниш с тази радост. защото някой някъде е написал, че така трябва. не е достатъчна причина да го приложиш в живота си.



Facebook Comments

13 коментарa :

Анонимен каза...

да се смееш ли ............., да плачеш ли.........

Анонимен каза...

хахаха-тези съвети, същият дух(топлата храна, да не искаш нещо от него преди да се е нахранил, да го посрешнеш с усмивка и той да се радва, чяе се прибира у дома), ги даваше баба ми на майка ми и не е била чела тези западни съвети, които обаче, вършат работа да повдигат самочувствието на мъжа и да помагат на жената да има скритата си водеща роля...политика...или слугуване с негодувание...или слугуване с любов...или само любов...зависи от гледната точка

Анонимен каза...

ТОВА беше най-тъпото нещо , което прочетох дотук на този сайт.Ако целта е била провокиране , не свърши работа. В такива моменти една жена наистина може да се хване за .......

Анонимен каза...

В онова далечно време, когато е имало мъже, тези правила и съвети са вършели работа. Но днес, когато 90% от мъжете имат само външните белези на такива (гейове, алкохолици, метросексуални, бисексуални, педофили, хермафродити, в най-добрия вариант - полигамни), женското старание в тази посока се обезсмисля. Те вече дори и за разплод не стават - правим си клонинги по изкуствен начин. Тяхното присъствие и функция са кавалерски преодстъпени на нежните им половинки, които са принудени да се справят с всичко сами (поради липса на мъжка активност и воля). Когато мъжете си спомнят как трябва да се грижат за жена, тогава могат да очакват тази жена да се държи като такава. Те самите ни превърнаха в мъже.

Елена Зарева каза...

Подкрепям последното мнение...

Анонимен каза...

Странното е ,че посъщото това време българските жени е трябвало да вършат всичко това(без миялна,сушилня и т.н.)и да работят на пълен работен ден за да преизпълнят плана за петилетката!

Анонимен каза...

Жените винаги са се справяли със сто неща, но по онова време мъжете са им правили деца, искали са деца. А сегашните мъже трудно изхранват себе си, какво остава за поне 3 деца. Едно време и "Трибестан" е нямало, но... са успявали. Съпоставките са неумесни, в друго време сме.

Анонимен каза...

ха ха ха хааа,ами да взема и да измия краката на мъжа си,миличкия,че той мн се е уморил,м????И ръка да му целуна после?Май много турски сериали сте гледали напоследък,ае,бравос!!!:)

Nathalie каза...

ха-ха-ха. ръководствата са в категорията забавно. да прочетем и да се посмеем. и дума не може да става да вземем да мием крака, и събуваме обувки. ха-ха-ха.

Анонимен каза...

Доста интересно!
Все пак за да получиш, трябва и да дадеш!
И наистина е забавно!

Анонимен каза...

"от цялата тирада съвети ми хареса << Бъдете щастлива от това, че го виждате и нека той да усети това щастие. Приветствайте го с топла усмивка и покажете искрено желание да го зарадвате.>> обаче, мисля си, то важи за отношението ни към всички, които обичаме. пък защо не и тези, които слабо познаваме. виждам само един проблем. иска се да го почувстваш. да ти дойде отвътре. да се изпълниш с тази радост."

Ето тук е ключа от палатката; когато значеш, че никой не е длъжен на другия заради нещо си, а правиш нещата за собствено удоволствие и с желание да доставиш удоволствие... тогава ако другия не е тотално дърво със сигурност ще отвърне най-малко със същото, отборната игра ще достави удоволствие и на двамата :)

Teduna каза...

Какви са тези ДИВНИ?!?!

Анонимен каза...

Zdraveite na vsichki jeni.....
Ne moga da razbera zashto vsichki negoduvate....AMI TAKA TRIABVA DA BUDE. Horata sa go napisali.
I v nashi dni ne samo mujete sa se promenili no i jenite....i ne znam koi poveche !!!

Публикуване на коментар