Щастието

Тези дни се замислих за щастието. Опитах се да го определя. Оказа се, че това е трудно упражнение. Но аз все пак не се отказах. Огледах се около себе си. Замислих се.

Така си спомних за това, което ми носи радост.
Почувствах всичко, което ми дава удоволствие.
Преживях отново миговете на удовлетворение, с които съм дарена.
И тогава, сред пъстрата картина, открих отговора:

Хората, които обичам и които ме обичат, те са изворите на моето щастие. Всяка обич, която получавам или давам, отваря изворче, в сърцето ми. То блика чиста вода и аз никога не оставам жадна.

Но са нужни много грижи, за да не се затлачи. Ако някой престане да ме обича, едно изворче пресъхва завинаги.

Затова:
- почиствам своите извори от счупени клони, от хвърлени камъни;
- изтръгвам упоритите бурени, измитам изсъхналата шума;
- проправям пътя на водата, оформям нейните вадички, укрепвам нейните брегове;

Това е щастнието за мен!

А за Теб? Какво е Щастието?
Ако и ти си открил своите извори, пази ги чисти и не позволявай да пресъхват! И скоро ще дойде денят, в който те ще ти се отплатят!
Щастлива седмица!


Facebook Comments

9 коментарa :

Анонимен каза...

Здравей! Скоро и аз мислих над темата за щастието. Също ценя много взаимоотношенията ми с близките. Но за мен:"НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ ЩАСТЛИВ, Е ДА НАПРАВИШ ЩАСТЛИВ НЯКОЙ ДРУГ." Сиреч - Даването. Вярвам в максимата: Каквото посее човек - това ще пожъне.Това е принцип, който работи във взаимоотношенията...
Поздрави!

Dimana каза...

Красиви думи, Кремче :) Не са малко нещата, които могат да ме направят щастлива - някои са толкова мънички, като капчиците роса по цветните сухи листа, които блестят на утринното слънце, други са по-големи - било то по-материални или по-духовни, трети са неизмеримо ценни като усмивките, които сам предизвикваш когато зарадваш някой човек... За мен щастието е цял един свят :)

Кремена каза...

Всеки вид обич си е ДАВАНЕ( ти даваш, на теб ти дават).

Анонимен каза...

:-)) Крем... значи и всеки вид обич си е.. получаване?

Кремена каза...

Връзката е двустранна... винаги...Това поддържа изворите на щастието...:)))

Анонимен каза...

Щастието е състояние на ума. Да приемаш живота си, работата си, хората, които са около теб, такива каквито са. Нищо не зависи от теб и не е нужно да правиш нещо или да се опитваш да го промениш, за да се почувстваш щастлив. Успееш ли да контролираш собствения си ум и мисли, намериш ли начин да усмислиш търпеливо и спокойно най - лошото и да намериш доброто в него - тогава ще си щастлив. Няма нещо на този свят, което те накара да се чувстваш нещатен. Само собственият ти ум и мисли могат да го възприемат като нещастие...

Кремена каза...

Изобщо не съм съгласна, че нищо не зависи от нас.Щастието не е даденост. За него трябва да се грижим. Кжонтролирането на ума няма нищо общо с щастието.

Анонимен каза...

Аз не съм център на Вселената, нито Съдбата, нито Господ...Аз съм просто един обикновен човек, който е едно малко нещо от едно голямо нещо. Не мога да контролирам всичко на този свят...Колко неща ме правят щастлива – 10, 20, 30? Не мога да се грижа за всичко, което ме прави щастлива...Ако се опитвам постоянно да се грижа за щастието си – в един даден момент ще се уморя и тогава нещо, някога, някъде ще ми убегне...и ще изпитам разочарование, което също е вид нещастие. Не съществува човек, който да е постоянно и 100% щастлив през целия си живот. Ако някой твърди това – лъже. Всичко се върти и променя – Галактиката, годишните времена, успехът, падението, отношенията между хората, чувствата...Никога и винаги са синоними.
Не казвам, че не трябва да се стараеш, да търсиш, да се опитваш и грижиш за щастието си...Но не трябва да е мания или фикс идея, защото не е нужно...Всичко около нас е щастие, само трябва да го осъзнаеш като такова. И в момент на депресия, или мъка, или обида /такива моменти винаги и на всеки се случват/, трябва да настроиш ума си, да се опиташ да намериш доброто и отново да си щастлив.
Както погледнеш – така ще видиш...
Много хора погрешно разбират израза „да се грижиш за щастието си” като да „напъваш” нещата, за да станат така както на теб ти се иска...Може и да успяват за момента, но нещо друго губят...
Това, което мога да контролирам 100% съм аз самата, собствените ми действия и чувства, собствения ми ум и мисли.
Състоянието на собствения ми ум ме кара да се чувствам щастлива.

Анонимен каза...

Щастието търсим всички, към него са насочени най- свидните ни мечти!Човек се чувствува щастлив, когато радва хората около себе си, когато уважава и е уважаван, когато обича и е обичан!

Публикуване на коментар