Nina Ray : НАИСТИНА ЖЕНА

седя пред празния екран и умувам откъде да започна. ще пиша за първата {не}обикновена жена. една от жените на България. нямам модел, който да следвам. и ми е едно объркано в главата. това няма да е биографична справка. нито интервю. а моята история за срещата ми с една жена.

и най-лесно ще е да започна. от самото начало. срещнах НИНА (Nina Ray) първо в писмата. пишехме си. около блогa срещнах много жени така. симпатията ми бе мигновена. нещо ме привлече в нея. глътката свежест. оптимизъм. позитивен заряд.

и да минавам нататък. наговорихме се с НИНА да се видим в чайната на Гладстон. бях гледала снимки, и знаех, че пред мен ще застане една красива жена. и да, пред мен седна на възглавницата едно крехко, нежно създание.


мисля, и двете си бяхме предвидили нещо като час за срещата. но всъщност останахме многооооо по-дълго. мисля беше, около 3 часа. пихме чай. хапнахме супичка. споделихме залък хляб. и говорихме. безспир. така, както само две приказливи жени могат.

НИНА е Консултант по Щастие. {да, правилно прочете.} тя е първата, която познавам. един ден, сигурно ще са много. трябва да видиш как грейва лицето й, когато произнася думичките. Консултант по Щастие.

в свят, който преследва щастието, и всеки ден нова рецепта намира. {нещо като диетите. всеки ден по една нова.} преследваме щастието, като котето опашката си. и повече от всякога, имаме нужда от помощ. имаме нужда някой да ни насочва, да ни показва очевидното. което е под носа ни, а сме забравили, че е там.

разпитвах я. за какво ли не. говорихме си за коучинга. навлизащо с бясна сила понятие. което иде от любимия ми английски. ако трябва буквална да съм, тренирам. {коучингът е събирателно понятие за набор от техники, чрез които да намериш твоя си път и твоя си начин за достигане на целите, както и да откриеш нови навици и умения.}

говорихме си за емоционалното освобождаване. също и за скритите ни ползи. как самосиндикално избираме да сме болни, тъжни, нещастни. разговорът вървеше без посока. започвахме една тема и минавахме на друга. въодушевявайки се една друга от историите си.

дотук се движа само по повърхността. време е да се потопя. нещото, което ни събра с НИНА на една маса. е семинарът НАИСТИНА ЖЕНА.

за части от секундата, когато за първи път се сблъсках с идеята, през съзнанието ми мина: но аз съм жена, истинска, наистина. природата ми е женска. и в следващия момент се сетих, как се извинявам за силата си. как честичко се изправям срещу света, като един истински мъж. после си припомних не една или две случки, в които аз съм изземвала ролята на мъжа до мен, и без да искам съм го подтискала. как тичането ми от сутрин до вечер ме е направило агресивна, как не се плаша да ругая поредния некадърен шофьор, та бил той и жена. как дори и след 30 години на таз земя, все още се питам защо мъжете мълчат. и как да им изтръгна мислите, и те да се превърнат в думи, които аз да разбера, без да търся двуякото им значение. и ей такива. как се лутам между женското и мъжкото в мен.

та, така. семинарът е само за жени. жени, които искат да открият баланса, хармонията вътре в себе си. които искат да общуват по-леко с мъжете. които искат да се избавят от натрупалото се в тях напрежение, от вечната борба на мъжкото и женското начало в тях.

{иска ми се да бях научила всичко това, преди много години. още докато бях малко момиченце. щях да си спестя многото въпроси и големите дози сълзи.} след това мое кратко лирично отклонение. да се върна на днешната жена.

НИНА е човекът, който стои зад семинара НАИСТИНА ЖЕНА. тя е жената, която ни учи да се вслушваме във вътрешния си глас. да открием скритите си желания и да посегнем към тях, за да ги получим. учи ни да получаваме любов. {ахъ, точно така. признай си, колко си добра в даването. и как честичко играеш ролята на съвременната Пепеляшка. която не вярва, че заслужава да бъде глезена, прегръщана, обичана.}

не съм добра в терминологията, но въпросният начин за достигане до всички тези, така важни неща. е невро-лингвистично програмиране. метод, чрез който се учим да чуваме вътрешните си желания и нужди.

и той е само един от многото, които НИНА използва в практиката си. а и в семинара. този и другите, които води. само за статистиката, ще изброя някои от тези, за които с нея си говорихме : терапия чрез изкуство, или арт терапия, работа с тяло или oвладяване на езика на тялото, психодрама, енергийна психология, учене чрез преживяване и хипнотерапия.

да си призная, всички тези начини са замаскирани зад прости, лесни, приятни игри. аз му казвам : учене чрез игра. не ти е нужно да знаеш какво точно се случва, просто играеш, участваш, и участвайки откриваш парченца от себе си. припомняш си забравени мигове на щастие.

на няколко месеца НИНА прави женския семинар. когато я питах, чисто прагматично по мъжки, какво научават жените след 3 дни прекарани в игри. тя ми се усмихна, и каза : учим се как да вървим. тя имаше предвид буквално. че жените преоткриват освен всичко друго и женската си чувствена походка. но на мен някак в миг ми проблесна. ми да, това е. видях пред себе си жената, която харесвам, по която се заглеждам на улицата. жената, върху която работя всеки ден. видях я как кърши снага по улицата, излъчвайки увереност, а и спокойствие. всичко в нея говори, че е доволна и щастлива, там, където е.

и задълбахме по темата с НИНА. та, жените, се учат как да са уверени, спокойни, да приемат силата си и да я изваждат на бял свят без излишна агресия. учат се как да говорят на език достъпен за мъжете, така както биха ги разбрали и биха им дали това, което искат. и да, учат се как да откриват грешките, а и страховете си, да се изправят срещу тях и да ги елиминират.

аз съм си любопитка и питах какво ли не. питах какви жени ходят на семинара. отговорът на НИНА бе : като нас, търсещи души. жени, които искат да се развиват. да бъдат добри, спокойни, уверени. които са готови да се учат от грешките си. и да вървят напред.

време е да кажа и за поуката на тази приказка. никак не е случайно, че точно НИНА РАЙЧЕВА е първата сред жените на България. точно тя ме наведе на мислите за българките, които just do it. които успешно съвместяват мъжкото и женското. че е хубаво да можеш всичко, включително да си смениш крановете в банята. хубаво е да си независима и силна. а още по-хубаво да знаеш кога да спреш и да оставиш на мъжете около теб, да се почувстват истински мъже. да им дадеш поле за изява.

има и още. възхитих се на хъса й да помага на жените, на тийнейджърите, на мъжете. да ги води по пътечката на щастието.

и само още едно за последно. Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш. казал го е Конфуций. и с пълна сила НИНА го е приложила в живота си. начинът, по който говори за работата си, е заразителен. и си го пожелавам на себе си, а и на теб, на всички нас. жените на България.

разказах каквото аз видях и усетих. едно парче от пъзела НИНА РАЙЧЕВА или още НИНА, или Nina Ray. както и да я наречем, тя е нашият Консултант по Щастие.



Facebook Comments

8 коментарa :

Анонимен каза...

И колко струва семинара?

Dimana каза...

Няма по-хубаво чувство от това да си в хармония със себе си, а така и със света около теб! Но си мисля, че и дупките, в които попадаме понякога са ни полезни, защото извличаме ценни уроци и продължаваме още по-силни и уверени пътя си. Смятам, че няма универсална рецепта за щастие, защото колкото и да си приличаме, все пак имаме и различия.
И все пак хубаво е да има помощници за лутащите се души, които нагледно да им покажат, че никак не е трудно да бъдат щастливи :)

Нина каза...

Цените за семинара са публикувани на уеб сайта: www.nina-ray.com

Анонимен каза...

значи 190 лв. струва да си щастлив? щом има курс явно има и празноглави жени, които с пари искат да си купят щастие....

Нина Райчева каза...

Щастието не се купува с пари :) Начините да се научиш как да бъдеш щастлив с това, което си и имаш, както и да повярваш в себе си и да постигнеш мечтите си, са нещо с което не всеки от нас се е родил научен. Всеки решава сам за себе си за какво да харчи парите си :) Да, щастието има цена, и тя е - готовността и способността ни да се чувстваме добре тук и сега, защото само настоящето съществува реално и от него зависи бъдещето ни. :) Аз самата не знаех как да го правя преди, отне ми време и практика да се науча, сега съм готова да го споделям с другите :)

Nathalie каза...

иска ми се кажа, че .. поста е за НИНА, нека не изместваме темата. за НИНА като жена, и като професионалист. нямаше как да изпусна в разказа си семинара НАИСТИНА ЖЕНА, защото той е част от нея, част от работата й. и същевременно е уникален сам по себе си към момента в България. и евала, че се е сетила, че е събрала смелост, и не се отказва и продължава да го прави с кеф, и любов. това я прави жена, на която аз се възхищавам ..

Анонимен каза...

Здравейте! Не съм Анонимна-Казвам се Десислава Церовска и съм една обикновена жена, която се възхищава от дълго време на Наталия! Тук е мястото да я поздравя за всички идеи, за абсолютно всичко, което прави за нас! Благодаря ти, Нат! Поздравявам и Нина! За да си първата жена тук, значи си го заслужила! От думите разбирам колко си успяла и добра! Ще се радвам да имам възможност да се запознаем:) Поклон и пред двете Ви! Благодаря Ви, че Ви има и сте такива, каквито сте! Честит празник и бъдете живи и здрави-свободни и независими ЖЕНИ!:*)

Анонимен каза...

Евала на Нина,това е жена,която не само е в хармония с женската си същност,но е и отличен мениджър,поздравления за тази дама,да превърнеш хобито си в печеливш бизнес си е майсторство и висш пилотаж в менажирането...Браво,а относно празноглавието мисля,че сред мъжката половина празноглавците не отстъпват по брой на женската част...:))))

Публикуване на коментар