Предсрочни избори в Гърция

и да си говорим и сериозно :

Днес, 4 октомври, в Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори. Гърция е наша историческа съседка и най-близката до нас географски и по обичаи и традиции страна от Европейския съюз.

Дори да се абстрахираме от политическия аспект на въздействието на резултата от тези избори върху България и ЕС, нарасналият интерес на обикновените българи към живота в Гърция прави тези избори интересно събитие в нашия живот. Тези предсрочни избори следват предишните предсрочни избори от 2007, когато избраното с мнозинството през 2004 година правителство спечели крехкото доверие на избирателите.

Причините за предсрочните избори в ситуация на криза отново са корупционните скандали и трудното овладяване на летните пожари в южната част на страната. Според прогнозите този път партията Неа Демократия няма да успее да задържи подкрепата на избирателите. Въпреки безспорно най-мощната и най-мащабна предизборна кампания, залагаща силно на присъщия за гърците патриотизъм, Неа Демократия, водена от настоящия министър-председател Костас Караманлис, според прогнозите в момента отстъпва на ПАСОК, водена от политик с не по-малко известна от политическото минало на Гърция фамилия - Георгиос Папандреу.

Коя партия ще се наложи – отговорът на този въпрос ще знаем утре. Как ще се отрази резултатът на положението в самата Гърция и на отношенията на Гърция с България, на въпроса с името на Македония и други парещи политически проблеми – съвсем скоро.

23 септември 2009,
Кадри от митинга на Неа Демократия в Александруполис






Facebook Comments

1 коментарa :

изгодна почивка Гърция каза...

Навсякъде се започна с тези предсрочни избори.Явно нито една страна или по скоро народ не е доволна от начина по който ги управлява и законите,които приемат.Ето сега преди няколко дни разбрах, че има нов закон, където работодателите имат право да уволянт случижтелите си,които са на срочен договор,макар и вече излезнали по майчиство.После защо нямало раждаемост, еми няма да има.Нали това дете трябва да се храни с нещо.Благодаря за тази информация, добре е да знаем, какво става в съседните ни страни.

Публикуване на коментар