Петък 13и

Няма точно обяснение защо този ден е нещастен, фатален, опасен и т.н. Защо петък е лош ден? Защо 13 е лошо число? За всяко от двете има някакви обяснения, но как точно се е стигнало до комбинирането им е загадка.


Вярваме ли, че петък 13 носи лош късмет?
Страшният петък.

Думата friday и подобните й в германските езици идват от името на скандинавската богиня Фрея (или Фрия, или Фриг). Тя се свързва с любовта, секса и плодородието. Затова древните северни народи всъщност смятали петък за щастлив ден, подходящ за сватби.

Вероятно затова, с идването на християнството, се наложило това езическо вярване да се оцвети в черно. Фрея се превърнала във вещица, денят й – в нещастие. Като прибавим и това, че тя често била изобразявана гола, ще разберем защо ранната Църква се ужасявала от образа на тази богиня.

Освен това според една легенда северните вещици се събирали на гробищата, за да вършат вещерските си дела. И един път, когато се били събрали 12 вещици, при тях дошла и Фрея и им подарила котката си – свещеното си животно. Така вече на гробището имало 13 участника. Оттогава се смята, че на вещерските сборища има винаги 13 вещици. Макар че едва ли има документирани доказателства за тази практика.

Библията също има доста голяма роля в демонизирането на петъка. Това, че Исус е бил разпнат в петък, Адам и Ева изяли забранения плод в петък, потопът започнал в петък, езиците на строителите на Вавилонската кула се разбъркали в петък, храмът на Соломон бил разрушен в петък. Е, не знам, на мен това ми се струва като някаква кампания, но да не ставаме мнителни.

В Древния Рим петък бил ден за екзекуции.
По-късно в Англия ден за обесвания.
Страшното 13...

От известно време петък 13ти не е най-лошият ден...

Забелязвам как хората около мен непрекъснато се оправдават, че от толкова задължения последните подобни петъци дори са ги пропуснали, не са обърнали внимание или след като са счупили огледалото на колата си, изгубили са личните си документи, никои не спря на пешеходната пътека, 20 минути не успял да заключи входната врата, онази, която в близките 10 години заключва всеки ден-без проблем..Та чак тогава се сещали, че нещо бил скапан ден и ей на - петък 13.

Аз пък дали, за да съм наопаки както винаги с другите смятам, че този ден е хубав. Хубав е, макар, че е на вещиците, нещастията, обесванията...

Хубав е, защото все някога трябва да счупим каръка ...

Пък и коя е 13-тата буква от азбуката!?




Facebook Comments

4 коментарa :

Златина каза...

Всички петъци са прекрасни за мен! :)
Свършва работната ми седмица и идва уикенда.

А и ме одобриха във фирмата, в която работя, точно на интервю, проведено в петък 13-ти! :)))
Това, последното, за сега е на късмет! :D За в бъдеще - ще видим...

Анонимен каза...

Ne znam za6to, no az winagi sym smqtala 13-ti kato data za 6tastliwo 4islo za men! Ne pomnq da mi se e slu4walo ne6to lo6o na toq den.A na petyka nikoga ne sym obry6tala wnimanie kato lo6 den.Moje bi wsi4ko zawisi ot na6eto otno6enie i nastroika!
Az winagi se nastroiwam, 4e peryk - 13-ti 6te e 6tastliw den za men i ne pomnq nqkoga da e bil ne6tasten - dano taka da byde i za w byde6te!:)
anonimko

Кремена каза...

Аз изобщо не съм суеверна и смятам петък-13 за ден, като всички други. Даже напротив, случвали са ми се хубави, интересни неща.

Анонимен каза...

Az obicham petyk 13...ne znam zashto wsichki go smqtat za losh...na men sa mi se sluchwali wse hubawi neshta.....za men e kysmetliiski den (:

Публикуване на коментар