Пропаганда и Манипулация



Пропаганда
Вид послание, целящо да въздейства на мнението или поведението на хората. Често вместо безпристрастна и доказана информация, пропагандата може да бъде съзнателно объркана с цел заблуда за обществото, когато посланието, което трябва да се втълпи, не се харесва на обикновените хора и те не го въэприемат. Думата пропаганда се появява през XVII век, когато католическата църква формира Congregatio de Propaganda Fide да разпространява католическата вяра в новия свят.

Манипулация
По просто казано, манипулацията са различните видове техники, начини, методи за налагане на собствено мнение, диктуване на чужда воля, действия, мисъл, наслагване на убеждения, възгледи, целящи само и единствено собствена облага и удовлетворяване. Манипулирането е широко разпространено в ежедневието явление, което има двояка роля - за постигане на почтени цели или предизвикано от непочтени намерения. Т.е. има добронамерена манипулация и користна такава.

Тази така общоизвестна и масово практикувана техника на умишлено и преднамерено въздействие върху друг човек или група от хора с определена цел и в желана посока все повече се превръща в главно звено, ръководещо човешките взаимоотношения.

Ето за това се говори около мен в последно време - пропаганда срещу манипулация. Аз си мисля, че няма много разлика. Едното, може би го наричат по-благородно.

Ако днес попълвахме още лексикони и на въпроса опиши се с пет думи дали щяхме между емоционална, весела, общителна, добра да не включим и манипулаторка.

Много по-рядко употребяваме пропаганда, макар, че е по-добрият, по-възпитаният начин да въздействаш на хората. Там, по-скоро не ги лъжеш, а им втълпяваш твоят начин на мислене, което пък от своя страна е добре овладяна манипулация.

Повечето не знаят точното значение на двете думи. Излиза така, че манипулатор е онзи, който е толкова увлекателен в думите си, че успява да омае останалите, та те да се съгласят с него. Често не сме виждали лъжа в цялата работа, защото всяка манипулация е подкрепена от безкрай доказателства, които са толкова достоверни, че всъщност не е възможно да останеш излъган. Уви..

А там, по-горе някой е казал, че манипулацията се превръща в главно звено, ръководещо човешките взаимоотношения... Ето защо хората казвали,че живеем в свят на лъжи.

Това, което ме провокира да намеря истинското значение на тези думи беше това, че днес, срещу нас се изправи един модел, към който повечето от обкръжението ми се стремим, а той така фино ни манипулира и освен, че си оставихме парите с лекота, но не само заради това , че той ще ни излъже, а заради това, че ще ни научи и ние да го правим. Тоест, ще ни учи на толерантна манипулация. Имало такава...

Та се замислих - какво лошо има да сме манипулатори, като всеки се стреми към някакъв връх. Пък и нали ни учат да сме агресивни, да се борим за онова, което искаме, даже по-силно, с цената на много, всичко дори-да постигаме целите си.

А последният ми въпрос е ... Това слънце изгрява или залязва ? Казаха ми, че е изгрев,но на мен ми прилича на залез. Ще се съглася с онова, което ми казаха....




Facebook Comments

2 коментарa :

Dimana каза...

Вярно, доста сме манипулирани от кого ли не, родители, преподаватели, журналисти, политици, партньори - на някои се оставяш доброволно, а други са толкова ловки, че изобщо не се усещаш... И все пак и двете понятия са ми еднакво противни! Защото къде отиват разумът, логиката и свободната воля...? Май за това сме на такова диридже.

varnik каза...

Отговарям на последния въпрос: според мен това е залез, защото такива облаци се появяват обикновено при залез, а освен това при изгрев винаги има лека мъгла, особено над водни басейни, както е в случая.

Публикуване на коментар