Димитровден, 26 октомври


Днес, 26 октомври, Православната църква почита Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. На този ден през 306, той е убит по заповед на император Максимиан Херкулий. Части от неговите мощи се пазят и до днес в манастира Ватопед, Панталеймоновския и Ксенофския манастир.

Св. Димитрий е роден през 3 век в град Солун. В заможно семейство на вярващи християни. Баща му бил градоначалник. По тяхно време християните били жестоко преследвани и убивани от властта, затова и родителите на Св. Димитрий не заявявали открито своята вяра в Господ. Имали малък олтар и две икони - едната на Иисус а другата на Богородица в една от стаите в къщата им. Там те се молели горещо на Господ да ги дари с рожба. Господ чул молбите им и ги дарил с мъжка рожба, която те нарекли Димитрий. В чест на сина си те раздали милостини на бедните.
Още от малък Димитрий бил закърмен от родителите си с християнската вяра, истински вярвал и се молил на Господ. Когато пораснал, родителите му го кръстили тайно.

Когато родителите му починали, те му завещали голямо богатство. Максимиан Херкулий, съимператор на Диоклетиан му дал поста на баща му, и задачата като градоначалник на Солун да изчисти града от всички вярващи в Христа. Димитрий не само, че не го направил, но открито започнал да заявява своята вяра в Иисус Христос и да учи своите съграждани в нея. Раздал една част от богатството си на бедните, а другата дал на верния си слуга Луп.

Носила му се славата, всички го обичали, но скоро мълвата за това, че е християнин стигнала и до новият източен император Галерий. По негова заповед, Св. Димитрий бил хвърлен в тъмница. Там той не преставал да се моли на Господ, повтарял си думите: 'Побързай, Боже, да ме избавиш! Побързай, Господи, да ми помогнеш! Господ е мое упование от младини!'. Един ден получил и необикновенно видение - ангел се явил пред него с мъченически венец в ръка и с думите: 'Мир на тебе, страдалецо Христов! Бъди мъжествен!', а Димитрий отговорил с думите: 'Радвам се в Господа и се веселя в Бога, моя Спасител!'. Това видение го зарадвало и окуражило още повече да продължава да вярва и да се моли на Господ.

Причина за смъртта му станала благословията, която той дал на един от борците в игрите устройвани за увеселение на императора. Нестор бил христианин и преди да излезе на арената, отишъл при Димитрий молейки за неговата благословия. Той победил любимия борец на императора и с това си навлякъл гнева му. Императорът научил за дадената благословия от Димитрий и издал заповед и двамата да бъдат убити. На 26 октомври рано сутринта, Димитрий бива убит с копия от пратените войни на императора в тъмницата, в която бил затворен. Тялото му останало там до вечерта и било отнесено, и погребано от негови верни последователи.

Казват, че не само мощите му, но дори дрехата и пръстена му, обагрени с мъченическата му кръв след смъртта му са извършвали чудеса: страдащи от болести и имащите недъзи, получавали изцеление. Изцеление получил и Леонтий (илирийски велможа), за да изрази благодарността си, той построил храм в чест на Св. Димитрий и там били пренесени и поставени в сребърен ковчег неговите чудодейни мощи. От тях започнало да тече миро -заради това е бил наречен от Православната църква - мъченик Св. Димитрий Мироточиви. Той е почитан във всички Балкански страни и се смята за патрон на славянството.

В нашата страна по стара традиция на Димитровден се правят гадания за предстоящата година - ако месечината е пълна, означава, че ще има много мед в кошерите през следващата година, а ако е празна и кошерите и те ще са празни. Ако пък овцете лежат поотделно - зимата ще е топла и с малко сняг, но ако са събрани заедно - предстояла дълга и студена зима. Има стара поговорка, която гласи: 'Свети Георги лято носи, а свети Димитър зима!', на този ден се отбелязвал предела на двуделната стопанска година.

Името Димитър идва от старогръцки и в буквален превод означава - 'земя-майка'.

Честит празник на всички именници, които празнуват днес!!!

Иконата на Св. Димитрий е нaрисувана от художничката Зоя Георгиева



Facebook Comments

4 коментарa :

fen каза...

Честит празник на именяците.

Nathalie каза...

честит празник @->-

Dimana каза...

Един брой именник благодари :)
Много е хубаво, Гери!

Georgina каза...

Честит празник,Дими!!!
Много се радвам, че ти е харесало:)
целувки от нас за теб...

Публикуване на коментар