Света София и Светите Мъченици Вяра, Надежда, Любов, 17 септември

Днес, 17 септември, почитаме Света София и Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов.


Преданието разказва, че София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, живеели в Рим по времето на римския император Адриан. София била християнка и възпитавала децата си във вяра в Христа. Когато император Адриан научил, че София не крие вярата си, заповядал да му я доведат, заедно с трите й дъщери. Вяра била на 12 години, Надежда на 10 години, а Любов на 9 години.

Император Адриан убеждавал всяка една от тях да принесе жертва на богинята Артемида, и с този акт да се откаже от вярата си в Христа. Но и трите дъщери на София останали непреклонни, за което били подложени на жестоки изтезания. А майка им била принудена да гледа страданията им. Вяра, Надежда и Любов починали в следствие на мъченията, а император Адриан разрешил на София да погребе телата им на хълм извън града, където след три дни молитви и тя починала.

Църквата почита светите мъченици Вяра, Надежда и Любов като покровителки на децата, а света София като мъченица, за дето като майка е изживяла със сърцето си мъченията на децата си.

Днес празнуват всички, които носят имената София, Вяра, Надежда и Любов. На трапезата задължително се слага питка и грозде, а в добавка пиле с гъби и царевица и салата от пълнени домати, за здраве, щастие и любов.

Българският ден на влюбените по традиция се е отбелязвал на този ден. Девойките закичвали избраниците си със свежи бели цветя, а ергените дарявали момите със запалени свещи, молейки се надеждата и любовта да ги окрилят.

Днес празнува и столицата ни София, която в превод от гръцки гласи Премъдрост.



Facebook Comments

0 коментарa :

Публикуване на коментар