успехЪт. свободно съчинение.

мине се, не мине се, мисля си дали съм на правия път. дали всичко, това, което правя е добро. мисля си за успеха. дали го доближавам, или се отделичавам от него. за много неща си мисля. но трудно е всички да извадя на повърхността. ще се пробвам да се сборя с думичката : успех. и мислите покрай нея.

всъщност, започнах този пост преди седмици. почнах го. после го зарязах. после пак се върнах на него. и така. явно той няма да ме остави на мира и аз няма да оставя него. та, да започвам, и да свършвам. че има и други постове, които ме чакат.

преглеждах стари неща. сред тях открих един списък. ЧОВЕШКИ КАЧЕСТВА НЕОБХОДИМИ НА ВСЕКИ, ЗА ДА ПОСТИГНЕ УСПЕХ. преди някоя и друга година нямаше да се хвана така за заглавието, както сега. обаче, не ми е работа да оценявам и критикувам. продължавам нататък с мислите :

Успехът е пътуване, не крайна цел. { срещала съм го като цитат на Бен Суитланд. авторът на Кaк дa зaбогaтeем, дoкaтo спим } и точно така аз го приемам. дори да хванеш успеха веднъж за опашката, работата ти не свършва до тук. ако трябва да продължа да се изразявам с метафори : следващият връх те чака да го изкачиш. и ти нарамваш раницата и продължаваш да катериш.

успехът има толкова образи, колкото хора по тази земя. да го дефинирам за всички би било грешка. винаги съм го знаела, но го проумях последните дни. толкова много се говори за успеха в материални единици. че се замислих : брак, деца, работа, кола и екзотична почивка. максимата работи добре. гледай от другите и искай каквото те искат. но за тази страна на медала, дори и не става дума в речника. тълковния и този на синонимите.

думата Успех е долетяла от латинската spēs = очакване, надежда. а според тълковния ни речник значението й е : постигане на цел, прогрес. обществено признание, одобрение, прослава. степен на овладяване на знания, изразена в оценки. победа, слава.

синонимите пък й са : сполука, постижение, достижение, придобивка, прокопсия, резултат, актив, шанс, щастие, късмет, прогрес, крачка напред, напредък, развитие, подобрение, победа, триумф, слава, лаври, напредване, увеличение, благоденствие.


мислих, мислих и това измислих :
успехът е да си добър. така го виждам аз.

всеки ден мисията ти в живота да става все по-кристално чиста и ясна, да я следваш въпреки всичко. визирам тоновете изкушения, които те преследват. да ги познаваш отдалече и да им устояваш. да се стремиш към самодисциплина.

успех е да бъдеш толерантен. да приемаш другите, такива каквито са и да не ги съдиш. да ги оставиш да бъдат такива, каквито са. да ги уважаваш, въпреки различията. расови, етнически, политически, полови, религиозни, социални.

да подхождаш към работата си, към семейството си, към целия свят, с любов.

успех е да даваш, дори когато имаш малко. да си щедър и открит.

да изпитваш страх, като всеки друг, защото така сме устроени. различното при теб: да се срещаш със страха си. да си смел и решителен. да рискуваш.

да се стремиш към знание и опит. да се радваш по детски на всяка доза познание, разкрило се пред теб.



Facebook Comments

1 коментарa :

Анонимен каза...

Страхотно е, Натали!От думите струи такава мъдрост,която ме пленява и заразява,кара ме да се замисля и да осъзная/не че досега не съм,но някаси напълно../, че Успехът,както и щастието е в малките неща.Но животът ни днес е така устроен, че дори и мисленето ни се е материализирало..И няма как ,бих казала...Щастието,както и успехът,не се купуват с пари.Но по пътя към тях ни трябват И пари - за жалост...
Иначе,Натали,страхотна статия!

Публикуване на коментар