какво да правиш, ако видиш змия?

още и ред не съм написала, а вече тръпки ме побиват. змиите винаги са ме плашили. даже и през стъклото в зоо парка. през живота си съм се срещала с няколко. но те са били на достатъчно голямо разстояние, а и не съм била сама. обаче майка ми ми разказа как е убила змия в двора на село преди няколко дни. да се чудиш откъде толкоз смелост в тази жена. но тя набързо се оправда : ами, ако беше влязла в къщата. добави още и : змиите са зло. да се надяваме, че съм убила злото и сега ни чака само добро.

в източната култура змията е символ на мъдрост. при нас = символ на злото. в Библията се казва, че змията изкусила Ева да отхапе от ябълката на познанието, в следствие на което Адам и Ева били изгонени от райската градина. а змията била наказана от Бог да се влачи по корем и да бъде мразена от хората.

дойде ли лято все ще се промъкне някоя новина за ухапан от змия и това ме стряска още повече. за това : ще се просвещавам. какво се прави като видиш змия? също какво не се прави? и още : на кой да звъниш? какво да правиш, ако вече си ухапан?

в България има няколко отровни змии, сред тях най-спрягани са пепелянката и усойницата. пепелянката и усойницата имат дебели и тромави тела и зигзагообразна ивица, движат се по-бавно.

какво да запомниш?
пепелянката има рогче. по това ще я разпознаеш. пепелява е на цвят, оттам и името й. пепелянката може да се открие почти навсякъде. среща се по скали и сипеи, но също и по поляни и сред храсти. в горещи дни влиза и във водата.

усойницата е сива до кафяво-сива на цвят, с характерни тъмни ромбоидни петна или зигзагообразна ивица по гърба. на главата има тъмно петно с V-образна или Х-образна форма. усойницата се среща само по високите планини.

сред смоковете има 2 вида отровни. вдлъбнаточелният смок и котешката змия. положението на зъбите им обаче е такова, че не позволява да ухапят човек. те се срещат по река Струма, Черноморието и Източните Родопи.

повечето змии обаче са неотровни.
сред по-известните са смок стрелец и слепок :

неотровни са и водните змии. те отделят силно миризлива течност в опит да се защитят от хората.

кога може да срещнеш змия?
през лятото змиите излизат от скривалищата си сутрин рано към 6 часа и се скриват обратно към 10 часа. обратно на моите очаквания. аз мислех, че змиите се показват на припек по обедно време. това обаче не важи за усойницата, която ловува нощем и може да бъде срещната през целия ден. понякога се крие във високите треви и може просто да не я видиш.

важно!
важно е да знаеш, че змиите не нападат, ако не бъдат провокирани. змиите нападат, когато бъдат настъпани или когато им се отнеме възможността за отстъпление. тогава те са принудени да се защитават. в противен случай те се плашат и бягат от хората.

как да избегнеш срещата със змия?
ако си в участък, където може да се очаква среща със змия. ходи по изчистени и павирани пътища, така че да виждаш къде стъпваш. използвай факел или фенер вечер. носи затворени обувки, най-добре ботуши, дълги панталони и ръкавици до лактите, ако ходиш в планината или пресичаш тревисти райони.

ако живееш в къща е най-добре да поддържаш чисто. змиите са хранят с мишки, плъхове, зайчета, птици, яйца на насекоми. ако нямаш от тях, те ще потърсят храна другаде. хубаво е да покриеш и всички оточни канали с финна телена мрежа. още помня историята на прабаба ми за змийчето, което излязло от мивката на село. пътечките трябва да са добре почистени от трева и добре осветени. тревните площи ниско окосени.

ако срещеш змия, какво да правиш?
първото и най-важното. без паника! то е и най-трудното. но ако знаеш психологията на змиите : няма страшно. трябва да запазиш спокойствие и да не се движиш. така ще й дадеш шанс да избяга. ако я видиш да се препича на някой камък, трябва бавно, без резки движения да продължиш нататък. змията нищо няма да ти направи. просто не трябва да я закачаш. не забравяй, че змията я е страх от теб повече, отколкото теб от нея.

кога змията се кани да нападне?
когато започне да съска, да издува тялото си, да повдига предната част на тялото си и опашката й да потреперва. ако забележиш подобни признаци, ако можеш да бягаш бързо, направи го.

ако те ухапе неотровна змия?
няма опасност. възможно е мястото да се възпали и подуе, за това е хубаво да се потърси медицински център или поне добре да се почисти със спирт, реванол и т.н.

ако те ухапе отровна змия?
ако те ухапе отровна змия запази спокойствие, поне доколкото е възможно. не се движи. запомни колкото се може повече за змията, която те е ухапала. това ще помогне на специалистите по-късно, когато вече си в болницата. бързо трябва да бъдеш откаран в най-близкия медицински център. ако пътят до там е повече от 30 минути, трябва да легнеш и обездвижиш ухапания крайник, за да забавиш разпространението на отровата. не трябва да пиеш хапове, никакъв алкохол. може да приемаш горещи течности. ако пътят до медицинския център е по-дълъг, трябва да се превърже ухапаното място. превръзката се прави над ухапването и не трябва да е стегната, под нея трябва да могат да се промушват два пръста. целта на превръзката е да забави разпространението на отровата, но да не спира кръвообращението.

ако те ухапе отровна змия,
не прави дълбоки разрези на мястото на ухапването, не изсмуквай кръвта от ухапаното място, защото ако имаш дори мъничка раничка в устната кухина това ще означава да вкараш отрова директно в кръвобръщението, не бягай, не прави резки движения.

каква змия те е ухапала?
можеш да разбереш по белезите, които е оставила змията. при ухапване от пепелянка остават две дупчици. при ухапване от смок се образуват две успоредни полу'дъги от малки и разположени на гъсто дупчици.

ако откриеш змия в дома си?
най-добре се обади на Регионалната инспекция по околна среда и водите и ги сръчкай. те са тези, които трябва да се погрижат. имай едно наум, че повечето влечуги са защитени по Закона за биологичното разнообразие и убиването им се наказва с парична глоба. размерът й за физически лица е до 5 000 лева, а за юридически и еднолични търговци до 10 000 лева.

в този дух, ако срещнеш гастролиращ фотограф по морето с питон на врата добре е да знаеш, че това е в разрез със Закона за защита на животните. и е редно да врътнеш едно телефонче в Регионалната инспекция по околна среда и водите.

и за край. едно българско поверие.
едно време хората по нашите земи са садили в дворовете си покрай оградите чесън. вярвали са, че така са гонели змиите. а пък войниците ни хвърляли обелен чесън около лагерите си. пак по същите причини. не пречи да опиташ.

пожелавам ти под никаква форма да не се срещаш със злото.
ако все пак то се изпречи на пътя ти. дишай дълбоко и продължи нататък.
Facebook Comments

19 коментарa :

Златина каза...

Освен да спра и да си посъскаме дружно със змията, друго ни ми идва на ум! :))) Ама това в кръга на шегата де! Не ме е страх от змии, но и не държа да се срещаме! :Р

Майк Рам каза...

Много полезна статия! Признавам, че ме е страх от змии, въпреки че не съм срещал змия досега. Надявам се така да бъде и занапред :-)

Анонимен каза...

благодаря ви че ми казахте как и сега вече ще знам какво да правя ако видя змия на село..

Анонимен каза...

Blagodarq za dadenite syweti! Az wse si misleh, 4e sym informirana, no se okaza, 4e ne znaq dosta ne6ta!
Anonimko

Анонимен каза...

Тази година зъ пръв път имах близка среща със змия- и то два пъти. Първият път беше средата на юли на Равнища /Родопите/ както се разхождах из поляната пред вилата ни, я забелязах да пълзи по каменните стълби водещи към верандата. Незнам какъв вид беше но цялата изтръпнах и пищях от ужас. Иска ми се да разбера какъв вид беше за да имам едно наум следващия път като ходим на вилата. Змията беше около 30-35см изцяло със сива украса. Втората ми среща беше преди броени дни на морето. бях на река Камчия и както се забавлявахме в реката забелязах зелено-кафеникава водна змия, този път побегнах още по-бързо от предишния.

Nathalie каза...

така, както описваш първата змия звучи като сива водна змия или като слепок. те не са страшни. даваш й време да се отегли и всичко ще е наред. откакто написах този пост за змиите, малко се успокоих, все пак и те са животинки и не живеят с идеята да ни навредят.. :)

Анонимен каза...

съмнява ме да е сиво-водна змия, тъй като с километри няма водоеми. А вилата е самотна в гората

Анонимен каза...

На село, също се е появила змия от мивката.Голям кошмар бил.

Анонимен каза...

iMAM NUJDA OT SIVET KAK DA PROGONiA ZMiiTE DA NE iDVAT V GRADiNATA Mi,TAZi GODiNA SIM SE NAGLEDALANA ZMii.STE SE RADVAM DA MiPOMOGNETE S KAKVOTO MOJETE.BLAGODARi PREDVARiTELNO

Nathalie каза...

обърни се към Регионалната инспекция по околна среда и водите. те би трябвало да знаят най-добре какво трябва да се направи .. успех.

Анонимен каза...

BLAGODARiA ZA SIVETA,iAVNO NiAMA NA4iN DA SE SPAViA SAMA.STE TRiABVA DA ViKAM KOMPETENTNiTE ORGANi,OKO DODAT

Анонимен каза...

ИЗПИТВАМ ГОЛЯМ СТРАХ ОТ ЗМИИ ВЕЧЕ ДВА ПЪТИ ВИЖДАМ В ЦВЕТЯТА МИ МАЛКИ ЗМИЙЧЕТА ОКОЛО 20-30 СМ ДНЕС ВСИЧКО ОСКУБАХ МАКАР ЧЕ МНОГО ОБИЧАМ ЦВЕТЯ

Анонимен каза...

samo da vmetna che slopoka si e gushter ,a ne zmiq.. : )

Анонимен каза...

Всичко казано е вярно. Змията не напада без причина. Може да се каже, че змиите са полезни. Те са естествени врагове на гризачите, които са по-опасни от неотровните змии, понеже пренасят много зарази. С какво един смок може да навреди на някого? Не разбирам хората, които когато видят смок веднага го убиват. Чудесно е, че към статията са приложени и снимки. Редно е да се разпознават отровните змии. Всички останали са безопасни.Вероятно съм пристрастна, защото съм работила с влечуги. Но именно по тази причина може да ми вярвате:)

Анонимен каза...

Има вид смокове кито гонят и бият с опашка, не са безобидни!

Анонимен каза...

,.m,nb./

Анонимен каза...

Ужас.. Да не дава Господ.. Надявам, се никога да нямам среща с това същество.. Защото, ще умра преди тя да ме ухапе.. ����

Unknown каза...

Намерих в къщи живо тъмно сиво змийче, дебело колкото кутрето ми, дълго около 35-45 см. Когато се доближих за да го огледам се подготви за нападение, изправи горната част на тялото в s-образна форма, но не нападна а се навря под дивана. И вече цял ден няма намиране. Лошото е, че не съм сигурна какво е змийчето. Живеем почти на брега на реката, вероятно е водно, но малко приличаше на усойница.

Unknown каза...

НА ЕНЮВДЕН В ДВОРА ДВЕ ЗМИИ ПРАВЕХА
ЛЮБОВ . КАКВО ОЗНАЧАВАТ?

Публикуване на коментар