ГХИ (пречистено краве масло)

всеки, който се е докосвал до индийската кухня, се е срещал с Гхи. Гхи е пречистено краве масло, което се получава при разтопяване на краве масло на слаб огън. водата се изпарява, твърдите белтъци се отделят и резултатът е кехлибарено пречистено масло с невероятно приятен аромат на масло и печени орехи.

Аюрведа {древнатата наука за живота} почита Гхи(то). с Гхи се готви, дори се пържи и това не е опасно. Гхи се хапва и просто така. Гхи дори се приема на гладно, като лекарство при стомашни проблеми.

Гхи(то) съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Гхи(то) ускорява всички стадии на метаболизма и храносмилането, като спомага за изчистването на шлаките от тъканите, и за храненето на клетките.

за да се направиш Гхи в домашни условия, ти трябва съд с дебело дъно, котлон включен на умерен огън и поне 1/2 килограм обезсолено краве масло. ако намериш съвсем прясно такова, от някоя мандра, ще е най-доброто.

слагаш на котлона съда с маслото, както казах на умерен огън, и оставяш маслото да се разтопи. когато на повърхността се образува пяна, намаляваш до слаб огън. толкова слаб, че маслото да продължи да къкри. и започваш да обикаляш покрай котлона, за да остраняваш пяната от повърхността. нея можеш веднага да вложиш към супи, ястия и ориз. басмати ориз с лъжичка пяна е вкусно! много вкусно.

колкото повече къкри, толкоз по-бистро става маслото. докато придобие приятно златист кехлибарен цвят. и тук вече трябва да внимаваш. замирише ли хубаво, значи е готово. малко повече и ще бъде вече прегорено. което не е добре.

всичко това продължава някъде около час време. 1 час = 1 килограм краве масло = 1/10 Гхи. ако имаш 2 килограма краве масло, ще ти трябват около 2 часа.

когато маслото е готово го прецеждаш през няколко марли и го наливаш в буркан или глинен съд. и го оставяш да изстине. не е нужно да го прибираш в хладилника. от него са отстранени всички белтъчни частици, които го принуждават да гранясва. правилното му съхраняване изисква добре затворен съд и сухо, проветриво място.

ако всичко това, което написах, ти идва трудоемко, огледай се за арабски магазин. те продават големи тенекиени баки с гхи. има растително и краве ..търси второто.

още много за добрите качества на Гхи(то) ще намериш във vegiveda.com.



Facebook Comments

16 коментарa :

Dimana каза...

Благодаря! От няколко години мама преварява олио и като съм виждала какви гадости се утаяват... Пък и на вкус ми харесва повече. Когато стане готово то се утаява доста време, а това ми се вижда не толкова трудно. Наистина ще опитам!

Анонимен каза...

Много благодаря за рецептата.
Един въпрос само, такова прясно масло от мандра в София не знам къде може да се намери. Възможно ли е да го направя с друго, ще стане ли?
Благодаря!:}

Nathalie каза...

ще стане =) последно от Женския пазар си купих от това, дето е на калъп и хубаво стана.

Анонимен каза...

здравей, вчера си направих гхи, но тази сутрин открих че е гранясало :( ... имаш ли представа какво мога да направя или да го използвам така ?
Благодаря :)

Nathalie каза...

здрасти, Анонимен.. не е добре да го ползваш така. а самият факт, че е гранясало ме навежда на мисълта, че маслото е имало добавки и разни неща. гхито се съхранява на сухо място и не гранясва, защото от него са отстранени всички белтъчни частици, които го принуждават да гранясва.

Анонимен каза...

всъщност не мирише лошо а много ххубаво, просто не стои като течно олио а има е станало бяло до половината буркан. Незнам дали така трябва и затова си помислих че е гранясало. Затолих го малко и то пак стана течно и хубаво, аромата все още е много добър. Сега го рецедих наново в ново бурканче с по стабилна капачка и чакам да видя как реагира :)
Все пак много ти благодаря.
Весели празници!

Nathalie каза...

звучи като много хубаво гхи. гхито не е течно. а точно така както го описваш.

Силвия Бояджиева каза...

Да! Вече знам:) Благодаря Натали!

Спад Зеленогоров каза...

Ти да видиш!Моята прекрасна баба, а и другите от, селското ми детство, не знаеха че се казва гхи, наричаха го припържено масло и го съхраняваха в буркани, или малко делви. Мажехме го на филии. Сега на всяко пакетче, включително и на вносните немски пише- съдържание на масло есди колко си процента, ergo другото е Бог знае какво...А пропо, знаете ли какво е буталка. Дървен съд в който се налива мляко и се бие, джурка, бута..., както ви харесва, докато по стените не избие маслото, което се обира и е гарантирано без всякакви примеси, освен миниатюрни частици от дървото от което е направено самото бутало. Баба ми не е била в Индия и не е ровила в интернет и знаеше тези обвеяни в мистицизъм, според някои днес старинни рецепти . Дрън. Другия път ще ви разкажакак превеше петмез и го съхраняваше в дълбоки глинени делви в мазето на старата и отдавна бутната селска къща, но и в мазето на детските ми спомени.

Анонимен каза...

"другия път" май няма..

Жоро каза...

Само да поясня: пяната и белите топченца които се отделят са неусвоими от организма и са вредни, точно това е целта на пречистването ,аз поне не бих ги изял. Второ: пропуснато е да се каже, че маслото е готово когато стане прозрачно, много добре се различава, защото преди това се вижда, че е мътно и трето на мен лично ми отнема 15 минути за 500 грама. Грижете се за себе си и другите около Вас :)

Анонимен каза...

И аз ше се опитам да го направя.

Анонимен каза...

За да се произведе хубаво и качествено гхи се изисква качествено масло , търпение и любов.

Ферма Елата каза...

Много е важно маслото от което се произвежда фхи да е качествено. Изискват се знания за да може да се направи гхи-то качествено и наистина прочистено от протеини и влага/вода/. Ние произвеждаме гхи и понякога ни се налага да сменяме до 3 съда за да се получи кехлибарения цвят и прецеждаме през тензух.

Unknown каза...

Маслото от мандра Алфатар е страхотно. От няколко дни го купувам заради дъщеря ми и мисля с него да пробвам да си направя гхи. Магазина е в кв.Павлово, София, до Асо Пирели на ул.Белмекен и ул.Пирин.

Сиси каза...

Благодаря на Красимира!Аз живея в Павлово и не знаех за този магазин.Още утре ще го потърся,за да купя масло от Алфатар.

Публикуване на коментар